Εχουμε ΠτΔ ή ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας;

Γιατί ο ΠτΔ δεν κοινοποίησε την απόφαση του Υ.Σ. για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στον κ. Ακιντζί ως εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, αλλά μετά τη δημόσια ανακοίνωση της απόφασης; Γιατί δεν διέψευσε την ανακοίνωση του κ. Ακιντζί; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε για την ανακοίνωση του Γ.Γ., που δείχνει ότι έχει την ίδια θέση με τον κ. Ακιντζί; Μήπως ο ΠτΔ έχει ήδη αποδεχτεί τον υποβιβασμό του θεσμού, στον οποίο τον εξέλεξε ο κυπριακός λαός, από Πρόεδρο της Κ.Δ. σε ηγέτη της ελληνικής κοινότητας ή Πρόεδρο του συνιστώντος κρατιδίου;

Προσωπικά δεν ψήφισα τον Νίκο Αναστασιάδη για ΠτΔ ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη θητεία του. Όμως αναγνωρίζω την εκλογή του και απαιτώ να είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Κ.Δ., κράτους ανεξάρτητου, μέλους του ΟΗΕ και ισότιμου μέλους της Ε.Ε., η οποία αναγνωρίζει ολόκληρη την επικράτεια της Κ.Δ.

Απαιτώ από τον Νίκο Αναστασιάδη να συμπεριφέρεται ως εκλεγμένος Πρόεδρος της Κ.Δ. και όχι ως ηγέτης της ελληνικής κοινότητας της Κ.Δ., που δεν είναι θεσμικό αξίωμα της Κ.Δ. Δεν εκλέγεται από την ελληνική κοινότητα ως ηγέτης της, αλλά αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο ως εκπρόσωπος της κοινότητας στις ενδοκυπριακές συνομιλίες, εφόσον οι Ελληνοκύπριοι τον εξέλεξαν ΠτΔ.

Η Κυβέρνηση της Κ.Δ. πήρε απόφαση για κλείσιμο δύο οδοφραγμάτων μέσα στο πλαίσιο των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην απόφαση αυτή αντέδρασαν οι γνωστοί κύκλοι υπονόμευσης της Κ.Δ. Το κατοχικό καθεστώς μερικές μέρες αργότερα διέταξε το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων, όπως συνέβαινε από το 1974 ώς το 2003. Από το μέτρο αυτό βγήκαν ζημιωμένοι οι Τουρκοκύπριοι. Πολλοί έχασαν την εργασία τους στις ελεύθερες περιοχές, οι καταστηματάρχες και οι πρατηριούχοι έχασαν τους Ελληνοκύπριους πελάτες τους και οι τουριστικοί επιχειρηματίες έχασαν τους τουρίστες που τους αφήναμε να περάσουν ανεμπόδιστοι στο κατεχόμενο μέρος της Κ.Δ., εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι άρχισαν να διαμαρτύρονται και να ζητούν επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Εμφανίστηκαν τότε πολλοί, όπως «οι καράολοι μετά από βροχή», και άρχισαν την υπονόμευση της Κ.Δ. και προσπάθησαν να αναβαθμίσουν το κατοχικό καθεστώς ως κυβέρνηση του ενός εκ των δύο κρατιδίων που οραματίζονται. Πρώτα μπουζούκια η ανεκδιήγητη κ. Σπέχαρ και ο Πόντιος Πιλάτος Γ.Γ. των Η.Ε., που παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ζήτησαν από τις δύο πλευρές να συνεργαστούν για επίλυση του θέματος. Κανένας δεν τους υπέδειξε ότι με τις δηλώσεις τους καταπατούν τα ψηφίσματα των ΗΕ και υποβιβάζουν την Κυβέρνηση της Κ.Δ. Ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι ήδη η Κυβέρνηση της Κ.Δ. έχει υποβιβαστεί σε Κυβέρνηση συνιστώντος κρατιδίου.

Πριν από λίγες ημέρες ο ΠτΔ ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ακιντζί και τον ενημέρωσε για την απόφαση της Κυβέρνησης για άνοιγμα των οδοφραγμάτων για ειδικές περιπτώσεις κατ’ αρχήν, τις οποίες καθόρισαν ύστερα από συνεννόηση.

Εμείς πιστεύουμε σε αυτά που λέει ο ΠτΔ, παρόλο που ο ίδιος πλειστάκις έδωσε δείγματα της απόλυτης αναξιοπιστίας του. Έτσι εμείς θεωρήσαμε ότι ο ΠτΔ ανακοίνωσε στον κ. Ακιντζί την απόφαση της Κυβέρνησης της Κ.Δ. για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Όμως τον διέψευσε ο κ. Ακιντζί, που στη δική του ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι οι δύο πλευρές συνεννοήθηκαν και αποφάσισαν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων για ειδικές περιπτώσεις στην αρχή. Αλλά και ο Πόντιος Πιλάτος Γ.Γ. του ΟΗΕ και μόνιμος υπονομευτής της Κ.Δ. εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των δυο πλευρών για τα οδοφράγματα.

Ανεξάρτητα από την αναξιοπιστία του Νίκου Αναστασιάδη δημιουργούνται μερικά ερωτήματα. Γιατί δεν ανακοίνωσε πρώτα στον κυπριακό λαό την απόφαση για τα οδοφράγματα, στο πλαίσιο της άρσης άλλων μέτρων, που είχαν εφαρμοστεί για αντιμετώπιση της πανδημίας; Γιατί δεν κοινοποίησε την απόφαση του Υ.Σ. για το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στον κ. Ακιντζί ως εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων, αλλά μετά τη δημόσια ανακοίνωση της απόφασης; Γιατί δεν διέψευσε την ανακοίνωση του κ. Ακιντζί; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε για την ανακοίνωση του Γ.Γ., που δείχνει ότι έχει την ίδια θέση με τον κ. Ακιντζί; Μήπως ο ΠτΔ έχει ήδη αποδεχτεί τον υποβιβασμό του θεσμού, στον οποίο τον εξέλεξε ο κυπριακός λαός, από Πρόεδρο της Κ.Δ. σε ηγέτη της ελληνικής κοινότητας ή Πρόεδρο του συνιστώντος κρατιδίου;