Ειδήσεις

Αυστήρος ρωσικός έλεγχος στα αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Ετοιμάζεται «ρωσικό TikTok»

Αυστηρότερο έλεγχο και πρόστιμα για πλατφόρμες όπως το Facebook, το Google και το Twitter ετοιμάζει η Ρωσία λόγω του τρόπου που μεταχειρίζονται τις ρωσικές πηγές δημόσιων πληροφοριών και την άρνησή τους να διαγράψουν περιεχόμενο που κρίνεται ως εξτρεμιστικό. Προετοιμασία «ρωσικού TikTok» από τον όμιλο ΜΜΕ που ελέγχεται από την Gazprom. Αναπτύσσονται επίσης ρωσικοί ανταγωνιστές του YouTube.

Αυστηρότερο έλεγχο στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) ετοιμάζει η Ρωσία. Συγκεκριμένα, από την ρωσική Δούμα (Κάτω Βουλή) έχει περάσει νομοσχέδιο που θα κάνει υπόλογες τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως την Google, το Facebook και το Twitter λόγω του τρόπου που μεταχειρίζονται τις ρωσικές πηγές δημόσιων πληροφοριών και την άρνησή τους να διαγράψουν περιεχόμενο που κρίνεται ως εξτρεμιστικό.

Δημοσιεύματα κάνουν επίσης λόγο ετοιμασία «ρωσικού TikTok» από τον ρωσικό όμιλο ΜΜΕ που ελέγχεται από την Gazprom. Εξελίσσονται επίσης ρωσικοί ανταγωνιστές του YouTube.

Έλεγχο στα αμερικανικά ΜΚΔ

Η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει εξουσίες που θα της επιτρέπουν να περιορίζει τον έλεγχο σε αμερικανικούς γίγαντες των ΜΚΔ εάν «κάνουν διακρίσεις» εναντίον των ρωσικών ΜΜΕ. Θα μπορεί επίσης να επιβάλλει μεγάλα πρόστιμα στις πλατφόρμες που δεν διαγράφουν απαγορευμένο περιεχόμενο, σύμφωνα με τα νομοσχέδια που ψηφίστηκε η Δούμα την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το «Reuters» (23/12/2020), οι συντάκτες των δύο νομοσχεδιών δήλωσαν πως οι παραβάσεις από το YouTube και το Facebook κατέδειξαν την ανάγκη για αυτή τη νομοθεσία η οποία αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας αύξησητης της διαδικτυακής «κυριαρχίας» της Ρωσίας. Από την άλλη, οι επικριτές ανησυχούν πως τέτοιες ενέργειες ανοίγουν τον δρόμο σε έλεγχο κινεζικού τύπου.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα επιτρέπει στην Ρωσία να περιορίζει ή να αποκλείει πλήρως ιστοσελίδες. Οι νομοθέτες είπαν πως υπάρχουν καταγγελίες πως οι λογαριασμοί ρωσικών κρατικών οργανισμών αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από το Twitter, το Facebook και το YouTube.

Το Twitter άρχισε να χαρακτηρίζει τους λογαριασμούς πολλών ρωσικών ΜΜΕ με την περιγραφή «μέσα που συνδέονται με το κράτος» («state-affiliated media»). Το ίδιο έπραξε και για λογαριασμούς των ανωτέρων αξιωματούχων τους και ορισμένων βασικών κυβερνητικών αξιωματούχων τον Αύγουστο, μια κίνηση που κατακρίθηκε από την Ρωσία.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα επιτρέπει στη Ρωσία να επιβάλλει προστίματα στους παρόχους διαδικτύου και σε ιστοτόπους αν επανειλημμένα αποφεύγουν να αφαιρέσουν περιεχόμενο το οποίο κρίνεται ως απαγορευμένο. Το πρόστιμο μπορεί να είναι μεταξύ 10% και 20% του συνολικού κύκλου εργασιών στην Ρωσία των εν λόγω παροχέων.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το «Reuters», ορίζει ως μέγιστο πρόστιμο τα 8 εκατομμύρια ρούβλια ($106,130) για την πρώτη φορά που οι ιστοσελίδες δεν διαγράψουν περιεχόμενο το οποίο καλεί σε ακραίες δραστηριότητες, πληροφορίες σχετικά με ψυχαγωγικά ναρκωτικά και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου ανέφεραν πως το YouTube, το Twitter, το Facebook και το Instagram δεν αφαίρεσαν εκατοντάδες ιστοσελίδες URL που περιλαμβάνουν απαγορευμένο από τους ρωσικούς νόμους περιεχόμενο.

