Τοπικά

Μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες των ορεινών

Ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού προωθεί ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού

Είναι και αυτοί που ζουν λίγο μακριά μας. Είναι και αυτοί που κρατούν ζωντανά ακόμη τα χωριά μας. Είναι και αυτοί που δεν έχουν τα πάντα δίπλα τους. Είναι και αυτοί που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Είναι και αυτοί που δεν έχουν κοντά τους τα παιδιά τους και δεν πρόκειται να τα δουν σύντομα. Πρόκειται για τον πληθυσμό των ορεινών κοινοτήτων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει στην τρίτη ηλικία. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για περιορισμό στο σπίτι είναι αποτελεσματικά για όσους μπορούν εύκολα να έχουν τα απαραίτητα κοντά τους αλλά και την υγεία τους. Τί γίνεται όμως με αυτούς που χρειάζονται εκεί μια βοήθεια, λίγα τρόφιμα, λίγα φάρμακα και δεν μπορεί κάποιος να τους τα προμηθεύσει εύκολα; Ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, έχοντας πλήρη συναίσθηση των δύσκολων ωρών που περνά ο τόπος μας, αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα προστασίας ενισχύοντας τις ευάλωτες ομάδες που κατοικούν στα ορεινά.

Κοντά σε όσους χρειάζεται

Ο κ. Χαμπιαούρης έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των ορεινών περιοχών είναι ηλικιωμένοι και ότι πολλοί από αυτούς χρειάζονται περισσότερη βοήθεια και στήριξη. Μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι εφόσον τα άτομα αυτά δεν θα μπορούν να έχουν κοντά τους τα παιδιά τους για να τους φέρουν τα απαραίτητα ή ακόμη πολλοί δεν έχουν βοηθούς για να τους αγοράσουν ένα γάλα, αποφάσισε να συμβάλει στην προσπάθεια προστασίας των ατόμων αυτών. Ο ίδιος ετοίμασε έναν πίνακα και τον έστειλε στις κοινότητες. Σε αυτόν τον πίνακα ζητήθηκε από τις κοινότητες να συμπληρώσουν τον αριθμό των ατόμων με αναπηρίες ή που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, καθώς και τις ανάγκες τους από τρόφιμα και φάρμακα ή ό,τι άλλο χρειάζονται.

Ακολούθως επικοινώνησε με την Υπουργό Εργασίας, κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία εξήγγειλε δράσεις για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων και μαζί με ομάδα εθελοντών προχώρησαν στην τυποποίηση λίστας τροφίμων. Οι κοινότητες, χαιρετίζοντας την ενέργεια του Επιτρόπου, απάντησαν θετικά στην πρόσκληση για συμβολή τους στην προσπάθεια στήριξης των ευάλωτων ομάδων. Αυτό που μένει είναι η οργανωτική διαδικασία όλων των θεμάτων, η αποστολή των εντύπων με τις λίστες τροφίμων στα κοινοτικά συμβούλια, τα οποία θα συμπληρώνουν με όσα χρειάζονται και αφού συγκεντρώνονται οι ανάγκες στα συντονιστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν ανάλογα με τα συμπλέγματα που υπάρχουν, τότε θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους εφοδιαστές, όπως είναι τα σουπερμάρκετ ή και τα φαρμακεία.

Σε περίπτωση αυστηρότερων μέτρων

Ο Επίτροπος ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίστηκε κάποιο θέμα με τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων ή των κατοίκων των ορεινών περιοχών. Σε περίπτωση εξαγγελίας αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της λοίμωξης, ο κ. Χαμπιαούρης τόνισε πως δεν θα μείνουν αβοήθητα τα άτομα που χρήζουν κάποιας στήριξης. Έχουν καθοριστεί τα πλάνα και το πρόγραμμα συντονισμού, το οποίο, όπως μας εξήγησε, θα ανακοινωθεί αργότερα. «Θα πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», όπως δήλωσε, γι’ αυτό και θα πρέπει «να στρέψουμε την προσοχή μας στα άτομα με αναπηρία, στους ηλικιωμένους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους οποίους πρέπει να στηρίξουμε». Σε τέτοιες στιγμές απλώς ο ένας στέκεται και στηρίζει τον άλλο.