Οι «αποκαλύψεις» του Al Jazeera

Έχει γίνει πολύς λόγος για «αποκαλύψεις» του ως άνω τηλεοπτικού δικτύου διεθνούς εμβέλειας – με την προβολή του γνωστού «βίντεο».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και τα όσα κατά καιρούς αφέθηκαν να διαρρεύσουν ή διαδόθηκαν σχετικά με τα ούτω καλούμενα «χρυσά διαβατήρια» και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το σχόλιό μου είναι «ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι».

Καλό θα ήταν να γνωρίζει το αναγνωστικό κοινό ότι το Κατάρ είναι το μόνο κρατίδιο του Αραβικού/Περσικού Κόλπου που διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία, την οποία ενισχύει και οικονομικά.

Δεν γνωρίζω, εάν η Τουρκία διατηρεί είτε στρατεύματα ή στρατιωτική βάση.

Όταν όλες οι άλλες αραβικές χώρες της περιοχής συνέπηξαν συμμαχία με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, επέβαλαν αποκλεισμό (embargo) στο Κατάρ και ζήτησαν μεταξύ άλλων και τη διάλυση του Al Jazeera.

Οι αιγυπτιακές Αρχές συνέλαβαν τα τελευταία χρόνια και κρατούν άνευ δίκης τον ανταποκριτή του σταθμού. Ούτε και του προσήψαν κατηγορία μέχρι στιγμής.

Ο καθένας με βάση τα ως άνω γεγονότα εύκολα μπορεί να εξαγάγει τα συμπεράσματά του.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες – πληροφοριών και ασφάλειας – του κράτους να ερευνήσουν σε βάθος, εάν πρόκειται περί καλά οργανωμένης συνωμοσίας με ανάμιξη ξένου δακτύλου για δυσφήμηση και διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και τορπιλισμό του επενδυτικού της προγράμματος.

Πολύ φοβούμαι ότι πέτυχαν και τα δύο, δηλαδή «μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».

Αυτοί οι οποίοι ορίσθηκαν για να διεξαγάγουν έρευνα για το όλο θέμα των «χρυσών διαβατηρίων», ας έχουν υπόψη τους τα ανωτέρω, εάν πρόκειται να εξαγάγουν σωστά και ασφαλή συμπεράσματα. Ένα τηλεοπτικό δίκτυο όπως το Al Jazeera, μιας χώρας όπως το Κατάρ, συμμάχου και φίλου της Τουρκίας, δεν αποσκοπούσε να πλήξει πρόσωπα, αλλά την ίδια την Κύπρο.

* Πρώην συνδικαλιστής