Προϋποθέσεις, συνθήκες και κίνητρα για σικέ αγώνες

Δεν ξέρω ποιο από τα δυο έχει μεγαλύτερη ηλικία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που φέτος έγινε 60 χρόνων, ή τα στημένα παιχνίδια, ή σικέ αγώνες στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Εγώ θυμάμαι τα σικέ παιχνίδια από την αρχή της δεκαετίας του ‘60. Μπορεί να άρχισαν και νωρίτερα. Δεν ξέρω.

Νομίζω πως το πρώτο κίνητρο ήταν η πολιτική ιδεολογία. Γιατί από την αρχή το ποδόσφαιρό μας ήταν πολιτικοποιημένο. Αργότερα μετεξελίχθηκε σε κομματικοποιημένο. Στην αρχή τα σωματεία ήταν προσκολλημένα στη δεξιά ή στην αριστερή ιδεολογία. Τα κόμματα ακόμα δεν είχαν καταστεί το πρώτο κουπί της πολιτικής. Έτσι τα δεξιά σωματεία συνεργάζονταν και πολεμούσαν τα αριστερά και αντίθετα. Και οι πρώτοι σικέ αγώνες έγιναν για ιδεολογικούς λόγους. Τα σωματεία της μια παράταξης «χάριζαν», χειραγωγούσαν δηλαδή έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, προκαθόριζαν το αποτέλεσμά του, είτε για να αποφύγει τη διαβάθμιση ένα «αδελφό» σωματείο είτε για να το βοηθήσουν να πάρει τον τίτλο του πρωταθλήματος ή κυπέλλου. Το κίνητρο ήταν καθαρά ιδεολογικό. Τα οικονομικά συμφέροντα δεν είχαν ακόμα αλώσει το ποδόσφαιρό μας. Έτσι ακόμα και οι χειραγωγημένοι αγώνες ήταν «καθαροί και αγνοί». Δεν είχαν χρηματική διαπλοκή, αλλά μόνο ιδεολογική διαφθορά. Όλοι οι φίλαθλοι μπορούν να αναφέρουν ονόματα σωματείων και προκαθορισμένα αποτελέσματα αγώνων.

Αργότερα, με την πρόοδο και την ανάπτυξη, η χειραγώγηση των αγώνων συνδυάστηκε και με οικονομικό όφελος των ομάδων και των ποδοσφαιριστών. Σιγά-σιγά η διαφθορά και η διαπλοκή έγιναν απαραίτητο στοιχείο της χειραγώγησης. Την ανέλαβαν «ειδικοί ατζέντηδες», που ήταν άγνωστοι στην πλατιά μάζα των φιλάθλων. Αυτοί υπολόγιζαν και ήξεραν ποιοι παράγοντες σωματείων ήταν έτοιμοι να εξαγοράσουν το αποτέλεσμα που συνέφερε στο Σωματείο τους και τους πλησίαζαν, προσφέροντας χειραγωγημένο αποτέλεσμα. Είχαν στην ατζέντα τους και διάφορους ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονταν για τα λεφτά, αντί για τη φανέλα τους.

Μαζί με τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη άρχισε και μεγάλη ανάπτυξη της χειραγώγησης αγώνων. Η πολιτική και κομματική συγγένεια μπήκε σε δεύτερη μοίρα. Αναπτύχθηκαν νέοι τρόποι και νέοι στόχοι χειραγώγησης. Μπήκαν στο παιχνίδι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα προγνωστικά στοιχήματα. Δημιουργήθηκαν κυκλώματα χειραγώγησης αγώνων. Συμμετείχαν ποδοσφαιρικοί παράγοντες, κυκλώματα διαιτητών και ποδοσφαιριστών και ολόκληρα κυκλώματα διαχείρισης, χειραγώγησης αγώνων και προκατασκευασμένων αποτελεσμάτων. Κι αυτά τα αποτελέσματα αποτελούν αντικείμενο των στοιχημάτων και της εξασφάλισης κερδών τεραστίων ποσών.

Τελευταία ακούστηκαν απίθανες κατηγορίες για στημένα παιχνίδια. Τα κυκλώματα δεν καθορίζουν μόνο το αποτέλεσμα αγώνων. Καθορίζουν ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα, ποια θα πάρει το κύπελλο, ποια θα υποστεί διαβάθμιση και θα πάει στη Β΄ κατηγορία.

Αλλά υπάρχουν ακόμα στα πρωταθλήματά μας κάποιες συνθήκες που μπορεί να γίνουν προϋποθέσεις και κίνητρα για συμφωνημένα αποτελέσματα. Στα τελευταία στάδια κάθε αγωνιστικής χρονιάς διεξάγονται την ίδια περίοδο αγώνες πρωταθλήματος και αγώνες κυπέλλου. Σε τέτοιες περιπτώσεις τα κυκλώματα και οι παράγοντες έχουν κίνητρο και συνθήκες για να προκαθορίσουν αποτελέσματα. Σου δίνω προβάδισμα στο πρωτάθλημα, μου δίνεις προβάδισμα στο κύπελλο.

Άραγε δεν μπορεί να τελειώσει το πρωτάθλημα και μετά να διεξάγονται οι προημιτελικοί, ημιτελικοί και τελικοί; Έτσι που είναι τώρα το πρόγραμμα είναι σαν να προτρέπει τις ομάδες να οργανώσουν προσυνεννοημένους αγώνες.

Όλοι όμως είναι απασχολημένοι με το μεγάλο πρόβλημα του καθαρισμού του σταύλου του Αυγεία. Και μάλιστα χωρίς κανένας να ξέρει πού βρίσκεται αυτός ο σταύλος. Μερικοί αγώνες φωνάζουν από μακριά ότι είναι στημένοι. Αλλά δεν υπάρχουν και δεν θα υπάρχουν ποτέ στοιχεία. Για τούτο και ο σταύλος του Αυγεία θα είναι πάντα γεμάτος κοπριά, αλλά θα είναι άγνωστο πού βρίσκεται για να τον καθαρίσουμε. Ίσως να τον κρύβουν εκεί που κρύβουν τα ύποπτα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.