Τοπικά

Πάφος και Αραδίππου οδεύουν σε καθοδικό «lockdown»;

Οι δυο αυτές περιοχές χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτερες εστίες εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας

Συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες ένας μήνας από την ημέρα που ο νέος κορωνοϊός covid-19 "πάτησε πόδι" στην πατρίδα μας και από τότε μέχρι σήμερα μάθαμε σχεδόν τα πάντα που τον αφορούν. Πως μεταδίδεται, πόσο επικίνδυνος είναι, πώς πρέπει να προστατευτούμε, πώς λειτουργεί στον οργανισμό η χλωροκίνη, πόσα είναι τα κρούσματα στην Ταϊβάν και γιατί η Γερμανία και η Ιταλία έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στη θνησιμότητα. Μάθαμε τον καθηγητή Ραούλ, την «ανοσία της αγέλης», ότι υπάρχει ειδικότητα Ιολόγος και τόσα άλλα σχετικά με το θέμα.

Από την πρώτη μέρα βέβαια μέχρι σήμερα, που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σκαρφάλωσαν σε μερικές εκατοντάδες με ανησυχητική μάλιστα την τάση για αύξηση, μεσολάβησαν προεδρικά διαγγέλματα αλλά και αρκετά κυβερνητικά διατάγματα περιορισμού και άσκοπων μετακινήσεων, για να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού και φυσικά να πάψει η διασπορά του εντός της κοινότητας. Πλέον, είναι κοινώς παραδεκτό ότι το πρόβλημα έγινε ενδογενές και έπαψε να είναι εισαγόμενο.

Οι αριθμοί προκαλούν ανησυχία και το συναίσθημα αυτό δεν θέλει και πολύ να γίνει φόβος, ειδικά όταν υπάρχουν μέρες που οι ανακοινώσεις των ειδικών για τα νέα κρούσματα αφορούν αρκετές δεκάδες περιστατικά, με τον αριθμό των νεκρών να έχει ήδη γίνει διψήφιος.

Τα αποτελέσματα που έδωσε την περασμένη Τετάρτη στη δημοσιότητα εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας ο Δρ Γιώργος Νικολόπουλος, και αφορούν τα δεδομένα ώς την 31η Μαρτίου, δημιουργούν πρόσθετη ανησυχία σε δυο περιοχές, την Πάφο και την Αραδίππου.

Οι δυο αυτές περιοχές χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτερες εστίες εξάπλωσης της πανδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων που διενήργησαν τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.

Στη μεν Πάφο το πρόβλημα ξεκίνησε ενδονοσοκομειακά, με κρούσμα στη ΜΕΘ, στη δε Αραδίππου από επαφές, οι οποίες «εκκολάφθηκαν» με πολύ γοργούς ρυθμούς.

Για να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στις προαναφερθείσες περιοχές γίνεται μέχρι και σκέψη για καθολικό «lockdown», σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή Διεύθυνσης Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, Δρα Μάριο Λοΐζου, ενώ το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη αποφασίσει τη μαζική διενέργεια στοχευμένων εξετάσεων στον πληθυσμό με την παροχή δωρεάν tests, σε συνεργασία με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χιλιάδες στοχευμένοι έλεγχοι

σε Πάφο και Αραδίππου

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη των εργαστηριακών ελέγχων στους Δήμους Πάφου και Αραδίπου, με επιδότηση.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας σημειώνει: «Ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Δημάρχους Πάφου και Αραδίππου, ενημέρωσε για την απόφαση τού Υπουργείου να επιδοτήσει τη διενέργεια της εργαστηριακής εξέτασης για COVID-19 στους κατοίκους των δύο περιοχών, μετά και τα τελευταία στοιχεία που καταγράφουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στην πόλη και επαρχία Πάφου και τον Δήμο Αραδίππου.

»Παράλληλα, ενημέρωσε τους δύο Δημάρχους ότι λειτουργοί της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης θα καταρτίσουν συγκεκριμένο πλάνο, για να διενεργηθεί στοχευμένος έλεγχος στον πληθυσμό των δύο Δήμων. Συμφωνήθηκε ακόμη όπως, για διευκόλυνση της διαδικασίας, οργανωθούν κλιμάκια σε συνεργασία με τους Δήμους, για τη λήψη των δειγμάτων».

