Τοπικά

«Δεν άξιζε η αναμονή για την Πλατεία Ελευθερίας»

Οι πολίτες βλέπουν ποινικές ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και θεωρούν αναγκαία τη διενέργεια δημοσιονομικής έρευνας για την κακοδιαχείριση του προϋπολογισμού

Δεν άξιζε η αναμονή για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Νέας Πλατείας Ελευθερίας δηλώνουν η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε έρευνα που διεκπεραίωσε το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής. Η έρευνα, με θέμα: «Πλατεία Ελευθερίας: Αξιολόγηση του έργου από τη ματιά των πολιτών», κατέδειξε ότι οι σχεδιασμοί του έργου δεν ικανοποιούν κανέναν, με τους πολίτες να δηλώνουν ότι δεν υπάρχει αρμονία με την αρχιτεκτονική της περιοχής.

Οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση του έργου και θεωρούν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν. Την ίδια ώρα, κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση του προϋπολογισμού και θεωρούν αναγκαία τη διενέργεια δημοσιονομικής έρευνας. Άλλωστε, το 88% των ερωτηθέντων δηλώνουν ξεκάθαρα πως το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί το κόστος.

Όσον αφορά τα πολυσυζητημένα παγκάκια, οι πολίτες διαφωνούν ξεκάθαρα με την επιλογή τους, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου άνετα και λειτουργικά, δεν άξιζαν τα λεφτά τους και παράλληλα δεν ταιριάζουν με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:

Γραφείο: IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ανάθεση: «Σημερινή» της Κυριακής. Διεξαγωγή: Ιανουάριος 2020. Κάλυψη: Παγκύπρια – αστικές και αγροτικές περιοχές. Χαρακτηριστικά δείγματος: Άνδρες και γυναίκες άνω των 18. Μέγεθος δείγματος: 500 άτομα. Επιλογή δείγματος: τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Συλλογή στοιχείων: τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

Γνωρίζετε πριν από πόσα χρόνια ξεκίνησε το έργο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας;

Μέχρι 5 χρόνια 5%

5-7 χρόνια 21%

8-10 χρόνια 35%

11-14 χρόνια 30%

Περισσότερα από 15 χρόνια 9%

Οι πολίτες έχουν πλέον χάσει το μέτρημα, όσον αφορά τα χρόνια που βρίσκεται υπό κατασκευήν το πολύπαθο έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας.

Πιστεύετε ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας ή όχι;

ΝΑΙ 5%

ΟΧΙ 95%

Πότε υπολογίζετε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης;

Στα μέσα του 2020 9%

Στο τέλος του 2020 10%

Σε 1-2 χρόνια 32%

Σε 3-5 χρόνια 23%

Δεν μπορώ να υπολογίσω 16%

Ποτέ 10%

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν έχουν πειστεί για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ αρκετοί από αυτούς θεωρούν ότι θα χρειαστούν ακόμη 1-5 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Υπάρχει, μάλιστα, και ένα 10% που δηλώνουν ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η προκήρυξη του διαγωνισμού ανακοινώθηκε το 2003, και οι διαδικασίες σχεδιασμού ξεκίνησαν το 2006. Ποιοι πιστεύετε ότι έχουν την κύρια ευθύνη για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου;

Η εργοληπτική εταιρεία που ξεκίνησε την υλοποίηση 29%

Ο νυν Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης 24%

Η υφιστάμενη κυβέρνηση 21%

Η προηγούμενη κυβέρνηση 20%

Η εργοληπτική εταιρεία που ολοκλήρωσε την υλοποίηση 18%

Η τέως Δήμαρχος Ελένη Μαύρου 17%

Ο Δήμος Λευκωσίας 15%

Η γραφειοκρατία 14%

Το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε τον σχεδιασμό και την εποπτεία του έργου 13%

Στην εργοληπτική εταιρεία που ξεκίνησε την ανάπλαση της πλατείας, στον νυν Δήμαρχο, αλλά και στην Κυβέρνηση, ρίχνουν οι πλείστοι τις ευθύνες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου.

Πιστεύετε ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ή όχι;

ΝΑΙ 68%

ΟΧΙ 25%

ΔΓ/ΔΑ 7%

Την ύπαρξη ποινικών ευθυνών σε όσους ευθύνονται για την καθυστέρηση του έργου, βλέπουν οι πολίτες που αγανακτούν.

