Σπάνιο χαρμάνι η καινοτομία

Βρισκόμαστε στο κατώφλι της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, όμως οι απόψεις μας για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία παραμένουν κολλημένες στον δέκατο ένατο αιώνα. Οι πολλαπλές προκλήσεις του 2020-2030 δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα στατικά εργαλεία και τις τεχνικές του 1960-1970

Σπάνιο χαρμάνι η καινοτομία – τα συστατικά, το ανακάτεμα, οι σωστές αναλογίες: η κουλτούρα, η ποικιλομορφία, η ανεκτικότητα, ο συγχρονισμός, η πρακτική χρησιμότητα, η κρίσιμη μάζα, η διατύπωση του ερωτήματος και η ανακάλυψη του προβλήματος, οι δεξιότητες, το ταλέντο, η αλληλο-γονιμοποίηση ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους και ο συνδυασμός ριζικά διαφορετικών τεχνολογιών και κλάδων, η τυχαιότητα, η διασυνδεσιμότητα, η διασταύρωση ανθρώπων και τόπων, η τοπική σημασία και η διεθνής απήχηση της καινοτομίας.

Οι μεγαλοφυΐες πάντοτε εμφανίζονται σε «συμπλέγματα». Αθήνα 450 π.Χ., Χανγκτσόου (Κίνα) 969-1276 μ.Χ., Φλωρεντία 1500 μ.Χ. Το Εδιμβούργο του Διαφωτισμού, η χρυσή εποχή της Καλκούτας και η Αναγέννηση της Βεγγάλης (1840-1920), η μουσική άνθιση της Βιένης (1900), η Νέα Ορλεάνη με την τζαζ, η Νέα Υόρκη με την μοντέρνα τέχνη, η Silicon Valley.

Ένα σύμπλεγμα είναι ένα μοναδικό μοντέλο για την οικονομική ανάπτυξη, επειδή βασίζεται σε γεωγραφικές συγκεντρώσεις διασυνδεδεμένων ιδρυμάτων -επιχειρήσεις, κυβερνητικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια- ταλέντου, προμηθευτών και επιχειρηματικών κεφαλαίων σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Τα «clusters» μάς βοηθούν να αξιοποιήσουμε την κλίμακα και την εξειδίκευση.

Βρισκόμαστε στο κατώφλι της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, όμως οι απόψεις μας για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία παραμένουν κολλημένες στον δέκατο ένατο αιώνα. Οι πολλαπλές προκλήσεις του 2020-2030 δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα στατικά εργαλεία και τις τεχνικές του 1960-1970. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, ποσοστό πέραν του 98% των νέων καινοτομιών / startups αποτυγχάνουν να γίνουν βιώσιμες.

Η δημόσια διοίκηση και οι επιχειρήσεις χρειάζονται νέα, δυναμικά εργαλεία και προσεγγίσεις για τον μη-γραμμικό κόσμο του σήμερα - την εποχή των μαύρων κύκνων, της αβεβαιότητας, της πολυπλοκότητας, των ασυμμετριών και των καταστροφικών ρίσκων. Χρειάζονται πολυπαραμετρικά εργαλεία που να αξιοποιούν τις θετικές ασυμμετρίες (ευκαιρίες) και να αποφεύγουν τις αρνητικές ασυμμετρίες (κινδύνους). Νέες καινοτομίες που να: α) Δαμάζουν αυτό που ο Nassim Taleb ονομάζει «antifragility», β) γίνονται καλύτερες με τον χρόνο και γ) έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο.

Έχω αναπτύξει ένα νέο Μοντέλο Καινοτομίας, το οποίο, πρώτον, βοηθά τους Οργανισμούς να παράγουν περισσότερες και καλύτερες καινοτομίες και, δεύτερον, εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς και σε όλα τα μεγέθη και κλίμακες.

Ευτυχώς, όσο η καινοτομία είναι σπάνια, άλλο τόσο είναι ένας ανανεώσιμος πόρος. Καθώς η καινοτομία είναι κατ’ αρχήν μια αστείρευτη πηγή, και μάλιστα απλώνεται από μόνη της.

*Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Καινοτομίας