Δωσίλογοι και Καταχθόνιοι

Δωσίλογοι θεωρούνται όσοι συνεργάζονται με τον εχθρό κατά τη διάρκεια κατοχής της χώρας τους και καλούνται να λογοδοτήσουν μετά τον τερματισμό της. Κατά κανόνα καταδικάζονται σε θάνατο.

Καταχθόνιοι θεωρούνται οι δόλιοι, οι ραδιούργοι, οι κακόβουλοι, οι διαβολικοί ή σατανικοί και άλλοι παρόμοιοι. Στα Επτάνησα του Ιονίου Πελάγους καταχθόνιοι θεωρούνταν οι αντιτιθέμενοι στην Ένωση.

Στην Κύπρο σήμερα δωσίλογοι και καταχθόνιοι αποτελούν την «Πέμπτη Φάλαγγα» -με την οποία ασχολήθηκα σε προηγούμενο άρθρο μου- που σε κάθε περίπτωση αναίσχυντα και προκλητικά αποενοχοποιούν την Τουρκία για την εισβολή και τα όσα εγκλήματα διέπραξε σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού, μεταξύ αυτών και άνθρωπος που ηγείται Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), που φθάνει μέχρι του σημείου να τη δικαιολογεί, αν όχι και να την επαινεί.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι οι Άγγλοι θα αποχωρούσαν από την Κύπρο και θα παραχωρούσαν ανεξαρτησία, ισχυριζόμενοι ότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η αποικιοκρατία άρχισε να καταρρέει. Σκόπιμα και ενσυνείδητα παραβλέπουν τη γνωστή δήλωση του τότε Υπουργού Αποικιών της Μεγάλης Βρετανίας, Henry Hopkinson, που στις 28/7/1954 δήλωσε εμφαντικά ότι η Κύπρος ήταν μία από τις αγγλικές αποικίες που ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα της παρείχετο ανεξαρτησία.

Δήλωση που δεν άφηνε άλλη επιλογή στον Κυπριακό Ελληνισμό από την ανάληψη ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα για την

απόκτηση της ελευθερίας του με μοναδικό σκοπό και στόχο την Αυτοδιάθεση - Ένωση.

Αν η αποικιοκρατία τελικά κατέρρευσε, αυτό οφείλεται στους αγώνες των υπόδουλων λαών, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και τα ένοπλα ανταρτικά τοιαύτα.

Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχει ο αγώνας της ΕΟΚΑ (1955-59), τον οποίο ο Αμερικανός δημοσιογράφος, αριστερών καταβολών και συνεργάτης του Φιντέλ Κάστρο, Robert Taber, στο βιβλίο του «Θεωρία και Πρακτική του Ανταρτοπολέμου» (ο πόλεμος του ψύλλου), όπως τον αποκαλεί, αναφέρεται στα εθνικοαπελευθερωτικά και ανταρτικά κινήματα του 20ού αιώνα, μεταξύ των οποίων και στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο Φιντέλ Κάστρο μετά την επικράτηση της επανάστασης και ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα, που συνέπεσε με τη λήξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, σε τηλεγράφημά του στον Γεώργιο Γρίβα-Διγενή εξέφραζε τα συγχαρητήριά του και τόνιζε ότι εμπνεύστηκε από τον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ, της οποίας τις μεθόδους αντέγραφε. Δεύτερο τηλεγράφημα ο Κάστρο απέστειλε προς την κ. Κική Γρίβα-Διγενή, με το οποίο εξέφραζε τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ.

Σκοπός του Aγώνα της ΕΟΚΑ ήταν η Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα και όχι μια ψευδεπίγραφη ανεξαρτησία. Για τη μη ευόδωση του

Αγώνα αποκλειστική ευθύνη φέρουν όσοι απεμπόλησαν το δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης με την υπογραφή των επάρατων συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, που παραχώρησαν υπερπρονόμια στην τ/κ μειονότητα, τα οποία καμία μειονότητα δεν απολαμβάνει στον κόσμο και επανέφεραν την Τουρκία στην Κύπρο με δήθεν «εγγυητικά δικαιώματα».

