Τοπικά

Ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στο βουνό

Ενισχύονται οι προσπάθειες για την αναγέννηση των ορεινών περιοχών με τη δημιουργία βρεφοκομικών - παιδοκομικών σταθμών

Έχοντας ως στόχο τη στήριξη των κοινωνικών υποδομών, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων προχωρεί στη δημιουργία περισσότερων κινήτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό και πληθυσμιακό πρόβλημα των περιοχών αυτών. Ακολουθώντας την αρχή της ορεινότητας, η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσω της βιώσιμης και εδαφικής ανάπτυξης. Η υγεία, η εκπαίδευση, η φροντίδα αλλά και η πολιτιστική δημιουργία είναι ψηλά στην ατζέντα του κ. Κώστα Χαμπιαούρη, ώστε να ξαναζωντανέψει η ορεινή κοινότητα.

Κίνητρα στις νέες οικογένειες

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν την ευκαιρία να φύγουν από την τσιμεντένια ζωή στην πόλη και να ζήσουν ζωή και όνειρο στο βουνό. Ωστόσο συνομιλώντας -στο πρόσφατο παρελθόν- με νεαρές οικογένειες που θα επέλεγαν την ορεινή κοινότητα από την πόλη, παρέμειναν μόνο στη σκέψη εφόσον οι «ευκολίες» που συναντούσαν στην πόλη, τους εμπόδιζαν από το να πάρουν την απόφαση. Κι όταν αναφέρουμε τις ευκολίες, δεν εννοούμε εμπορικά κέντρα, αλλά βασικές ανάγκες που ακόμη δεν μπορούν να προσφερθούν στα ορεινά, όπως εκπαιδευτικά κέντρα, εναλλακτικές δραστηριότητες για παιδιά, κέντρα υγείας, πολιτιστικοί χώροι κ.λπ. Η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων όχι μόνο δίνει ελπίδα στις ορεινές κοινότητες, αλλά ο ίδιος ο Επίτροπος, λαμβάνοντας τη δέσμευση της θέσης του, έθεσε στόχους όχι απλά υλοποίησης αλλά ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης. Όπως ο ίδιος ανέφερε στη «Σ», «ένας βασικός τομέας που επηρεάζει δυσμενώς της ελκυστικότητα των ορεινών κοινοτήτων ως τόπου παραμονής και εγκατάστασης οικογενειών με μικρά παιδιά είναι η έλλειψη δομών εκπαίδευσης και φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η έλλειψη επαρκών υπηρεσιών φροντίδας για τα εξαρτώμενα μέλη των νοικοκυριών παραμένει ένα σοβαρό εμπόδιο, όχι μόνο σε σχέση με τη συμμετοχή των φροντιστών στην αγορά εργασίας, αλλά και σε σχέση με τη βελτίωση της κοινωνικότητας και της ευημερίας των παιδιών, τα οποία παράλληλα δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας και απασχόλησης με ενισχυμένα προγράμματα πολιτιστικής δημιουργίας, άσκησης, πρόσθετων γνωστικών αντικειμένων κ.λπ».

Νηπιαγωγεία που δεν εξυπηρετούν

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν στην περιοχή του Τροόδους, προέκυψε ότι το Υπουργείο Παιδείας διατηρεί ένα δίκτυο 20 Δημόσιων Νηπιαγωγείων, στα οποία παρέχεται εκπαίδευση σε παιδιά από τριών ετών μέχρι την ηλικία υποχρεωτικής σχολικής φοίτησης. Αρνητικός παράγοντας στην εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού αποτελεί το ωράριο 7:45 π.μ. μέχρι 1:05 μ.μ. αλλά και η περίοδος λειτουργίας τους. Πέρα από αυτό, οι Τοπικές Αρχές και τα Συμβούλια Εθελοντισμού διατηρούν Βρεφικούς και Παιδοκομικούς Σταθμούς για παιδιά κάτω των τριών ετών με ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 5:30 το απόγευμα μόνο σε δύο από τις έντεκα γεωγραφικές περιοχές της περιφέρειας του Τροόδους. Τις δομές αυτές στηρίζει αποκλειστικά το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μάλιστα τα δημόσια νηπιαγωγεία είναι η βασική δομή φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας στην περιοχή, δηλαδή μέχρι 5 χρονών και 8 μηνών, αφού στις 9 από τις 11 γεωγραφικές περιοχές του Τροόδους καταγράφεται απουσία άλλων δομών. Στη λειτουργία «Ενιαίων Δομών Φροντίδας και Εκπαίδευσης Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας» προχωρεί ο κ. Χαμπιαούρης, ώστε να εναρμονιστεί η επαγγελματική και οικογενειακή ζωή στο Τρόοδος. Στο πλαίσιο αυτό θα λειτουργεί ολοήμερο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και Βρεφοκομικός – Παιδοκομικός Σταθμός. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «θα αποτελούν δύο ξεχωριστές δομές, οι οποίες θα λειτουργούν με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, με τους ίδιους κανόνες λειτουργίας και εποπτικές Αρχές, ωστόσο κάτω από την ίδια στέγη σε διακριτά ξεχωριστούς χώρους όπου απαιτείται».

