Ο κορωνοϊός και μετά…

Συνεχίζομε να ζούμε τον εφιάλτη του κορωνοϊού. Κάτι πρωτόγνωρο για όλη την ανθρωπότητα. Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron είπε γι’ αυτό το θέμα: «Είμαστε σε πόλεμο» (βλ. Alain Rebetez, «Après la crise, rien ne sera plus comme avant», «La Tribune de Genève», 20 Μαρτίου, 2020). Αυτό το είπε Γάλλος και οι Γάλλοι ξέρουν τι θα πει «πόλεμος», αφού έκαμαν τόσους.

Η κατάσταση είναι τρομακτική. Χιλιάδες νεκροί, δισεκατομμύρια ζημιές. Άρχισε o ιός στην Κίνα, αλλά, λόγω της κατάστασης στον πλανήτη μας, μεταδόθηκε αστραπιαία σ’ όλον τον κόσμο. Η παγκοσμιοποίηση, οι διεθνείς συγκοινωνίες.

Ακόμη, βεβαίως, είμαστε στην αρχή. Πρώτα πρέπει να επιζήσουμε. Ας μην το ξεχνούμε αυτό. Ο ιός είναι θανατηφόρος. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν. Και φαρμακευτική βοήθεια προς θεραπεία.

Μετά, για όσους επιζήσουν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Ο κόσμος δεν θα είναι όπως πριν. Αεροπορικές εταιρείες θα κλείσουν. Μετά τους δίδυμους πύργους (11/9/2001) χρεοκόπησαν η Swissair και η Sabena. Μετά την κρίση του 2008-2009 καμιά δωδεκαριά αεροπορικές εταιρείες είχαν την ίδια τύχη.

Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών ίσως να διαφοροποιηθούν. Η οικονομία του κόσμου θα πάθει ίσως καίριο πλήγμα. Αυτήν τη φορά έχουμε αεροπορικές εταιρείες σε μεγάλη δυσκολία, ακόμη και στην Ευρώπη, όπως η Alitalia και η Tarom.

Τι θα κάνουμε, λοιπόν, μετά τον κορωνοϊό; Θα κλείσουμε τα σύνορά μας και θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση στα προβλήματα και τις αγωνίες μας; Γιατί, αντί να μας ενώσει η καταστροφή, μας δίχασε περισσότερο και οι Μεγάλες Δυνάμεις κατηγορούν η μία την άλλη. Οι δε επιστήμονες βρίσκονται σε απόγνωση και προσπαθούν. Ο κρατικός μηχανισμός έγινε πανίσχυρος. Και οι ατομικές ελευθερίες αναγκαστικά (;!) εξαφανίστηκαν. Πού πάμε;

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι δικηγόρος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA).