Μια επίσκεψη στην πόλη WUHAN

Θα ήθελα να τονίσω κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και που έχει άμεση σχέση με την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού - Στην τεράστια «λαϊκή αγορά» της πόλης, όπου διατίθενται τα πάντα προς πώληση, όσα προέρχονται… από ξηρά, θάλασσα και αέρα καταναλίσκονται αφειδώς

Η κινέζικη πόλη WUHAN βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), διότι απ’ εκεί ξεκίνησε και σταδιακά ξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο με εκατομμύρια κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα (νεκρούς).

Δεν θα ασχοληθώ με την πανδημία και τις επιπτώσεις της σε όλη την ανθρωπότητα, αλλά μόνο με τις εντυπώσεις μου από την πόλη WUHAN.

«Πόσα ξέρεις, όσα είδα» λέει ένα γνωμικό.

Τα κινεζικά συνδικάτα προσκάλεσαν το 1988 αντιπροσωπία της ΣΕΚ να επισκεφθεί τη χώρα τους στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής της χώρας τους για άνοιγμα στη διεθνή κοινότητα.

Η αντιπροσωπία αποτελείτο από τον αείμνηστο Μιχαλάκη Ιωάννου, τότε Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ, και τον γράφοντα, τότε Επαρχιακό Γραμματέα του Εργατικού Κέντρου της ΣΕΚ Αμμοχώστου.

Η επίσκεψη διήρκεσε από τις 20/07/1988 μέχρι 03/08/1988 και ήταν μία

έκφραση ευγνωμοσύνης, γιατί ο αείμνηστος Μιχαλάκης Ιωάννου υποστήριξε την υποψηφιότητα των Κινεζικών Συνδικάτων να καταλάβουν μία θέση στην εργατική πλευρά του κυβερνώντος Σώματος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, πράγμα που έγινε το 1984.

Έτσι θεμελιώθηκαν, ουσιαστικά, έκτοτε οι φιλικές σχέσεις της ΣΕΚ με τα Κινεζικά Συνδικάτα.

Όταν επιστρέψαμε από το ταξίδι μας κατενθουσιασμένοι έγραψα μια σειρά

άρθρων. Πρώτον για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της αχανούς χώρας μετά τα ερείπια που άφησε πίσω της η ούτω καλούμενη «πολιτιστική επανάσταση» του Μάο Τσε Τουγκ και δεύτερον για τις ενέργειες για την ένταξη της χώρας στη διεθνή κοινότητα και που θα την καθιέρωνε ως μια ισχυρή χώρα.

Όλα αυτά δεν είναι του παρόντος, διότι άλλωστε τα περιέγραψα τότε σε άρθρα μου, αλλά επικεντρώνομαι εν συντομία μόνον εις τα όσα αφορούν την πόλη WUHAN.

Η πόλη WUHAN (αναφέρεται και ως Ουχάν, Βουχάν ή Γιουχάν) είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Κεντρική Κίνα. Βρίσκεται στα ανατολικά της κοιλάδας Τσιανγκχάν, στις όχθες των ποταμών Γιανγκτσέ και Χαν. Η Ουχάν είναι γνωστή ως λεωφόρος που οδηγεί τις εννέα επαρχίες και είναι σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, με δεκάδες δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και σιδηροδρόμους. Αναγνωρίζεται ως το πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Κεντρικής Κίνας.

Η πόλη έχει πληθυσμό 9.785.392 ατόμων (απογραφή του 2010), με 6.177.000 από τους κάτοικους να μένουν στην αστική περιοχή.

Τον Δεκέμβριο 2019, η Ουχάν έγινε παγκοσμίως γνωστή ως το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πανδημία κορωνοϊού 2019-2020, μια ασθένεια που μοιάζει με το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία είναι γνωστός και ως κορωνοϊός της Ουχάν, επειδή η ασθένεια προήλθε από μια αγορά θαλασσινών και κρεατικών της πόλης.

Η περιοχή ιδρύθηκε πριν από πάνω από 3.000 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Δυναστείας Χαν έγινε αρκετά πολυσύχναστο λιμάνι. Το 1911 οπαδοί του Σουν Γιατ-Σεν ξεκίνησαν την εξέγερση της Ουχάν, που οδήγησε στην κατάρρευση της δυναστείας Τσιν και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας. Η Ουχάν ήταν η έδρα του Εθνικιστικού Κόμματος (Κουομιντγάνγκ), η οποία μεταφέρθηκε εκεί από την Καντώνα το 1926. Στην Ουχάν κυριαρχούσε η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, με επικεφαλής τον Ουάνγκ Τσινγκουέι, σε αντίθεση με τον Τσιανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος όμως κατάφερε να γίνει ο βασικός ηγέτης της Κουομιντάνγκ.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και που έχει άμεση σχέση με την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην τεράστια «λαϊκή αγορά» της πόλης, όπου διατίθενται τα πάντα προς πώληση, όσα προέρχονται… από ξηρά, θάλασσα και αέρα καταναλίσκονται αφειδώς.

Οι δύο Κινέζοι συνδικαλιστές συνοδοί μας, που μας ενημέρωναν για όλα, χαριεντιζόμενοι μάς είπαν και το εξής: «Αυτοί εδώ καταβροχθίζουν τα πάντα, εκτός από ανθρώπους, τραπέζια και καρέκλες». Και έτσι… φτηνά τη γλιτώσαμε.

*Πρώην συνδικαλιστής