Αναλύσεις

Επαναξιολόγηση πολιτικών για οδοφράγματα - μεταναστευτικό

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων το 2003, που έγινε μονομερώς από τον παμπόνηρο και επιτήδειο Ραούφ Ντενκτάς, μας βρήκε κυριολεκτικά στον ύπνο και μας ανάγκασε εκόντες - άκοντες να χορέψουμε από τότε στους ρυθμούς που μας επέβαλε, όχι ασφαλώς για να επανενώσει τη διαιρεμένη Πατρίδα μας, αλλά αντίθετα για να «νομιμοποιήσει» το κατοχικό μόρφωμα και να μονιμοποιήσει τη διαίρεση με κυρίαρχο το ιδεολόγημά του ότι «μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά πλάι-πλάι»

Η πρωτοφανής περιπέτεια με τον κορωνοϊό, με τις συνεπαγόμενες καταλυτικές συνέπειές της, θα πρέπει να προβληματίσει τις πολιτικές δυνάμεις της Πατρίδας μας με στόχο να επαναξιολογήσουν καθοριστικά και θαρραλέα πολιτικές, πρακτικές και νοοτροπίες που ίσχυαν και εφαρμόζονταν πριν από την κρίση στον τομέα της υγείας, η οποία άλλαξε συθέμελα τις συνθήκες και τα δεδομένα της ζωής μας – δημόσιας και ιδιωτικής.

Στο παρόν σημείωμά μου θα επικεντρωθώ ειδικά και μόνο σε δύο παραμέτρους που χρήζουν -κατά την άποψή μου- ριζικών αναθεωρήσεων:

1ον Επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων

Η διάνοιξη των οδοφραγμάτων το 2003, που έγινε μονομερώς από τον παμπόνηρο και επιτήδειο Ραούφ Ντενκτάς, μας βρήκε κυριολεκτικά στον ύπνο και μας ανάγκασε εκόντες-άκοντες να χορέψουμε από τότε στους ρυθμούς που μας επέβαλε, όχι ασφαλώς για να επανενώσει τη διαιρεμένη Πατρίδα μας, αλλά αντίθετα για να «νομιμοποιήσει» το κατοχικό μόρφωμα και να μονιμοποιήσει τη διαίρεση με κυρίαρχο το ιδεολόγημά του ότι «μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά πλάι-πλάι».

Έκτοτε η ελεγχόμενη διακίνηση μέσω των οδοφραγμάτων «νομιμοποίησε» πράγματι τις κατοχικές «αρχές», αφού η επίδειξη διαβατηρίων / ταυτοτήτων και ο έλεγχος και η καταγραφή των διακινουμένων προσέδωσε το δικαίωμα στα «αστυνομικά όργανα» του ψευδοκράτους να ενεργούν ως εν δυνάμει «συνοριοφύλακες» και στο κατοχικό καθεστώς να ασκεί εξουσίες «εν δυνάμει κρατικές».

Πέραν τούτου, η διάνοιξη των οδοφραγμάτων συνετέλεσε στη συμφιλίωση των Ε/κ με την κατοχή, αιμοδότησε οικονομικά το ψευδοκράτος και εγκαινίασε τη διακίνηση των τουριστών και άλλων ξένων επισκεπτών στις κατεχόμενες περιοχές ως να είναι μια «άλλη επικράτεια». Οδήγησε επίσης στην επεξεργασία και υιοθέτηση πολιτικών της Ε.Ε., οι οποίες σταδιακά και προοδευτικά κατέστησαν το ψευδοκράτος ως ένα… «νόμιμο παρακλάδι» κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Επιστέγασμα όλων αυτών των διολισθήσεων υπήρξε και η χορήγηση ευρωπαϊκών διαβατηρίων που παρέχει δικαιώματα στους Τ/κ όπως και για τα υπόλοιπα εκατομμύρια των Ευρωπαίων υπηκόων.

Η παρούσα συγκυρία της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των οδοφραγμάτων μάς παρέχει την ευκαιρία να καταγράψουμε και να κωδικοποιήσουμε όλα τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που παρήχθησαν από το 2003 μέχρι σήμερα και να επαναξιολογήσουμε τις πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόσαμε.

Ως βασικές αρχές για τις ενδεχόμενες αποφάσεις της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στο θέμα αυτό θεωρώ τις ακόλουθες:

(α) Για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων θα πρέπει να αποφύγουμε πάσει θυσία την πρόκληση της εισήγησης του Μουσταφά Ακιντζί πως «για να επαναλειτουργήσουν τα οδοφράγματα θα πρέπει να ληφθεί από κοινού απόφαση ανάμεσα στις δύο «πλευρές» -όπως τις χαρακτήρισε- και τα Η.Ε.

Τυχόν αποδοχή της δόλιας αυτής πρότασης θα αποτελέσει κραυγαλέα -και κατά τον πιο επίσημο τρόπο- αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Γιατί απλούστατα, αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των «συμβαλλομένων μερών» ισοδυναμεί με πολιτική πράξη δύο ισότιμων και νόμιμων κρατικών οντοτήτων.

