Αναλύσεις

Στον Κούρη για θαλάσσιο σκι!

Και για κωπηλασία, κανόε-καγιάκ, wakeboard και όχι μόνο! Σύντομα οι λάτρεις του ναυταθλητισμού θα έχουν -νόμιμα πια-, τον χώρο των φραγμάτων για να απολαμβάνουν τα σπορ τους!

Συνεχίζεται κατ’ άρθρον η συζήτηση στη Βουλή για τους κανονισμούς σχετικά με την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων και συγκεκριμένα για τη χρήση των Υδατικών Έργων για Ναυταθλητισμό με Πλωτά Μέσα. Από τη μια η ανάγκη υποστήριξης των ναυταθλημάτων, από την άλλη η απουσία νομοθετικού, κανονιστικού πλαισίου σε συνδυασμό με τις χρυσές βροχές που κρατούν σε πληρότητα τα φράγματα, οδήγησαν το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Θέμα χρόνου η ψήφιση των κανονισμών στην Ολομέλεια της Βουλής και η νομική κάλυψη των χρηστών έχοντας πάντοτε γνώμονα την προστασία αυτών και του ευρύτερου περιβάλλοντος. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Ανδρέας Καυκαλιάς, μίλησε στη «Σ» τονίζοντας ότι η διασφάλιση της προστασίας των χρηστών, του νερού και του περιβάλλοντος είναι πρώτιστης σημασίας.

Ναυταθλήματα στα φράγματα

Μπορεί για κάποιους να ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο η πρακτική αυτή υιοθετείται και σε άλλες χώρες, ώστε να προωθούνται και να προστατεύονται τα ναυταθλήματα. Έτσι σύντομα θα βλέπουμε - νόμιμα πια - στα φράγματα να διενεργούνται διάφορα σπορ όπως κωπηλασία, κανόε-καγιάκ, θαλάσσιο σκι, wakeboard, dragon board. Στόχος η προώθηση των ναυταθλημάτων εντός και εκτός Κύπρου, η εξασφάλιση χώρου για τους χρήστες και η δυνατότητα διεξαγωγής αγώνων και προπονήσεων μέσα στα φράγματα. Οι αθλητικές ομοσπονδίες κωπηλασίας, κανόε-καγιάκ, θαλάσσιου σκι, dragon boat, που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΚΟΑ, έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για να αξιοποιούν τα φράγματα για ναυταθλητισμό. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κ.Ε. Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, ο κάθε χρήστης μετά από εξασφάλιση άδειας θα μπορεί να χρησιμοποιεί το φράγμα για το άθλημά του. «Η αρμόδια Αρχή για εξασφάλιση άδειας είναι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Θα υπάρχουν αυστηροί όροι για την ασφάλεια των χρηστών και την προστασία των φραγμάτων. Την όλη διαδικασία θα εποπτεύει ο ΚΟΑ. Ο λόγος που προωθείται αυτός ο κανονισμός είναι γιατί δεν υπάρχουν άλλοι χώροι γι’ αυτού του είδους ναυταθλήματα. Και δεν είμαστε η μόνη χώρα που δίνει τη δυνατότητα για νόμιμη αξιοποίηση των φραγμάτων για ναυταθλήματα. Ωστόσο αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει κανένα νομικό κανονιστικό πλαίσιο. Λειτουργούν οι ομοσπονδίες εντός των φραγμάτων χωρίς κανόνες και η πρόθεση αυτών των κανονισμών είναι να δώσουν ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα διεξάγεται αυτή η δραστηριότητα αλλά και να ξεφύγουμε από την ανεξέλεγκτη χρήση».

Ευαίσθητο σημείο οι υποδομές

Ένα ζήτημα για το οποίο επικρατούν αντικρουόμενες απόψεις είναι αυτό της δημιουργίας των κατάλληλων υποδομών για τους χρήστες. Όσοι θα αξιοποιούν τα φράγματα για ναυταθλητισμό, θα χρειάζονται συγκεκριμένες υποδομές ώστε να στηρίξουν τον σκοπό τους. Είτε για τον εξοπλισμό τους, είτε για την προετοιμασία τους, είτε ακόμη για την ξεκούρασή τους. Σημείο το οποίο έφερε διαφωνίες στη συζήτηση καθώς οποιαδήποτε κατασκευή θα πρέπει να μελετηθεί εξονυχιστικά, για να μη διαταράξει τις μέχρι σήμερα ισορροπίες και να μην επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στον χώρο και στο περιβάλλον. «Το ζήτημα σε ό,τι αφορά τις κατασκευές που θα γίνουν για τις ανάγκες των χρηστών δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Σε κάθε περίπτωση όμως το κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρξει κάποια αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον γενικότερα εκεί», ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, ότι η συζήτηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και μέχρι τον Μάρτιο θα καταλήξουν στην Ολομέλεια. «Το κρίσιμο σημείο είναι η ασφάλεια των χρηστών και η προστασία του νερού και του περιβάλλοντος. Αν δεν διασφαλιστούν αυτά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αλλά κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση. Αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί η συζήτηση των κανονισμών στις επόμενες μια ή δύο συνεδρίες και ακολούθως να οδηγηθεί στη βάση του νέου κανονισμού της Βουλής στην Ολομέλεια. Φαίνεται να συγκλίνουν και να γεφυρώνονται όποια κενά ή διαφορές και ευελπιστούμε ότι το κείμενο θα περάσει από την Ολομέλεια ακόμη και με ομοφωνία».

Μόνο σε γεμάτα φράγματα

Η αρμόδια Αρχή που θα εξασφαλίζει την άδεια σε όποιον αιτηθεί για χρήση των φραγμάτων με σκοπό τον ναυταθλητισμό, αφού πληροί τις προϋποθέσεις, δηλαδή το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, θα ενημερώνει για την κατάσταση των φραγμάτων, κατά πόσο αυτά θα μπορούν να «δεχθούν» διάφορα αθλήματα. «Η προπόνηση και η διεξαγωγή αγώνων στα φράγματα προϋποθέτει την επαρκή ποσότητα νερού σε αυτά. Σε περίπτωση που το ΤΑΥ κρίνει ότι αυτά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν προπονήσεις ή αγώνες, τότε αυτόματα δεν θα δικαιούται κανείς τη χρήση τους για τέτοιο σκοπό». Όσον αφορά την παραβίαση κανονισμών, ο κ. Καυκαλιάς ξεκαθάρισε ότι επακόλουθο αυτής θα είναι η καταβολή προστίμου αλλά και παροχή του δικαιώματος στην αρμόδια Αρχή ν’ ακυρώσει τις άδειες χρήσης.