Αναλύσεις

Εκπαιδευτικό Κέντρο Ασφάλειας ιδρύουν οι Αμερικανοί στην Κύπρο

Πέφτουν οι υπογραφές με την άφιξη Πομπέο στην Κύπρο

Ανεξίτηλη σφραγίδα στη νέα εποχή των σχέσεων Λευκωσίας - Ουάσινγκτον θ’ αφήσει, μόλις επισκεφθεί την Κύπρο, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Όταν το ταξίδι του επαναπρογραμματιστεί (αυτός είναι ο δεδηλωμένος στόχος και των ΗΠΑ), θα πέσουν οι υπογραφές στην πρώτη διμερή συμφωνία, η οποία θα αφορά συγκεκριμένα, όπως αρμοδίως πληροφορείται η «Σ», στην ίδρυση αμερικανικών προδιαγραφών Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Κύπρο για θέματα Ασφάλειας Εδάφους, Θαλάσσης και Λιμανιών (Cyprus Centre for Land, Open Seas and Port Security).

Όπως μας εξηγήθηκε, Αμερικανοί ειδικοί επί των θεμάτων στα θέματα ασφαλείας θα κληθούν, μετά την ίδρυση του κέντρου, να βάλουν τους Κύπριους συναδέλφους τους στον δρόμο της οικοδόμησης της ασφάλειας που πρέπει να έχουν χώρες - στρατηγικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, τόσο στα θέματα τρομοκρατίας (που απασχολούν έντονα και διαχρονικά την αμερικανική διοίκηση), αλλά και στα ζητήματα εξωτερικών απειλών από δυνητικούς εχθρούς. Και το δεύτερο σημείο προφανώς παραπέμπει και στην αποσταθεροποιητική στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, που δυστυχώς αυτή τη στιγμή, με ευθύνη πολλών, φλέγεται κυριολεκτικά.

Την δε ανάγκη για σε βάθος εκπαίδευση στα θέματα ασφάλειας πολλαπλασιάζει, μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, η επικείμενη -τα επόμενα λίγα χρόνια- ανέγερση ενεργειακών υποδομών τεράστιας οικονομικής αξίας και κυρίως γεωπολιτικής σημασίας, τόσο στο κυπριακό έδαφος όσο και στις κυπριακές θάλασσες. Και ο EastMed είναι ίσως η ναυαρχίδα της ανάγκης για ασφάλεια υποδομών, όπως αυτή αποκαλύφθηκε από τον γράφοντα στις «Τομές στα γεγονότα» της τηλεόρασης του Σίγμα, στο πλαίσιο των άρθρων 7 και 10 της διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη (βλ. αντίτυπο συμφωνίας πιο κάτω).

1εγγραφο.jpg