Η μάσκα προστασίας από την πανδημία του covid-19

Η πανδημία του covid-19 μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και, κατά τα φαινόμενα, δεν θα μας εγκαταλείψει εύκολα. Η τελευταία έξαρση των κρουσμάτων ανάγκασε την Κυβέρνηση να λάβει νέα, πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα (παρόμοια με αυτά που λήφθηκαν την άνοιξη), τα οποία θα επιφέρουν οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, αλλά και στη ψυχική υγεία των πολιτών. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως στο τέλος μπορεί να την γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό, αμφιβάλλω όμως αν θα αποφύγουμε και τον ψυχίατρο.

Το μεγάλο θέμα των ημερών είναι ασφαλώς η καθολική χρήση της μάσκας για προστασία από τον κορωνοϊό. Δεν θα ασχοληθώ με τον αν προστατεύει ή όχι η χρήση της, παρότι και για τούτο το θέμα είχαμε πολλά ευτράπελα από τους ειδικούς επιστήμονες. Στην αρχή μάς έλεγαν ότι η χρήση της δεν είναι αποτελεσματική, ενώ τώρα άλλαξαν άρδην την άποψή τους και είναι κατηγορηματικοί: Χωρίς τη μάσκα (εφόσον χρησιμοποιείται σωστά) κινδυνεύουμε άμεσα να προσβληθούμε από τον ιό!

Ποιος, όμως, αλήθεια, χρησιμοποιεί σωστά τη μάσκα προστασίας; Σχεδόν κανένας είναι η απάντηση! Ελάχιστοι είναι οι πολίτες που χρησιμοποιούν σωστά τη μάσκα μιας χρήσεως, που τις περισσότερες φορές είναι είτε διπλωμένη στην τσέπη μας ή παρατημένη σε κάποιο μέρος του αυτοκινήτου μας και, ως εκ τούτου, φορτωμένη με επικίνδυνα μικρόβια! Και την φοράμε μόνο και μόνο για να γλιτώσουμε το τσουχτερό πρόστιμο. Ελάχιστοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν μόνο μια φορά τη μάσκα μίας χρήσεως! Κατά συνέπειαν, όχι μόνο δεν μας προστατεύει, αλλά, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς επιστήμονες, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, είναι και επικίνδυνη! Εν τω μεταξύ, ενώ στην αρχή υπήρχε έλλειψη μασκών, τώρα γέμισε η αγορά με διάφορες υφασμάτινες μάσκες, πολλές φορές μάλιστα και επώνυμες! Για τις οποίες οι ειδικοί, ενώ στην αρχή έδιναν εντολές για μαθήματα από τηλεοράσεως για την κατασκευή τους από τους ίδιους του πολίτες (θυμίζω το πολύ χαριτωμένο σποτ της Βίκυς Σταυροπούλου στην εκστρατεία με την ονομασία «Μένουμε Ασφαλείς»), τώρα μάλλον φαίνεται να αμφισβητούν το ποσοστό της αποτελεσματικότητάς τους.

Τις προάλλες άκουσα από την τηλεόραση διακεκριμένο επιστήμονα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου να υποστηρίζει ότι οι φορείς του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη μπορεί να φθάνουν τις 80.000! Μεγάλο νούμερο σίγουρα. Και στην Αθήνα τις 60.000! Τρόμαξα! Πόσοι θα ασθενήσουν, κανείς δεν ξέρει. Ούτε και γιατί οι περισσότεροι φαίνεται να είναι άτρωτοι στον ιό!

Όχι, δεν προτείνω σε κανέναν να απέχει από την ομαδική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Το αντίθετο ακριβώς είναι που προτείνω. Προσωπικά, τηρώ ευλαβικά όλα τα μέτρα που η Πολιτεία έχει θεσπίσει. Ωστόσο, αυτό δεν μου απαγορεύει να έχω κι εγώ τις απορίες μου για πολλά πράγματα, που δεν είναι της ώρας να τα αναλύσουμε. Καταλαβαίνετε.

Προς τους υπευθύνους των τηλεοπτικών διαύλων: Βάλτε και καμιά ελληνική κωμωδία, ρε παιδιά, την ώρα της μεγάλης τηλεθέασης, να γελάσει λίγο το χειλάκι μας.

Άλλο πάλιν και τούτο! Μάσκες με το λογότυπο εταιρειών, ομάδων, οργανισμών, φορέων, υπουργείων και πάει λέγοντας! Κύριε των Δυνάμεων, ελέησόν μας!!! Διαφήμιση της θλίψης μας! Διότι, η μάσκα μόνο θλίψη προκαλεί.

*Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το Μονάγρι Λεμεσού