Για μαζέψου λίγο, νεοσουλτάνε… Για μάθε τα όριά σου…

Τουρκικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση από τη μια και ιταμές τουρκικές προκλήσεις από την άλλη…

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία βρίσκεται σε ανοδική πορεία προκλήσεων που δεν έχει όρια. Μόλις, προχθές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας με χάρτες για τα βυθοτεμάχια στα οποία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ. (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), προχώρησε σε νέα πρωτοφανή πρόκληση κατά της χώρας μας. Μάλιστα έφτασε σε σημείο να συστήσει στην Ελλάδα «να μαζευτεί»!

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφερε ως παραδείγματα τα περιστατικά με τα τζαμιά στην Κύπρο (το ένα πριν γίνει μουσουλμανικό τέμενος ήταν εκκλησία και πρόσφατα συντηρήθηκε από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας). «Στη νότια Κύπρο προσπάθησαν να κάνουν σαμποτάζ σε δύο τζαμιά μας και να τα κάψουν με μολότοφ. Μετά, από τη μια κρεμάνε μία ελληνική σημαία και από την άλλη κουρέλια (τη σημαία του Βυζαντίου εννοούσε). Όταν εσείς κάνετε τέτοια, θα μείνουν χωρίς απάντηση; Εσείς κάνετε ότι δεν ακούτε τις προειδοποιήσεις… Η Ελλάδα δεν μένει ήσυχη και πετάει διάφορα… Ποια είναι αυτή η χώρα που μιλάει έτσι; Σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς; Για μαζέψου λίγο. Για μάθε τα όριά σου… Εάν η Ελλάδα δεν ξέρει τη θέση της, η Τουρκία ξέρει πώς να απαντήσει….», είπε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ποια όρια της Ελλάδας άραγε αναφέρεται ο νεοσουλτάνος; Στις Στέπες και στη Μογγολία γεννήθηκαν οι πρόγονοί του! Όσο για τα περιστατικά που περιγράφει με τα τζαμιά στην Κύπρο, κανέναν δεν πείθει: η μαύρη προπαγάνδα και οι προκλητικές δόλιες ενέργειες (προβοκάτσιες) αποτελούσαν και αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της Τουρκίας! Τον Αυγούστου του 1955 ανατίναξαν το υποτιθέμενο σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, για να ακολουθήσουν λίγες μέρες μετά τα Σεπτεμβριανά στην Πόλη, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, με τις σφαγές και τους εξανδραποδισμούς των Ελλήνων και την ολοκληρωτική καταστροφή των περιουσιών τους από τον κατευθυνόμενο από το βαθύ τουρκικό κράτος μαινόμενο τουρκικό όχλο! Παραμονές των Χριστουγέννων του 1963, η τουρκική προπαγάνδα εκμεταλλεύθηκε στο έπακρον τη φρικιαστική ιστορία της περιβόητης «μπανιέρας». Ένα έγκλημα που είχε διαπράξει -όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε- σε κατάσταση αμόκ ο Tούρκος ταγματάρχης Νιχάτ Ιλχάν, που υπηρετούσε στην ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ. (Τουρκική Δύναμη Κύπρου), με θύματα τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Το σπίτι του (όπου έγινε το έγκλημα) βρισκόταν στο κέντρο της τουρκικής συνοικίας, όπου ποτέ δεν έφτασε οποιοδήποτε τμήμα των ελληνοκυπριακών δυνάμεων. Οι δολοφονημένοι αποτέλεσαν τους «χρήσιμους νεκρούς» για να προπαγανδίσουν, μέσω του βρετανικού Τύπου (άτιμοι Eγγλέζοι) σε όλον τον κόσμο, «τη βαρβαρότητα των Ελληνοκυπρίων του αιμοβόρου Μακαρίου σε πράξεις γενοκτονίας των Τουρκοκυπρίων». Έτσι μάντρωσε ο Ντενκτάς τους Tούρκους της Κύπρου στα κάτεργα των θυλάκων!

Εμείς, όμως, παρ’ όλα αυτά τον χαβά μας! Μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού (που κατά τα άλλα διαμαρτύρεται και έχει άποψη για τα πάντα) παρακολουθεί στην «ελληνική» τηλεόραση, «αθώες», δήθεν, τουρκοσειρές, που εκθειάζουν τη δήθεν τουρκική προσφορά στον άνθρωπο! Στις σειρές αυτές χρυσοί χορηγοί είναι τεράστιες τοπικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, μεταξύ τους και η Εθνική μας (καθόλου δική μας δεν είναι αλλά έτσι διαφημίζεται) Τράπεζα της Ελλάδος μας (ναι η Ελλάδα είναι, μας, και μάνα μας). Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουμε την Τουρκία και την υποβοηθούμε στην προσπάθειά της για πολιτιστικό εκτουρκισμό της ελληνικής κοινωνίας. Στον βωμό του κέρδους κάποιοι πωλούν τα πάντα, ακόμα και την πατρίδα τους.

Φέρνω στη μνήμη μου τον μεγάλο γνώστη και βαθύ μελετητή της τουρκικής πολιτικής, αείμνηστο Καθηγητή της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με εξειδίκευση κυρίως στην Οθωμανική Περίοδο, Νεοκλή Σαρρή (ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής και σε ηλικία 20 ετών υπήρξε πολιτικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα), που εν ευθέτω χρόνω είχε πει πολύ σωστά: «Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι». Και, δυστυχώς, ήρθε η ώρα της επαλήθευσης! Φαίνεται πως, τελικά, οι πιο επικίνδυνοι εχθροί βρίσκονται εντός των τειχών. Διότι, για να προβάλλονται και να διαφημίζονται τόσο πολύ τα τουρκικά τηλεοπτικά σίριαλ από την ελληνική τηλεόραση παρακαλώ, την ώρα που η Άγκυρα μάς απειλεί με εξαφάνιση, είναι σίγουρο πως έχουν και την ανάλογη τηλεθέαση από τους νεοέλληνες (αυτό λένε τα νούμερα). Εξέλιπε δυστυχώς κάθε ίχνος πατριωτισμού στις συνειδήσεις πολλών νεοελλήνων! Αλήθεια, πού είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για να εξετάσει την εθνική ζημιά από τέτοιες προβολές;

Ερώτηση: Για τις πεντακόσιες και πλέον Εκκλησίες και Μοναστήρια στα κατεχόμενα της Κύπρου που το τουρκικό κράτος, οργανωμένα και συντεταγμένα, μετέτρεψε σε τεμένη, στάβλους, αποχωρητήρια, στρατόπεδα, κινηματογράφους, γκαλερί, κ.λπ., κ.λπ. τι έχει να πει ο νεοσουλτάνος; Μόλις προχθές η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» έγραψε ότι ιστορική εκκλησία και χριστιανικό κοιμητήριο στην κατεχόμενη Λάπηθο μετατράπηκαν σε στάβλο!

Υστερόγραφο: Η Συμφωνία οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Οι δύο χώρες απέδειξαν, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πως μπορούν να μετατρέψουν τη θάλασσα που τους περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου…. Με την Κύπρο, γιατί τόσα χρόνια δεν κάναμε το ίδιο, άραγε; Ποιον και τι φοβόμαστε, αλήθεια;

*Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το Μονάγρι Λεμεσού