Η δολοφονία του George Floyd

Στις 25 Μαΐου 2020 ο George Floyd δολοφονήθηκε από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, της Μινεσότας, ενώ είχε συλληφθεί για κατ’ ισχυρισμόν χρησιμοποίηση πλαστού χαρτονομίσματος.

Ο George Floyd συνελήφθη από αστυνομικούς και κακοποιήθηκε. Λέγεται ότι ένας αστυνομικός τον πατούσε στο λαιμό για εννέα περίπου λεπτά και ο Floyd ούρλιαζε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Το έγκλημα και η θηριωδία εναντίον του George Floyd αναστάτωσε όχι μόνον την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Και έθεσε στο προσκήνιο τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κατάσταση των κοινωνιών μας. Διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής βίας έγιναν και γίνονται σε διάφορες πόλεις της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης. Επίσης εναντίον του ρατσισμού -ο Floyd ήταν Αφροαμερικανός- και των ανισοτήτων που υπάρχουν στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Το ζήτημα αυτό φέρνει στο προσκήνιο πολύ πιο γενικά θέματα από ζητήματα ρατσισμού, αστυνομικής βίας και άλλα. Είναι το θέμα της τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια κοινωνία, σ’ ένα κράτος, αλλά και μεταξύ των κρατών και στη διεθνή σκηνή και στις διεθνείς σχέσεις. Οι ανισότητες αρχίζουν μεταξύ των ανθρώπων, φθάνουν στις οργανωμένες κοινωνίες, στα κράτη και μεταξύ των κρατών.

Λυπούμαι που θα επανέλθω στο θέμα των σχέσεων μεταξύ των κρατών και το δίκαιο του ισχυρού, το οποίο υπερισχύει, δυστυχώς, μέχρι σήμερα στην Παγκόσμια Κοινωνία.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά: η συμπεριφορά από τις Μεγάλες Δυνάμεις έναντι της Συρίας. Για να έλθουμε όμως κοντά στη δική μας περίπτωση: η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα. Με νομικίστικα και άλλα ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Με τη δύναμη του ισχυρού επεμβαίνει ασύστολα και ατιμώρητα στην Κυπριακή ΑΟΖ και επίσης στο Αιγαίο και στα ελληνικά νησιά. Αυτό, δυστυχώς, είναι πολύ πιο σοβαρό, λυπούμαι να το πω, από θηριωδίες εναντίον ιδιωτών – οι οποίες ασφαλώς και είναι καταδικαστέες. Αρχίζουμε, όμως, από τα ανθρώπινα όντα, για να φτάσουμε στις ανθρώπινες κοινωνίες και κράτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Δυστυχώς, πολύ λίγα. Γιατί, όλα έρχονται και προέρχονται από τη φύση του ανθρώπου. Εφόσον ο άνθρωπος είναι ό,τι είναι, θα έχουμε τις θηριωδίες, τους πολέμους, τις εκατόμβες που έχουμε στην ανθρώπινη ιστορία. Διερωτάται κάποιος ποιο θα είναι το μέλλον της ανθρωπότητας κάτω από αυτές τις συνθήκες.

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας), Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοδούλου, πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