Ενισχύουν την προσπάθεια

τοπικές Αρχές, ΠΑΣΥΞΕ και ΕΒΕ

Σημειώνεται πως, για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, ο Δήμος Πάφου, ο Δήμος Πέγειας, οι κοινότητες Χλώρακας και Έμπας, καθώς και το ΕΒΕ Πάφου και η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ θα συνεισφέρουν από 10.000 ευρώ έκαστος, ενώ το Υπουργείο Υγείας θα συνεισφέρει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ο Δήμος Πάφου θα συνδράμει επίσης την όλη προσπάθεια με ομάδα προσωπικού του και ομάδα εθελοντών.

Με πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου και του Υπουργείου Υγείας, μετά από διεργασίες και συνεννοήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αποφασίστηκε όπως διατεθεί το απαιτούμενο ποσό για τη διενέργεια 1.000 ανιχνευτικών ελέγχων (tests) προς εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πάφο.

Στο κόκκινο η ανησυχία στο ΓΝ Πάφου

Την ίδια στιγμή που οι διαδικασίες για μαζικό έλεγχο σε επίπεδο κοινότητας έχουν ξεκινήσει, η ανησυχία των επαγγελματιών υγείας, των οικογενειών τους, των ασθενών αλλά και όλης της Πάφου είναι στραμμένη προς το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Δεν θα μπορούσαν φυσικά να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού σχεδόν σε κάθε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται κρούσματα από το κρατικό νοσηλευτήριο. Μάλιστα τα πιο πρόσφατα επιβεβαιωμένα κρούσματα, νοσηλευτή του ΤΑΕΠ που είναι αποσπασμένος στο αεροδρόμιο της Πάφου, ασθενούς στον μεικτό θάλαμο των εναπομεινάντων ασθενών του νοσοκομείου, αλλά και γιατρού και αιμολήπτριας στο Προσωρινό Κέντρο Αιμοληψίας, που στεγάζεται σε αίθουσα της εκκλησίας Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, βάζουν σε έναν νέο φαύλο κύκλο ιχνηλάτησης και καραντίνας αρκετούς επαγγελματίες υγείας, που μόλις επέστρεψαν στα καθήκοντά τους από τον πρώτο αυτοπεριορισμό.

Πάντως οι ειδικοί προς το παρόν συστήνουν ψυχραιμία, λέγοντας ότι ακόμη τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα, συνιστούν να πειθαρχήσουμε ευλαβικά στις υποδείξεις των ειδικών και να μείνουμε στο σπίτι, ενώ κρούουν των κώδωνα του κινδύνου ότι, αν δεν το πράξουμε, η κατάσταση ίσως να ξεφύγει.

Το κοινό πάντως θα πρέπει να είναι έτοιμο και προετοιμασμένο για πιο αυστηρά μέτρα, αν χρειαστεί, αλλά και να επιδείξει τη δέουσα αυτοσυγκράτηση και υπομονή, καθώς και ψυχραιμία, όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται οι αριθμοί από τις μαζικές δειγματοληψίες, αφού το ενδεχόμενο η διασπορά του ιού να είναι μεγάλη στην κοινωνία είναι ορατό και αύριο μεθαύριο με τις ανακοινώσεις αυτό μάλλον θα είναι πλέον και αποδεδειγμένο.

Τα κρούσματα ανά επαρχία

- Λευκωσία: 77 περιστατικά (29%)

- Λάρνακα: 75 περιστατικά (28%), εκ των οποίων τα 39 αφορούν την Αραδίππου (166,4 ανά 100.000 κατοίκους)

- Πάφος: 61 περιστατικά (23% ή 55,3 ανά 100.000 κατοίκους)

- Λεμεσός: 30 περιστατικά (11%)

- Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου: 16 περιστατικά (6%)

- Βρετανικές Βάσεις: 4 περιστατικά (2%)