Κωνσταντινίδης Ευαγόρας

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου ακύρωσε την απόφαση της ΕΔΥ με την οποία διόρισε το 2015 τον Διευθυντή Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με προσφυγή που καταχώρισε ο κ. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης μέσω του Δικηγορικού γραφείου Ανδρέα Σ. Αγγελίδη.

Είναι χαρακτηριστικόν ότι η απόφαση αυτή εξέτασε την κρίση της ΕΔΥ μετά την ενώπιόν της συνέντευξη για το επίπεδο γνώσης των υποψηφίων περί το γνωστικό αντικείμενο των καθηκόντων της θέσης.

Το Δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΔΥ προέβη η ίδια ως μη ειδικό όργανο σε αξιολόγηση που υπό τις περιστάσεις κρίνεται αναιτιολόγητη. Συγκεκριμένα, η κρίση της ότι το ενδιαφερόμενο πρόσωπο στο γνωστικό αντικείμενο και στην απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση ήταν εξαίρετο έναντι του Αιτητή που κρίθηκε αντίστοιχα πολύ καλός, βασίστηκε στις εντυπώσεις των προσώπων που απαρτίζουν την ΕΔΥ και οι οποίοι δεν είχαν γνώσεις και επιστημονικότητα επί του γνωστικού αντικειμένου. Πρόσθετα δεν τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου πώς διασφαλίστηκε, ώστε οι εξεταστές μέλη της ΕΔΥ μπορούσαν να κρίνουν. Η αιτιολογία της ΕΔΥ δεν περιορίστηκε σε κρίση περί την προσωπικότητα των υποψηφίων ή την αρτιότητα των απαντήσεών τους σε ερωτήσεις κρίσεως ή που αφορούν τα διοικητικά καθήκοντα κ.λπ., για τα οποία πάντοτε η ΕΔΥ είναι κατάλληλη και εκ του νόμου αρμόδια να κρίνει. Η αιτιολογία από τις εντυπώσεις στη συνέντευξη αφορούσε απαντήσεις των υποψηφίων επί εξειδικευμένων θεμάτων για τα οποία απαιτείτο εξειδικευμένη κρίση, που δεν είχε η ΕΔΥ.

Γι’ αυτό κρίθηκε ως ελλιπής και/ή πεπλανημένα αιτιολογημένη η αξιολόγηση των υποψηφίων από την ΕΔΥ στην προφορική συνέντευξη επί ζητημάτων για τα οποία απαιτείτο εξειδικευμένη βοήθεια επί του γνωστικού αντικειμένου που δεν υπήρχε και δεν συνέδραμε το καθήκον της ΕΔΥ να επιλέξει τον πραγματικά και αξιοκρατικά καλύτερο.

*Δικηγόρος