Ευθύνη ασφαλώς δεν φέρουν όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την επίτευξη του σκοπού του Αγώνα, αλλά η πολιτική ηγεσία που διαχειρίστηκε το Κυπριακό και δεν αξιοποίησε τις θυσίες τους.

Άλλωστε με το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν επεδίωκαν να εδραιώσουν εσαεί την παρουσία τους με επιπρόσθετα «δικαιώματα».

Μήπως όμως εγκατέλειψαν το Γιβραλτάρ, του οποίου οι κάτοικοι σε δημοψήφισμα που διεξήχθη απέρριψαν την πρόταση για ένωση με την Ισπανία και σε δεύτερο απέρριψαν και την πρόταση για συνδιοίκησή του από Αγγλία και Ισπανία;

Σκοπός μου εδώ ασφαλώς δεν είναι να υμνήσω τον Αγώνα της ΕΟΚΑ, που αποτελεί τη λαμπρότερη σελίδα της κυπριακής Ιστορίας από της εποχής του Ευαγόρα και του Ονήσιλου, αλλά και της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους μαζί με το Έπος του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης.

Οι Άγγλοι ουδέποτε είχαν πρόθεση να παραχωρήσουν ανεξαρτησία στην Κύπρο, όπως ακριβώς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τις Βρετανικές Βάσεις.

Όπως και οι Τούρκοι κατά τον ίδιο τρόπο ουδέποτε θα εγκαταλείψουν την Κύπρο.

Όσοι λοιπόν σκόπιμα καλλιεργούν ψευδαισθήσεις, ουσιαστικά συμβάλλουν στα βρετανοτουρκικά σχέδια για μετατροπή της Κύπρου σε KIBRISTAN και σύγχρονη βρετανική αποικία.

Ο Έλλην πρώην Υπουργός των Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος είχε κάποτε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι οι Άγγλοι ασκούν σήμερα μια ιδιαίτερη επιρροή στην Κύπρο.

Στα σχέδια των Βρετανών και Τούρκων σε βάρος της Κύπρου έθετε οριστικό τέρμα η αμυντική θωράκιση της Κύπρου (1964-67) και η μονομερής ΕΝΩΣΗ με την παρουσία μιας Ελληνικής Μεραρχίας με ενισχυμένη δύναμη πυρός.

Είναι φανερόν, όμως, ότι ο εσμός των δωσίλογων και καταχθόνιων αλλά και άλλων θα προτιμούσε, αντί της Ένωσης, που εξασφάλιζε την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, τη συνέχιση της βρετανικής αποικιοκρατίας και τη μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Και οι μεν πρώτοι ευχαρίστως θα υπηρετούσαν την Αυτής Μεγαλειότητα ως «ευπειθείς θεράποντες» (obedient servants), οι δε δεύτεροι, στην περίπτωση που οι εκάστοτε σύγχρονοι σουλτάνοι της Τουρκίας διατηρούσαν χαρέμια, θα υπηρετούσαν ως ευνούχοι.

Υ.Γ. Καταχθόνιοι: Πολιτικό κόμμα στα Επτάνησα, επί αγγλικής κατοχής. Οι οπαδοί του ήταν αγγλόφιλοι. Όργανό τους ήταν η εφημερίδα «Φίλος του λαού». Το Κόμμα των Καταχθονίων, που ονομαζόταν και Κόμμα των Συντηρητικών, ήταν αντίθετο προς τα δύο άλλα προοδευτικά κόμματα, των Μεταρρυθμιστών -που επεδίωκαν συνταγματικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις- και των ριζοσπαστών, που επεδίωκαν την ένωση της Επτανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα.

*Πρώην συνδικαλιστής