Αντίδραση στην πειρατική εισβολή στην ΑΟΖ της Κ.Δ.

Ποιος φανταζόταν ότι μετά από τόσα χρόνια καλοπιάσματος και υποχωρήσεων της πλευράς μας για δημιουργία καλού κλίματος, θα βλέπαμε σήμερα το ΓΙΑΒΟΥΣ να πραγματοποιεί διάτρηση ανοικτά της Λεμεσού; Τι αναμένουμε, λοιπόν; Να δούμε την Τουρκία να εξορύσσει το αέριο της Κ.Δ. κι εμείς να της προτείνουμε να μας πωλεί για τις ανάγκες μας και το άλλο να το εξάγει στην Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας;

Η Kυβέρνηση συνεχώς διαλαλεί πως με τις συμμαχίες της και τα διαβήματά της στην Ε.Ε. και σε διάφορες χώρες έχει θωρακίσει την ΑΟΖ της Κ.Δ. Και συνεχώς βλέπουμε την Τουρκία να εισβάλλει σε διάφορες περιοχές της θάλασσας, αλλά κανένας διεθνής οργανισμός δεν την καταδικάζει. Διάφορες χώρες εξαντλούν την αντίδρασή τους σε χλιαρές ανακοινώσεις με εποικοδομητική για την Τουρκία ασάφεια.

Η μόνη που πρέπει να αντιδράσει είναι η Κ.Δ. Φυσικά η Κ.Δ. δεν έχει την πολυτέλεια ή έστω την απλή δυνατότητα να αντιδράσει με τη βία ή με πολεμική ενέργεια. Είναι κατανοητό ότι μια πολεμική αντίδραση θα είναι καταστροφική για την Κ.Δ. και θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Για τούτο και κανένας σώφρων δεν εισηγείται, ούτε διανοείται τέτοια αντίδραση.

Φανταστείτε ένα γεωτρύπανο στην ξηρά, συνοδευόμενο από δυο-τρία άρματα μάχης να έμπαινε βαθιά μέσα στις ελεύθερες περιοχές, για παράδειγμα στην περιοχή Αθηένου ή των Τρούλλων. Τι θα έκανε η Κ.Δ.; Θα αντιδρούσε με επίθεση της Ε.Φ.; ΄Ισως αυτό θα επεδίωκε και η Τουρκία για να επεκτείνει τα όρια της κατοχής με πολεμικό επεισόδιο.

Φυσικά η Κ.Δ. θα ξεκινούσε έναν διπλωματικό αγώνα, όπως κάνει τώρα και ίσως με μια προσφυγή στο Σ.Α., παρόλο που όλοι ξέρουμε ότι στο Σ.Α. βασιλεύει ο ποντιοπιλατισμός. Το Σ.Α. πολύ πιθανόν να εξέδιδε ψήφισμα, θα συνέστηνε αυτοσυγκράτηση και θα εισηγείτο ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος. Άραγε όμως η Κυβέρνηση θα συνέχιζε να κάνει τον τροχονόμο στα οδοφράγματα; Δεν θέλουμε να φανταστούμε κάτι τέτοιο.

Τότε γιατί δεν αντιδρά με κλείσιμο των οδοφραγμάτων, τώρα που η κατοχική δύναμη εισέβαλε και εισβάλλει καθημερινά στην ΑΟΖ της Κ.Δ. και μάλιστα σε οικόπεδα, που έχουν καθοριστεί με διεθνείς συμφωνίες ως ΑΟΖ της Κ.Δ. και τα οποία έχει παραχωρήσει για εκμετάλλευση σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες;

Τι εμποδίζει άραγε την Κ.Δ. ή ποιος θα την κατηγορήσει, αν ανακοινώσει ότι σε μια ορισμένη ημερομηνία θα κλείσει τα οδοφράγματα, αν η κατοχική δύναμη συνεχίσει τις πειρατικές δραστηριότητες στην οριοθετημένη ΑΟΖ της; Επειδή κάποιοι θα πουν ότι υπάρχει και ανθρωπιστικό θέμα και ότι θα πληγούν οι Tουρκοκύπριοι εργάτες, μπορεί η Κ.Δ. να απαγορεύσει τη διέλευση από τα οδοφράγματα όλων, εκτός των Τουρκοκυπρίων, που εργοδοτούνται στις ελεύθερες περιοχές ή επιθυμούν να ταξιδεύσουν μέσω των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, ή είναι ασθενείς που θέλουν να επισκεφτούν γιατρό στις ελεύθερες περιοχές. Για όλους τους άλλους η διέλευση θα απαγορεύεται αυστηρώς, για όσο χρόνο συνεχίζεται η πειρατεία. Μια τέτοια ενέργεια θα αναγκάσει και τα Η.Ε. και την Ε.Ε. να κινητοποιηθούν και να μην περιοριστούν σε ευχολόγια και ασαφή στήριξη της Κ.Δ.

Μπορεί ακόμα η Κ.Δ. να απαιτήσει από κάποιο θεσμικό όργανο του Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε. να ανακοινώσουν ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου και των γειτονικών της χωρών είναι νόμιμη, βάσει του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Πρέπει ακόμα η Κ.Δ. να ζητήσει, κάποια αρμόδια Αρχή του OHE να δημοσιοποιήσει την πρόνοια της συμφωνίας για το δίκαιο των θαλασσών σχετικά με την υφαλοκρηπίδα των νησιών, που αμφισβητεί η Τουρκία. Να δηλώσει, δηλαδή, αν τα νησιά έχουν ή δεν έχουν ΑΟΖ.

Αυτό θα άφηνε εκτεθειμένη την Τουρκία. Κάποιοι θα πουν, πως πιθανόν να την εξαγριώσει και να την κάμει να ενεργεί παράλογα, πειρατικά και εκβιαστικά. Δηλαδή, όπως ενεργεί τώρα; Γιατί ποιος φανταζόταν ότι μετά από τόσα χρόνια καλοπιάσματος και υποχωρήσεων της πλευράς μας για δημιουργία καλού κλίματος, θα βλέπαμε σήμερα το ΓΙΑΒΟΥΣ να πραγματοποιεί διάτρηση ανοικτά της Λεμεσού; Τι αναμένουμε λοιπόν; Να δούμε την Τουρκία να εξορύσσει το αέριο της Κ.Δ. κι εμείς να της προτείνουμε να μας πωλεί για τις ανάγκες μας και το άλλο να το εξάγει στην Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας;