Η αμερικανική εξωτερική πολιτική κάτω από τον D. Trump

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν η πρώτη Δύναμη στον Πλανήτη. Για μια εποχή, ο κόσμος κουράστηκε να βρίσκει τους Αμερικανούς να επεμβαίνουν σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.

Κι άλλες Δυνάμεις, όμως, εμφανίσθηκαν στην εποχή μας, όπως η Κίνα και η Ρωσία του κ. Πούτιν. Πράγμα που σημαίνει περιορισμό της δύναμης των ΗΠΑ.

Ο κ. Trump, ο οποίος σκέφτεται την επανεκλογή του, αποφάσισε να εγκαταλείψει μερικώς τη Μέση Ανατολή και να φέρει τους Αμερικανούς στρατιώτες πίσω στα σπίτια τους. Αυτό, βέβαια, θα ευχαριστούσε και τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Και όμως: Ενώ άνθρωποι καλής θελήσεως σ’ όλον τον κόσμο δραστηριοποιούνται για τη σταδιακή επικράτηση της ειρήνης και της όσον το δυνατόν απομάκρυνσης των Μεγάλων Δυνάμεων από εξωτερικές περιπέτειες, υπάρχουν ακόμη και λεγόμενοι «φιλελεύθεροι», που έχουν την αντίθετη γνώμη.

Έτσι, ο φιλελεύθερος (liberal) παραδοσιακά Economist με κύριο άρθρο του επικρίνει τη μερική αποχώρηση του κ. Trump από τη Συρία, γιατί τη θέση των ΗΠΑ θα πάρουν άλλες Δυνάμεις, όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία και επίσης ότι από τούδε και στο εξής κανείς δεν θα εμπιστεύεται τις ΗΠΑ (βλ. «Who can trust Trump’s America?», The Economist, October 19-25, 2019, σελ. 13, κύριο άρθρο).

Τα περισσότερα που λέει ο Economist είναι αληθινά. Και σίγουρα δεν ήταν ορθό να εγκαταλειφθούν οι Κούρδοι. Τι θα γίνει όμως; Αν ακολουθήσουμε αυτόν τον τρόπο του σκέπτεσθαι, που είναι ορθός στο σύστημα όπου ζούμε, ουδέποτε θα έχουμε ειρήνη. Τι να κάνουμε λοιπόν; Δεν πρέπει κάποιος να κάμει πρώτος την αρχή; Ουτοπία;

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων