Αναλύσεις

Άμεση και πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων

Δεν μπορεί, με οιονδήποτε τρόπο ή πρόσχημα, να "αδρανοποιηθεί" ο Γεν. Ελεγκτής στην επιτέλεση του έργου του

Επιβάλλεται η άμεση και πλήρης διερεύνηση και πάταξη του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων καθώς και όλων των φαινομένων διαφθοράς, συμφώνως προς τα συνταγματικώς προβλεπόμενα, χωρίς οιουδήποτε είδους προσκόμματα, παλινωδίες, ευλογοφανείς υπεκφυγές και νομικισμούς. Προ πάντων, χωρίς πολιτικούς αταβισμούς, που στόχο έχουν να μετατοπίσουν το ζήτημα από την πραγματική βάση του και τις προφανείς του διαστάσεις.

Η διαφθορά αποτελεί μείζονα εχθρό για την ίδια τη δημοκρατία και διασαλευτικό παράγοντα για την εφαρμογή και προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έπρεπε να αποτελεί, για όλους, ύψιστη πολιτική και ηθική προτεραιότητα, η διαλεύκανση, χωρίς όρους, εκπτώσεις και προϋποθέσεις, όλων των φαινομένων και υποθέσεων διαφθοράς που μαστίζουν την κυπριακή πολιτεία, τα οποία έχουν οδηγήσει στον πλήρη ευτελισμό των θεσμών και των πολιτικών/πολιτειακών φορέων τους, αλλά και το ίδιο το πολιτικό σύστημα σε μια βαθιά και, ενδεχομένως, ανεπανόρθωτη, κρίση νομιμοποίησης.

Προς τούτο, επιβάλλεται να αφεθεί ο Γενικός Ελεγκτής να επιτελέσει ελεύθερα και απερίσπαστα το έργο του, συμφώνως προς τα εκ του Συντάγματος (που είναι ο υπέρτατος Νόμος του Κράτους) προβλεπόμενα και τους όρους εντολής του. Θα ήταν αδιανόητο, η δική του εντεταλμένη διερευνητική δικαιοδοσία να περισταλεί, να ακρωτηριαστεί ή να απισχνανθεί με οιοδήποτε πρόσχημα ή τρόπο.

Ταυτόχρονα, ένα μείζον, νομικής και δεοντολογικής σημασίας, ζήτημα που εγείρουν οι περιστάσεις, είναι κατά πόσον μπορεί να αναμένεται, μια ερευνητική επιτροπή, που συστάθηκε βάσει νόμου για τη διαχείριση μιας έκτακτης κατάστασης, να έχει προτεραιότητα έναντι των αρμοδιοτήτων μιας ανεξάρτητης πολιτειακής Αρχής, όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία, οι οποίες πηγάζουν απευθείας από το Σύνταγμα.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.