Ο κυρίαρχος λαός ν’ αναχαιτίσει την καταστροφή!

Ο κανόνας είναι, η ίδια η εξουσία να μπορεί να αναχαιτίσει με την αρχή της νομιμότητας και χάριν του δημοσίου συμφέροντος, τα λάθη της εξουσίας. Στην Κύπρο όμως για πολλά τώρα χρόνια, η εξουσία ανεχόταν, συμμετείχε και συντέλεσε στην άθλια κατάσταση όπου βρίσκεται πολιτικά και κοινωνικά το κυπριακό πρόβλημα ως θέμα κατοχής, επιβίωσης, αλλά και ως επίπεδα της διαφθοράς. Αντί κράτος δικαίου η εξουσία επιδόθηκε κατά μιαν απαράδεκτη διαπλοκή συμφερόντων, σε επιδιώξεις αντίθετες προς τη συνταγματική τάξη και το καλώς νοούμενο συμφέρον του απλού πολίτη. Δεν μπορεί να μην υπάρχει ευθύνη και ατιμωρησία για την όποια στρέβλωση στην άσκηση εξουσίας από τους θεσμούς. Δεν είναι προσωπική υπόθεση ή ζήτημα ετσιθελισμού του εκάστοτε αξιωματούχου, η άσκηση Κρατικής εξουσίας. O κάθε αξιωματούχος είναι φορέας και εκτελεστής της θέλησης του λαού.

Αυτός δε ο λαός, με τις τόσες διαχρονικές αιμάτινες και άλλες θυσίες του, δεν θέλησε και δεν ανέχεται να βλέπει την επερχόμενη τουρκοποίηση της πατρίδας του, γιατί, μεταξύ άλλων λαθών, συντελεί σ’ αυτό η διαπλοκή και η διαφθορά στον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας του τόπου. Εξουσία και πολιτικά κόμματα που, αντί ορθών λύσεων, αναλώνονται σε μικροκομματική, αδιάκοπη και αντιπαραγωγική αντιπαράθεση. Διαπλοκή που ήδη μας εξέθεσε ως κράτος ενώπιον των εταίρων μας στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εταίρους από τους οποίους αναμένουμε την αλληλεγγύη τους, για ό,τι αφορά την επίτευξη μιας λύσης σύμφωνης με ό,τι οι αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιέρωσαν για κάθε κράτος μέλος της και για κάθε πολίτη της. Αλήθεια, γιατί να ενδιαφερθούν για την Αμμόχωστο, όταν εμείς οι ίδιοι δεν προωθήσαμε, έστω και με την πανδημία, μια λαϊκή συλλογική αντίδραση; Ιδιαίτερα όταν οι 27 Αρχηγοί του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκα και έλαβαν υπόψη ειδικά τη λαϊκή αντίδραση (λαός που δεν είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εμείς) στη Λευκορωσία!

Η απαξίωση του λαού στα θεσμικά όργανα και προς τα κόμματα είναι έκδηλη. Πρέπει, επιτέλους, να υποταχθούν οι πάντες, είτε ασκούν εξουσία ως κυβέρνηση είτε αποτελούν την πολιτική αντιπολίτευση, στα μηνύματα και στη θέληση του λαού. Φτάνει πλέον η αδιαφορία και η συγκάλυψη της ανομίας είτε αυτή είναι εξωτερική είτε προέρχεται από την Τουρκία. Ο Λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλος του συνόλου των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτεί μια ομόφωνη και καλά οργανωμένη διεκδίκηση, για μια πολιτική λύση, μετεξέλιξη του κράτους μας, ώστε να καταστεί ένα κράτος δικαίου. Κράτος που να διέπεται από το δεσμευτικό δίκαιο για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια λύση με τις προδιαγραφές των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι εξυπηρετική για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η όποια άλλη λύση, όπως αυτή που ο κ. Ερντογάν επιθυμεί, είναι τουρκικών προδιαγραφών και αποβλέπει απροκάλυπτα στην πλήρη τουρκοποίηση. Ας μην το επιτρέψει ο κυρίαρχος λαός, ως το τελικό ανάχωμα, να συμβεί τούτο.

*Δικηγόρος