Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό

Η απομόνωση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε να επανέλθει σε περίπτωση πισωγυρίσματος. Η κοινωνική επαφή και η συνύπαρξη ατόμων στον ίδιο χώρο είναι απαραίτητη. Πρέπει όμως στους επόμενους μήνες να τηρούμε με επιμονή τα απαραίτητα μέτρα και πρωτόκολλα. Έτσι θα εμποδίζουμε τον κορωνοϊό να μεταδοθεί

Στην Κύπρο αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν αυστηρά μέτρα για προσωπική προστασία, αλλά και για προστασία του κοινού από τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Τα μέτρα έφεραν θετικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στους δυο μήνες οι περιορισμοί χαλάρωσαν. Και στους τρεις μήνες επανέρχεται μια σχετική κανονικότητα, με παραμονή μέτρων που απαγορεύουν τη συνάθροιση πολλών ατόμων και την είσοδο στη χώρα προσώπων, από χώρες και περιοχές, όπου δεν έχει έλεγχο το κράτος. Αν όλα πάνε καλά, σε λίγες εβδομάδες θα καταργηθούν και οι τελευταίες απαγορεύσεις. Θα παραμείνουν όμως τα μέτρα προστασίας, που πρέπει να εφαρμόζονται, να ελέγχονται και οι παραβάτες να διώκονται.

Καθένας από μας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει μια διπλή υποχρέωση. Πρέπει να προστατεύει το εαυτό του, ώστε να ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό. Η δεύτερη υποχρέωσή του είναι να παίρνει όλα τα μέτρα, ώστε εκτός από την προσωπική προστασία, να κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να μολύνει τα άτομα που έρχονται σε επαφή μαζί του. Ο καθένας από εμάς πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του υποψήφιο για μόλυνση και την ίδια στιγμή πιθανό φορέα και εστία μόλυνσης για τους άλλους. Αυτό δεν είναι ούτε προσβλητικό, ούτε υποτιμητικό. Κανένας δεν θέλει να μολυνθεί και κανένας δεν επιθυμεί να γίνει ο δότης του υιού σε κάποιον συνάνθρωπό του. Όμως κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν έχει μολυνθεί, χωρίς να το αντιληφθεί. Πιθανόν ακόμη να είναι ασυμπτωματικός φορέας και για τούτο πιο επικίνδυνος, επειδή δεν θα βρίσκεται σε απομόνωση ή καραντίνα.

Το πρώτο κύμα της επίθεσης του κορωνοϊού έχει παρέλθει. Το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Το κράτος θέσπισε νόμο και κανονισμούς για την προστασία μας. Κι εμείς τους εφαρμόσαμε και βγήκαμε νικητές της πρώτης μάχης. Ο πόλεμος, όμως, δεν τέλειωσε. Στους επόμενους μήνες μπορεί ο κορωνοϊός να επιτεθεί για δεύτερη φορά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να τον αντιμετωπίσουμε. Τους επόμενους μήνες πρέπει να ζήσουμε και ως υποψήφια θύματα για κρούσμα και ως πιθανές εστίες μολύνσεως. Μόνο έτσι θα μπορούμε να αποφύγουμε ένα ανεπιθύμητο πισωγύρισμα.

Δεν μπορούμε φυσικά να μείνουμε περιορισμένοι στα σπίτια μας και να μην ερχόμαστε σε επαφή με τον άλλον κόσμο. Δεν είναι μόνο θέμα στερήσεως της ελευθερίας και των δικαιωμάτων μας. Η ζωή συνεχίζεται και η κοινωνία πρέπει να είναι ενεργοποιημένη. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα μας καταβάλει ο ιός της οικονομικής στασιμότητας. Και η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη. Η οικονομία πρέπει να ανακάμψει. Τα καταστήματα και όλοι οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού και παροχής υπηρεσιών και ειδών πρέπει να λειτουργούν, για να εμποδιστεί η ανεργία, για να ξαναρχίσει η ανάπτυξη, για να δραστηριοποιηθεί ο τομέας του τουρισμού και των κατασκευών, που είναι οι σημαντικότεροι για το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.

Η απομόνωση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ούτε να επανέλθει σε περίπτωση πισωγυρίσματος. Η κοινωνική επαφή και η συνύπαρξη ατόμων στον ίδιο χώρο είναι απαραίτητη. Πρέπει όμως στους επόμενους μήνες να τηρούμε με επιμονή τα απαραίτητα μέτρα και πρωτόκολλα. Έτσι θα εμποδίζουμε τον κορωνοϊό να μεταδοθεί. Για τούτο το μόνο μέτρο που μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται είναι ο σεβασμός των πρωτοκόλλων, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συνάφεια και συγκέντρωση ατόμων. Να τηρείται με αυστηρότητα ο αριθμός ατόμων και η απόσταση για κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Και να μη θεωρούνται παραβάσεις οι δραστηριότητες χωρίς κίνδυνο μετάδοσης, όπως συνέβαινε στην περίοδο της καραντίνας. Οι απαγορεύσεις συνιστούν πρόκληση για παρακοή. Η καλλιέργεια συνειδητής συμπεριφοράς προφύλαξης είναι το καλύτερο μέτρο. Τους κινδύνους από τη νυκτερινή ζωή δεν τους αποφεύγουμε με απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά με αυστηρή τήρηση όλων των πρωτοκόλλων στα υποστατικά που φιλοξενούν νυχτερινές δραστηριότητες και τιμωρία των παραβατών. Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε απαγορεύσεις στη διακίνηση και στην επίδειξη SMS ή γραπτής βεβαίωσης, αλλά με πειστική δικαιολογία, αν παραστεί ανάγκη περιορισμών. Έτσι και οι πολίτες θα νιώθουν ελεύθεροι και τα όργανα της τάξης θα έχουν την ευκαιρία να εξετάζουν κάθε περίπτωση με την κοινή λογική και όχι με το γράμμα του νόμου. Εκείνο που απομένει είναι η εφαρμογή και ο έλεγχος των πρωτοκόλλων στην ομαδική προσέλευση του κοινού σε κοινόχρηστους χώρους. Η ατομική και ομαδική ευθύνη έχουν τον λόγο.

Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να πισωγυρίσουμε. Ελπίζουμε ότι συνέχεια θα καταργούμε μέτρα και απαγορεύσεις και σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονική ζωή με τα καλά και τα κακά της.

Υποστηρίξτε τη