Τοπικά

Με λαμπρότητα θα εορταστούν και φέτος τα Θεοφάνια

Αύριο, Δευτέρα, η Εκκλησία μας γιορτάζει μιαν από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες γιορτές της, τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάφτιση του Ιησού

Με μεγαλοπρέπεια οι ορθόδοξοι χριστιανοί θα γιορτάσουν τα Θεοφάνια σε ολόκληρη την Κύπρο. Επίκεντρο των εορτασμών θα αποτελέσει η Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων, προϊσταμένων του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Άγια Θεοφάνια θα εορταστούν στην Πάφο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Προκαθημένου της Εκκλησίας, Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄. Μετά την ολοκλήρωσή της, θα σχηματιστεί η καθιερωμένη πομπή, η οποία θα καταλήξει στην αποβάθρα, στο Λιμανάκι Κάτω Πάφου, όπου θα τελεστεί ο Αγιασμός των Υδάτων. Την πομπή θα συνοδεύουν οι φιλαρμονικές της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου.

Σε άλλες πόλεις κι επαρχίες

Με κάθε λαμπρότητα και θρησκευτική ευλάβεια θα εορταστούν και φέτος, Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020, τα Άγια Θεοφάνια σε όλες τις επαρχίες και τις πόλεις του νησιού.

Στην Αγία Νάπα, οι επίσημοι εορτασμοί θα τελεστούν στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας, όπου της Θείας Λειτουργίας θα προστεί ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας - Αμμοχώστου, κ. Βασίλειος. Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι επίσημοι, ο κλήρος και πλήθος κόσμου, με τη συνοδεία αγήματος και μπάντας, θα σχηματίσουν πομπή και θα κατευθυνθούν προς το Λιμανάκι Αγίας Νάπας για τη Βάπτιση του Τιμίου Σταυρού και τον Καθαγιασμό των Υδάτων.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως, κ. Πορφύριος, αύριο Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, θα προστεί της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και θα τελέσει τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως. Στη συνέχεια θα προστεί της τελετής της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του Καθαγιασμού των Υδάτων στη λίμνη του πάρκου Ακροπόλεως.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, κ. Γρηγόριος, αύριο Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, θα προστεί της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και θα τελέσει τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Πλατύ Αγλαντζιάς. Στη συνέχεια θα προστεί της τελετής της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού και του Καθαγιασμού των Υδάτων στη λίμνη Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσης.

Ο Πανοσιολογιότατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης, σήμερα Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2020, παραμονή των Θεοφανίων, θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Μετοχίου Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία. Αύριο Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, θα προστεί της Θείας Λειτουργίας και θα τελέσει τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων στον ίδιο Ιερό Ναό. Το εσπέρας της ιδίας, επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, θα χοροστατήσει και κηρύξει κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον ίδιο Ιερό Ναό.

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, κ. Τυχικός, αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στη Πέγεια, όπου στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανίων και ο Αγιασμός των Υδάτων στο Λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας.

Στη Λεμεσό, με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανίων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, o Πανιερότατος Μητροπολίτης, κ. Αθανάσιος, αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο Πανιερότατος μαζί με τις Αρχές της πόλης, τους επίσημους του κλήρου και του λαού, θα κατευθυνθούν εν πομπή προς την αποβάθρα του παλαιού λιμανιού όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων.

Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Αμαθούντος, κ. Νικόλαος, αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας παρά τον Άγιο Τύχωνα. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο Θεοφιλέστατος, μαζί με τις τοπικές Αρχές και τους επίσημους του κλήρου και του λαού θα κατευθυνθούν εν πομπή προς την αποβάθρα του ξενοδοχείου Four Seasons, όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων.

Ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος, κ. Βαρνάβας, θα προστεί της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Ζυγίου αύριο Δευτέρα 6 Ιανουαρίου. Με το πέρας της Λειτουργίας, η ώρα 10:30 π.μ., θα ξεκινήσει πομπή, η οποία θα καταλήξει στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου για τον Αγιασμό των Υδάτων.

Τα Θεοφάνια θα εορταστούν με κάθε λαμπρότητα και στα κατεχόμενα. O Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας, κ. Χριστοφόρος, αύριο Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, θα προστεί της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και θα τελέσει τον Μέγα Αγιασμό των Θεοφανίων στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην Αγία Τριάδα Καρπασίας.

Από τις αρχαιότερες γιορτές

Αύριο η Εκκλησία μας γιορτάζει μιαν από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες γιορτές της, τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Θεοφάνια, Φώτα ή Επιφάνια, χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που, σύμφωνα με τις Γραφές, συνέβη κατά τη βάπτιση του Ιησού. Στις δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των τριών μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

«Ούτος εστί ο Υιός του Θεού»

Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό από τον Ιωάννη, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας. Τη στιγμή της βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφήν περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούστηκε φωνή εξ ουρανού, που έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, διά του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς». Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερεις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς. Αυτή δε είναι η πρώτη και μοναδική εμφάνιση στη Γη της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με τις Γραφές.

Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί γιόρταζαν από τις αρχές του δεύτερου αιώνα τη Βάπτιση του Ιησού, κατ' άλλους στις 6 Ιανουαρίου και κατ' άλλους στις 10 Ιανουαρίου. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρι στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, τα Θεοφάνια γιορτάζονται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας διά του Αγίου Βαπτίσματος, απ' όπου και το όνομα «Τα Φώτα» ή εορτή «των Φώτων».