Σε Μαραθάσα, Κρασοχώρια, Κούρη -Ξυλούρικου

Με τις ευλογίες του Υπουργικού Συμβουλίου θα λειτουργήσουν τρεις τέτοιες δομές φροντίδας στις περιοχές Μαραθάσας, Κρασοχωρίων και Κούρη - Ξυλούρικου. Τα δημόσια νηπιαγωγεία στις περιοχές αυτές θα επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους μέχρι και τις 6 μ.μ., χωρίς να είναι υποχρεωτική η απογευματινή φοίτηση. Στην αναβάθμιση των υλικοτεχνικών υποδομών θα προχωρήσουν άμεσα οι αρμόδιοι, ώστε να εξυπηρετηθούν οι νέες ανάγκες λειτουργίας τους. Παράλληλα θα αναβαθμιστούν και θα εξοπλιστούν κατάλληλα, ώστε να στεγάσουν βρεφοκομικό-παιδοκομικό σταθμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σχετικής νομοθεσίας. Στους σταθμούς αυτούς θα εξυπηρετούνται επιπλέον τα παιδιά των υπόλοιπων δημόσιων νηπιαγωγείων της περιοχής κατά τις περιόδους που θα είναι κλειστά, όπως Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι. Την ευθύνη για τη λειτουργία των βρεφοκομικών - παιδοκομικών σταθμών θα αναλάβει Μη Κυβερνητικός Οργανισμός. Όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες του βρεφοκομικού - παιδοκομικού σταθμού, πέραν των εσόδων που θα προκύπτουν από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το Υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο να υποστηρίξει με πιστώσεις που διαθέτει στον προϋπολογισμό του.

Αυξήθηκαν τα παιδιά στα ορεινά

Η ανάπτυξη ορισμένων περιοχών και δη της Μαραθάσας που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια έφερε την αύξηση θέσεων εργασίας, του πληθυσμού και φυσικά των μικρών παιδιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 15 παιδιά που μπορούν να φοιτήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Τα τελευταία χρόνια εγγράφονταν μόνο 3-5 παιδιά κάθε έτος. Ακόμη υπάρχουν πολλά παιδιά κάτω των τριών ετών που παραμένουν στο σπίτι. Η δημιουργία υποδομών που αφορούν μικρά παιδιά προσφέρει ισχυρά κίνητρα σε οικογένειες που θέλουν, αλλά δεν τολμούσαν μέχρι σήμερα να σκεφτούν την επιλογή της μόνιμης διαμονής σε ορεινή κοινότητα. Για τη στέγαση της «Ενιαίας Δομής Φροντίδας και Εκπαίδευσης Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας» θα μετεγκατασταθεί το δημόσιο νηπιαγωγείο στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Μαραθάσας, που έκλεισε προ δεκαετίας.

Η ορεινή πολιτική της Κύπρου σε ευρωπαϊκό συνέδριο

Ευκαιρίες για την αύξηση του πληθυσμού στα ορεινά θέλει να δημιουργήσει ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, κ. Χαμπιαούρης. Οι καθημερινές συναντήσεις με αρμοδίους από κάθε τομέα, οι συνεχείς ενέργειες, προσπάθειες και νέες συνεργασίες αποδεικνύουν ότι η υλοποίηση της ΕΣΑΟΚ έγινε προσωπικός στόχος. Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: Ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί», που θα διεξαχθεί στις 28 με 31 Ιανουαρίου, εξασφαλίζεται η δημιουργία ενός διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των μεγάλων νήσων της Μεσογείου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των οροσειρών τους. Στόχος είναι η μεταφορά της εμπειρίας και της γνώσης άλλων χωρών που έχουν ήδη μακρά παράδοση στον σχεδιασμό και εφαρμογή εθνικών ορεινών πολιτικών, η ενεργός συμβολή στην ενίσχυση των πολιτικών της ΕΕ για τα βουνά αλλά και η παρουσίαση της ΕΣΑΟΚ στον διεθνή χώρο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Οινοποιείο «Οίνου Γη» στο Όμοδος.