Όσον αφορά το κόστος της πλατείας, πιστεύετε ότι έχει γίνει ορθή ή λανθασμένη διαχείριση του προϋπολογισμού για την υλοποίηση του έργου;

ΟΡΘΗ 4%

ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ 86%

ΔΓ/ΔΑ 10%

Μέχρι στιγμής το ακριβές κόστος της πλατείας δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά, με βάση τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα €40 εκατ., παρόλο που το αρχικό κόστος εκτιμήθηκε στα €6,5 εκατ. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοσιονομική έρευνα αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του έργου ή όχι;

ΝΑΙ 97%

ΟΧΙ 3%

Θεωρείτε ότι το τελικό αποτέλεσμα δικαιολογεί το κόστος που δαπανήθηκε για την υλοποίηση του έργου ή όχι;

ΝΑΙ 7%

ΟΧΙ 88%

ΔΓ/ΔΑ 5%

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκφράζουν την άποψη ότι έγινε κακή διαχείριση του προϋπολογισμού και θεωρούν αναγκαία τη διενέργεια δημοσιονομικής έρευνας. Άλλωστε, το 88% δηλώνουν ξεκάθαρα πως το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί το κόστος.

Πιστεύετε ότι η Νέα Πλατεία Ελευθερίας ανταποκρίνεται στα πρότυπα ευρωπαϊκής πρωτεύουσας ή όχι;

ΝΑΙ 34%

ΟΧΙ 60%

ΔΓ/ΔΑ 6%

Οι πλείστοι ερωτηθέντες δεν είναι ικανοποιημένοι από τον σχεδιασμό της Νέας Πλατείας και δηλώνουν πως δεν ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πόσο ικανοποιητικό κρίνετε τον νέο σχεδιασμό της πλατείας όσον αφορά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά;

Αισθητική

ΠΟΛΥ 7%

ΑΡΚΕΤΑ 25%

ΛΙΓΟ 37%

ΚΑΘΟΛΟΥ 31%

Λειτουργικότητα

ΠΟΛΥ 5%

ΑΡΚΕΤΑ 24%

ΛΙΓΟ 34%

ΚΑΘΟΛΟΥ 37%

Αρμονία με την αρχιτεκτονική της περιοχής

ΠΟΛΥ 4%

ΑΡΚΕΤΑ 13%

ΛΙΓΟ 18%

ΚΑΘΟΛΟΥ 65%

Πρωτοτυπία/ Καινοτομία

ΠΟΛΥ 13%

ΑΡΚΕΤΑ 32%

ΛΙΓΟ 25%

ΚΑΘΟΛΟΥ 30%

Τεχνολογική Αναβάθμιση – Smart City

ΠΟΛΥ 7%

ΑΡΚΕΤΑ 26%

ΛΙΓΟ 29%

ΚΑΘΟΛΟΥ 38%

Απογοητευμένοι με τον τελικό σχεδιασμό της πλατείας σε όλα τα επίπεδα δηλώνουν η πλειοψηφία των ερωτηθέντων. Κύριο σημείο στον σχεδιασμό που δεν τους αφήνει ικανοποιημένους αποτελεί η αρμονία με την αρχιτεκτονική της περιοχής.

Βαθμός συμφωνίας με δηλώσεις που αφορούν τα παγκάκια που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας:

Τα παγκάκια ταιριάζουν με τον σύγχρονο σχεδιασμό της πλατείας

ΣΥΜΦΩΝΩ 54%

ΔΙΑΦΩΝΩ 46%

Τα παγκάκια δεν ταιριάζουν με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής

ΣΥΜΦΩΝΩ 80%

ΔΙΑΦΩΝΩ 20%

Τα παγκάκια είναι άνετα και λειτουργικά

ΣΥΜΦΩΝΩ 16%

ΔΙΑΦΩΝΩ 84%

Τα παγκάκια κόστισαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αξίζουν

ΣΥΜΦΩΝΩ 93%

ΔΙΑΦΩΝΩ 7%

Οι πολίτες διαφωνούν ξεκάθαρα με την επιλογή στα παγκάκια, καθώς θεωρούν ότι δεν είναι καθόλου άνετα και λειτουργικά, δεν άξιζαν τα λεφτά τους και παράλληλα δεν ταιριάζουν με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής.

Τέλος, πιστεύετε ότι τελικά άξιζε η αναμονή για τη Νέα Πλατεία Ελευθερίας ή όχι;

ΝΑΙ 12%

ΟΧΙ 88%

Ένα μεγάλο ποσοστό, που φτάνει μέχρι το 88%, τονίζουν ότι τελικά δεν άξιζε η αναμονή τόσα χρόνια γι’ αυτήν τη Νέα Πλατεία Ελευθερίας.

ΤΟ 88% ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟ ΕΡΓΟ