Απορρίπτουμε κάθε ενέργεια που καταργεί την Κ.Δ.

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την τηλεοπτική συνάντηση των ηγετών του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ, που απαντούσαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κοντράροντας ο ένας τον άλλον. Δεν ήταν ούτε συζήτηση, ούτε επεξήγηση των απαράδεκτων θέσεών τους στο Κυπριακό. Εκείνο που τόνισαν, χωρίς διαφωνία, ήταν η απόλυτη προσήλωση και προτεραιότητά τους στη σύντομη λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, που θα λύσει, κατά τον ευσεβοποθισμό τους, όλα τα προβλήματα που προξενεί η κατοχή και θα αναγκάσει την Τουρκία να σταματήσει τις πειρατικές δράσεις της. Κούνια που τους κούναγε. Αλλά και οι δύο είναι ερωτευμένοι με κάθε λύση τουρκικών προδιαγραφών, που είναι σημαία του «αγώνα τους». Όραμά τους, ο αγωγός αερίου μέσω Τουρκίας.

Η απελευθέρωση στο προβλεπτό μέλλον είναι αδύνατη. Μόνη λύση που μας απομένει είναι η μετεξέλιξη της Κ.Δ. σε Ομοσπονδία, αλλά με αναγνώριση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τα καθορίζουν τα Η.Ε. και με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλην την επικράτεια της Κ.Δ. Κάθε άλλη λύση με κατάργηση της Κ.Δ. ανοίγει τον δρόμο για τουρκοποίηση της Κύπρου.

Η ΔΔΟ που ευαγγελίζεται ο ΠτΔ και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και θα περιέχει τις συμφωνίες Χριστόφια - Ταλάτ του Μαρτίου του 2008 για συνεταιρισμό δύο ισότιμων κρατιδίων και τις πρόνοιες της συμφωνίας Αναστασιάδη - Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου για δύο ιθαγένειες, δύο διεθνείς προσωπικότητες και δύο κυριαρχίες, αυτόματα μας μεταφέρει σε Δ.Δ. ΣΥΝομοσπονδία και κατάργηση της Κ.Δ.

Οι παραχωρήσεις των τελευταίων δώδεκα χρόνων έχουν καταστήσει τη λύση προθάλαμο της τουρκοποίησης. Μας δένει χειροπόδαρα η εκ περιτροπής προεδρία, το ΒΕΤΟ, η μετατροπή των σφετεριστών σε ιδιοκτήτες, η παραχώρηση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στους Τούρκους της Τουρκίας και πολλά άλλα, που έχουν κατοχυρωθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες, που ο ΠτΔ, ο Αβέρωφ και ο Άντρος θεωρούν ευαγγέλιο της λύσης.

Αυτήν τη λύση ΔΔΟ απορρίπτουμε με όλην τη δύναμη της συνείδησής μας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Μας λένε ότι χωρίς λύση η Κύπρος κινδυνεύει με διχοτόμηση. Καλύτερα μια παράνομη διχοτόμηση που θα μας επιβληθεί, παρά η υπογραφή μιας λύσης που θα καταργήσει την Κ.Δ. και θα κάμει νόμιμη τη διχοτόμηση.

Η Τουρκία έχει εισβάλει στην ΑΟΖ τής ΚΔ και καταπατά την κυριαρχία της. Και οι θιασώτες της υποταγής μάς λένε ότι το αδιέξοδο στις συνομιλίες ευνοεί την Τουρκία, που πραγματοποιεί τις επιδιώξεις της. Και θέλουν, λένε, να σπάσει το αδιέξοδο, για να αρχίσει ένας εντατικός διάλογος, που θα οδηγήσει σε λύση και τερματισμό των τουρκικών παράνομων ενεργειών. Και η Τουρκία θέλει να τερματίσει το αδιέξοδο. Θέλει να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της. Θέλει να έχει την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Κ.Δ. Θέλει να καταργήσει την Κ.Δ., το τελευταίο οχυρό της δικής μας αντίστασης. Σήμερα μια μεγάλη μερίδα μάς λένε: «Σαράντα πέντε χρόνια χωρίς λύση (δεν λένε 45 χρόνια κατοχής) είναι πολλά». Και μας προτρέπουν να αποδεχτούμε τις τουρκικές θέσεις για να βρούμε λύση και να «επανενώσουμε» την Κύπρο.

Αν σπάσει το αδιέξοδο και επαναρχίσουν οι συνομιλίες, τι θα πετύχουμε; Θα πρέπει να κάνουμε και άλλες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις; Οι στρατηγικοί μας εταίροι, τα Η.Ε. και η Ε.Ε. θα μας πιέζουν να συζητήσουμε την κυριαρχία της Κ.Δ., να καταστήσουμε την Τουρκία συνεταίρο στην ΑΟΖ μας και, τέλος, να καταργήσουμε την Κ.Δ. και να την αντικαταστήσουμε με τη θνησιγενή ΔΔΟ, που προτείνει ο Γκουτέρες. Οι συνομιλίες είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να φτάσουμε σε υποφερτή αλλά βιώσιμη λύση. Είναι όμως και τρόπος για να υπογράψουμε κατάργηση της Κ.Δ. για την επανένωση δήθεν δυο κρατών, υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας. Αυτό θέλουμε;

Για τούτο δηλώνω απορριπτικός και με όλη τη δύναμή μου θα απορρίψω μια τέτοια λύση και πιστεύω το ίδιο θα κάνει και η πλειοψηφία του λαού, σε ένα νέο δημοψήφισμα. Προκρίνω τη συνέχιση της μη λύσης και τη διατήρηση της Κ.Δ., που προσφέρει μιαν αμυδρή, μελλοντική ελπίδα για τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας, αντί της νομιμοποίησης της κατοχής, της κατάργησης της ΚΔ και του εκτουρκισμού ολόκληρης της Κύπρου.

Οι Τούρκοι μπορεί να αρπάξουν την ΑΟΖ μας και τον ορυκτό μας πλούτο, ως κανονικοί πειρατές που είναι, χωρίς τη θέλησή μας. Την Κ.Δ., το αγκάθι στα μάτια τους, ποτέ δεν θα μπορέσουν να την καταργήσουν, χωρίς την υπογραφή μας. Είναι το τελευταίο μας οχυρό και πρέπει να το υπερασπιστούμε ώς το τέλος, ακόμα και χωρίς λύση.