Σε τέτοια περίπτωση, ποια θα είναι η διαφορά με την επαναλειτουργία των συνόρων άλλων γειτονικών χωρών, τα οποία έκλεισαν κατά την περίοδο της μεγάλης κρίσης του κορωνοϊού;

(β) Για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων θα πρέπει να υιοθετηθούν όροι και προϋποθέσεις που να θεραπεύουν -κατά το δυνατόν- όλες τις παρενέργειες των πρωτοφανών, για τα παγκόσμια δεδομένα, ρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν προοδευτικά από το 2003 μέχρι σήμερα.

Βασικός πυλώνας της νέας κατάστασης πραγμάτων αναφορικά με τα οδοφράγματα θα πρέπει να είναι η ελευθερία διακίνησης ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής μόνο Ε/κ και Τ/κ και μελών διπλωματικών αντιπροσωπιών και του Ο.Η.Ε.

Η διέλευση άλλων ατόμων ισοδυναμεί αφ’ εαυτής με αναγνώριση του δικαιώματος διακίνησης προς μια μη αναγνωρισμένη κρατική οντότητα και μάλιστα με τις ευλογίες του νομίμου Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντίθετα, η υιοθέτηση μιας νέας ρύθμισης θα θέσει τέρμα στη διακίνηση παρανόμων μεταναστών, κακοποιών και εγκληματικών στοιχείων, στη διεξαγωγή λαθρεμπορίου και θα ανατρέψει οριστικά τη διακίνηση και διαμονή τουριστών στις κατεχόμενες περιοχές της Πατρίδας μας, τους οποίους άλλοτε μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι και άλλοτε μεταφέρονται με τ/κ ταξί, τα οποία… τροποποιούν τους αριθμούς κυκλοφορίας τους (εδώ ή γελάτε ή κλαίτε).

Η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική συνιστά ανεπίσημη και έμμεση αναγνώριση του κατοχικού κρατικού μορφώματος, κάτι παρόμοιο με... το φύλλο συκής.

Όσοι σπεύσουν να ισχυριστούν ότι οι προτεινόμενες αυτές ρυθμίσεις θα επιφέρουν την οριστική διχοτόμηση της Πατρίδας μας, οφείλουν να μας εξηγήσουν με ποιο τρόπο και σε ποιο σημείο επιτεύχθηκε η επανένωση της χώρας μας με το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των οδοφραγμάτων, που έχουν προοδευτικά μετεξελιχθεί σε σύνορα δύο γειτονικών κρατών!

Αντίθετα, η συνέχιση της παρούσας απαράδεκτης και πρωτοφανούς κατάστασης μονιμοποιεί και νομιμοποιεί την υφιστάμενη διαίρεση, που εμπερικλείει όλα τα διχοτομικά δεδομένα.

2ον Το Μεταναστευτικό

Οι μέχρι πρότινος πολιτικές και πρακτικές που υιοθέτησαν οι κατά καιρούς κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέστησαν την Πατρίδα μας ορμητήριο και δημοφιλή προορισμό των μεταναστευτικών ρευμάτων, σε σημείο που αποδεδειγμένα έχουμε ξεπεράσει τα όρια και τις αντοχές μας με επικίνδυνες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και τη δημογραφική ισορροπία της χώρας μας, όπως διακήρυξε κατ’ επανάληψιν ο τέως ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Είναι παρήγορο και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους μήνες το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και προσωπικά ο νυν ΥΠΕΣ Νίκος Νουρής έχουν εντοπίσει και καταγράψει με κάθε σαφήνεια και πέρα από κάθε αμφισβήτηση τις παρεκκλίσεις και τις δραματικές παρενέργειες όλων των λανθασμένων χειρισμών και πολιτικών, που μας οδήγησαν στη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση πραγμάτων και έχουν καταγράψει με αξιοσημείωτη επιμέλεια και πρωτοφανή επαγγελματισμό όλα τα απαραίτητα και θεραπευτικά μέτρα που θα θέσουν τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας σε νέες υγιείς και νόμιμες βάσεις.

Τα νέα καθοριστικά δεδομένα που αναπόφευκτα δημιουργήθηκαν στην οικονομία και την κοινωνία μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, επιβάλλουν την επίσπευση της άμεσης εφαρμογής των εξαγγελθέντων μέτρων.

Τόσο ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας οφείλουν να επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα, ομογνωμία και ομοθυμία όπως στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να στηρίξουν τις προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών για εξυγίανση και αναμόρφωση της κατάστασης σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με επικεφαλής τον Υπουργό του, έχουν ήδη δώσει αδιαμφισβήτητα δείγματα γραφής.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και των αποφάσεων των πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σύνολό τους.

*Αντιπρόεδρος Κ.Δ.Σ. του Κυπριακού Κέντρου Μελετών