Τριγμοί στο παλάτι

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο επίκεντρο της Διεθνούς επικαιρότητας με το Brexit. Το Brexit, που μόλις τώρα άρχισε.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα που δεικνύει προς το Η.Β. από τις αρχές του Ιανουαρίου 2020: το Megxit, όπως πολλοί το αποκαλούν.

Εννοούμε βέβαια την τελευταία απόφαση του νεαρού πριγκιπικού ζεύγους της Μεγάλης Βρετανίας, του πρίγκιπα Harry και της συζύγου του Meghan, να απομακρυνθούν στη ζωή τους ως μέλη της βασιλικής οικογένειας και, στα λόγια τους, να ακολουθήσουν ένα «νέον προοδευτικό ρόλο» κυρίως εκτός της βασιλικής οικογένειας (βλ. Dan Stewart, “Α royal restructuring”, TIME, 27 Ιανουαρίου 2020, σελ. 13).

Η είδηση αυτή έπεσε σαν κεραυνός, τουλάχιστον στους «μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Είμαι βέβαιος ότι οι ειδήμονες γνωρίζουν τι συνέβη και γιατί ο Δούκας και η Δούκισσα του Sussex πήραν αυτήν την απόφαση.

Το θέμα της Βασιλείας αντιμετωπίζεται σε πολλές χώρες και από πολλούς με διαφορετικό τρόπο. Ορισμένες χώρες αποφάσισαν να αλλάξουν το πολίτευμά τους από Βασιλεία σε Προεδρική Δημοκρατία, όπως π.χ. η Ελλάδα με το δημοψήφισμα του Δεκέμβρη του 1974. Πρώην Βασιλείς ή μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας κατοικούν στις χώρες τους, όπως π.χ. στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ελλάδα.

Οι Σκανδιναβικές Χώρες, ή μερικές απ’ αυτές, όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία, διατήρησαν τις βασιλικές τους οικογένειες και το πολίτευμα λειτουργεί, όπως φαίνεται, ικανοποιητικά.

Στη Μεγάλη Βρετανία η Βασιλεία γενικά είναι δημοφιλής, παρόλο που μερικές φορές υπάρχουν «φωνές» από αντιβασιλικούς. Είχαμε το πρόβλημα με την πριγκίπισσα Diana, το διαζύγιό της με τον διάδοχο Κάρολο και τον τραγικό θάνατό της στο Παρίσι. Υπήρξαν τότε τριγμοί στη Βρετανία.

Το θέμα του Harry και της Meghan έχει δημιουργήσει επίσης συζητήσεις στη χώρα. Ορισμένοι θυμήθηκαν την ιστορία του Edward VIII και της Wallis Simpson κατά τη δεκαετία του ‘30. Ο Άγγλος πρίγκιπας, ο οποίος συνεδέθη με μια μη γαλαζοαίματη διαζευγμένη Αμερικανίδα, αποφάσισε στο τέλος να αποκηρύξει τον θρόνο για να ζήσει στην εξορία με την κ. Simpson.

Δεν είναι γνωστοί σε μας και στους πολλούς οι λόγοι για την απόφαση του Πρίγκιπα Harri και της γυναίκας του. Ούτε είναι γνωστή στο ευρύ κοινό η διευθέτηση που έγινε μεταξύ του παλατιού και του πριγκιπικού ζεύγους. Η τύχη και το αποτέλεσμα της απόφασης αυτής του πριγκιπικού ζεύγους θα φανεί στο μέλλον.

Προς το παρόν η πράξη του πρίγκιπα και της γυναίκας του υπέδειξε κάποια ιδιάζουσα θέση που έχει η Μοναρχία στην εποχή μας.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