Παραπολιτικά

Για να μην κολλήσουν τον... «ιό» των ΜΜΕ;

Παιδιά, αυτός δεν είναι κώδικας δεοντολογίας μεταξύ των βουλευτών και των δημοσιογράφων. Θυμίζει περισσότερο περιοριστικές οδηγίες αποφυγής του... κορωνοϊού, κατά τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών!

Δικαιολογημένες είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε στους κόλπους του δημοσιογραφικού κόσμου ο υπό διαμόρφωση κώδικας δεοντολογίας των μελών της Βουλής, στο κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις τους με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι πολυάριθμες και αυστηρότατες διατάξεις του κώδικα, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επαφή ενός βουλευτή με έναν δημοσιογράφο.

Πολλές πρόνοιες μπορούν να τύχουν διαφορετικής ερμηνείας και υποκειμενικής θεώρησης. Για παράδειγμα: «Ο βουλευτής, επ’ ουδενί, είτε εντός είτε εκτός Βουλής, συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να προάγει ή να προκαλεί εξατομικευμένα την προσοχή των ΜΜΕ», σημειώνει ο κώδικας. Δηλαδή, εάν ένας βουλευτής πάει να επισκεφθεί περιοχή της περιφέρειάς του η οποία επλήγη από ανεμοστρόβιλο και κάνει σχετικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, παραβιάζει την εν λόγω διάταξη του κώδικα, επειδή μπορεί να θεωρηθεί ότι «προκαλεί εξατομικευμένα» την προσοχή των ΜΜΕ;

Είναι αρκετές οι πρόνοιες που μπορούν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται ένα είδος φίμωσης των εκπροσώπων του λαού οι οποίοι, ακόμα και όταν αρθρογραφούν, θα πρέπει να περιορίζονται σε θέματα «κοινού ενδιαφέροντος και όχι αυστηρά κοινοβουλευτικά θέματα ή θέματα τα οποία συζητούνται στη Βουλή»! Ενώ ο βουλευτής ο οποίος καλείται να λάβει μέρος σε τηλεοπτικές εκπομπές, πρέπει να εξασφαλίζει προηγουμένως σχετική άδεια «από την κοινοβουλευτική του ομάδα ή το εν τη Βουλή κόμμα ή τον σχηματισμό βάσει του οποίου ούτος έχει εκλεγεί».

Καλά θα κάνουν να ξαναδούν προσεκτικά τον κώδικα και να αφαιρέσουν πρόνοιες που είναι προσβλητικές και υποτιμητικές για τους ίδιους τους βουλευτές.

ΜΠΟΞΕΡ