Αναμένεται πως τα δύο νομοσχέδια θα γίνουν νόμοι αν και πρέπει ακόμη να εγκριθούν από την Άνω Βουλή και να υπογραφούν από τον Πρόεδρο Vladimir Putin.

Το «Reuters» αναφέρει πως ιστοτόποι όπως το YouTube έχουν καταστεί ζωτικές πηγές για επικριτές του Κρεμλίνου που αναφέρουν πως τους έχει απαγορευτεί ουσιαστικά η προβολή από την κρατική τηλεόραση που μεταδίδεται σε όλη τη Ρωσία.

Οι Google, Twitter και Facebook δεν σχολίασαν τα όσα αναφέρει το «Reuters».

2FFBE11A-55A7-4CCE-ACC3-CF60CE8298A1.jpeg

«Ρωσικό TikTok» και RuTube

Ο μεγαλύτερος ρωσικός όμιλος ΜΜΕ που ελέγχεται από την Gazprom ετοιμάζει μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο τα βίντεο, παρόμοια με το TikTok, αναφέρει η «Moscow Times» (23/12/2020).

Η «Kommersant» μεταφέρει δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου Alexander Zharov ο οποίος ανέφερε πως η Gazprom-Media εξαγόρασε μια υπηρεσία που ονομάζεται «Ya Molodets» («Είμαι Υπέροχος»).

Ο Zharov είπε ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Innopraktika, ένα οργανισμό ο οποίος διευθύνεται από την Katerina Tikhonova, «μια από τις φερόμενες κόρες του Προέδρου Vladimir Putin», γράφει η «Moscow Times».

Η Gazprom-Media «θα χρησιμοποιήσει το λογισμικό του έργου για να επιταχύνει τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας βίντεο για Ρώσους μπλόγκερς», δήλωσε ο Zharov, προσθέτοντας πως θα κυκλοφορήσει εντός δύο ετών.

Η εφαρμογή θα επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται μικρά βίντεο, παρόμοια με αυτά του κινεζικού TikTok.

Ο Zharov τέθηκε επικεφαλής της Gazprom-Media φέτος αφήνοντας τη θέση του ως επικεφαλής του ρωσικού παρατηρητηρίου Roskomnadzor που βρισκόταν πίσω το αποτυχημένο μπλοκάρισμα της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram.

Η Gazprom-Media είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ΜΜΕ στη Ρωσία. Κατέχει μερικά από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά κανάλια και μια σειρά από ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Τον Δεκέμβριο, ο Zharov ανακοίνωση ότι η Gazprom-Media θα κυκλοφορήσει δύο ιστοτόπους παρόμοιους με το YouTube τα επόμενα δύο χρόνια. Ο ένας θα είναι μια βελτιωμένη έκδοση του RuTube, η οποία αποκτήθηκε το 2008 και αυτή τη στιγμή τυγχάνει επεξεργασίας και ανάτπυξης.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την «Moscow Times», το YouTube έχει γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής πλατφόρμους για νεαρούς Ρώσους με μερικά από τα πιο δημοφιλή κανάλια να δέχονται δεκάδες εκατομμύρια προβολές.

Έχει επίσης γίνει μια πηγή ανεξάρτητων ειδήσεων και μια εναλλακτική επιλογή απέναντα στα σύρια τηλεοπτικά κανάλια που βρίσκονται κυρίως κάτω από κρατικό έλεγχο.

Οι ρωσικές αρχές εντείνουν συνεχώς τις προσπάθειες για αυστηρότερο έλεγχο του ρωσικού τμήματος του διαδικτύου με το πρόσχημα της καταπολέμησης του διαδικτυακού εξτρεμισμού, αναφέρει η «Moscow Times» και προσθέτει πως την περασμένη Τετάρτη η Δούμα ψήφισε νομοθεσία που θα επιτρέπει τον αποκλεισμό μεγάλων πλατφόρμων του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου του YouTube, αν κριθούν ένοχοι για «λογοκρισία» και «διακρίσεις».