Τοπικά

Η Λευκωσία αλλάζει όψη

Ασφαλτοστρώνεται και παραδίδεται άμεσα στην κυκλοφορία η Λεωφόρος Ομήρου - Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση και των εναπομεινασών φάσεων για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας με τη δημιουργία δύο τεχνικών ομάδων, που θα ενεργούν συντονισμένα

Συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια να αποκαλούμε τη Λευκωσία ένα απέραντο ανοικτό εργοτάξιο, όπου τίποτα δεν τελειώνει στην ώρα του, κάνοντας άνω-κάτω τη ζωή των δημοτών. Η καθημερινή ταλαιπωρία, με τα πολλά ανολοκλήρωτα και εκπρόθεσμα έργα, είχε ως αποτέλεσμα η διαβίωση στην πρωτεύουσα να συνοδεύεται με πολλή γκρίνια, ενίοτε και αγανάκτηση, αφού ο αναδιαρθρωμένος περιβάλλων αστικός χώρος δυσχέραινε σημαντικά τη μετακίνηση και την κυκλοφορία. Ειδικά η εικόνα της ανολοκλήρωτης Πλατείας Ελευθερίας, που έχασκε στο σώμα της πόλης σαν μια δεύτερη ανεπούλωτη πληγή πλάι στη γραμμή της κατοχής, δεν ήταν ό,τι καλύτερο για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που, σημαδεμένη από τα τραύματα του πολέμου και της εξαναγκαστικής διαίρεσης, προσπαθούσε να συγχρονίσει τον βηματισμό της με τον ρυθμό του σύγχρονου. Αντίβαρο στην καθημερινή ταλαιπωρία και την αγανάκτηση, μια… ιώβειος υπομονή, συνοδευόμενη από την ελπίδα ότι, επιτέλους, θα έρθει η ώρα που, τα έργα ανάπλασης, θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, ικανοποιώντας τις βασικές πολεοδομικές, κοινωνικές, εμπορικές και αισθητικές λειτουργίες της. Παρά τις όποιες επιφυλάξεις, τις αντιρρήσεις και τον προβληματισμό, η ώρα αυτή φαίνεται πως πλησιάζει, καθώς μια σειρά από βασικά έργα ανάπλασης παραδίδονται στους δημότες προς χρήσιν, ενώ άλλα παίρνουν τον δρόμο της ολοκλήρωσης.

«Η Λευκωσία αλλάζει και είμαι ένας εξ αυτών που πίστεψαν σε αυτά τα έργα και, γι’ αυτόν τον λόγο, έχετε παρατηρήσει ότι διαχρονικά τα στηρίζω. Όπως, για παράδειγμα, το έργο της οδού Στασικράτους, που όταν οι καταστηματάρχες ήταν αναστατωμένοι, λόγω των εργοταξίων, ήμουν εκεί και τους έλεγα να κάνουν υπομονή και ότι είναι ένα έργο που θα γίνει στολίδι, όπως και έγινε. Το είδαμε την περασμένη Κυριακή με το άνοιγμα της οδού, και ήταν μια δικαίωση για τον Δήμο και τους ανθρώπους του, γιατί πιστέψαμε σ’ αυτό το έργο. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι ο πρώτος που πίστεψε και στήριξε αυτά τα έργα ήταν ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, ο οποίος έχει βάλει ως στόχο να τα ολοκληρώσει, παραδίδοντας μια σύγχρονη και όμορφη πόλη στους δημότες της», ανέφερε στη «Σημερινή» της Κυριακής ο δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακής Διαχείρισης και χώρων στάθμευσης του Δήμου, Χρύσανθος Φάκας, δίνοντας το στίγμα της θετικότητας που επικρατεί αυτήν την περίοδο στην πρωτεύουσα, λόγω της σημαντικής προόδου των συντελούμενων έργων.

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της Στασικράτους

Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου ανάπλασης του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου, που αφορά στη Στασικράτους, ενώ επίκειται η έναρξη της επόμενης φάσης, που θα αφορά στη Λεωφόρο Μακαρίου.

Όπως επισήμανε στην εφημερίδα μας ο Χρύσανθος Φάκας, πρόκειται για «ένα πολύ σπουδαίο έργο, που θα αναβαθμίσει την πόλη και το οποίο συνδέεται με την ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ, αλλά και με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας». Για να προσθέσει: «Το έργο αποτελείται από τρεις φάσεις και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορά τη Στασικράτους και, Θεού θέλοντος, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσει ο Δήμος την επόμενη φάση, που θα είναι η ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου».

ΟΜΗΡΟΥ.jpg

Λεωφόρος Ομήρου

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι εργασίες στη Λεωφόρο Ομήρου, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας από και προς το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας.

Το Σαββατοκύριακο, με την ευκαιρία του τριημέρου του Κατακλυσμού, θα εκτελεστούν οι τελευταίες ασφαλτοστρώσεις επί της οδού, επί της Ευαγόρου και επί της Αναστασίου Λεβέντη. Γίνεται, επίσης, η οδική σήμανση και, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα ανοίξει σήμερα το απόγευμα ο δρόμος για το κοινό. Όταν ανοίξει η Λεωφόρος Ομήρου, ταυτόχρονα θα επανέλθουν όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις όπως ήταν προηγουμένως. Από την Ομήρου η κυκλοφορία θα κατευθύνεται προς τη Στασίνου και τα οχήματα από τη Στασίνου και την Ευαγόρου θα έχουν μία ροή κυκλοφορίας προς τα νότια. Κάποιες εργασίες συνεχίζονται στον υπόγειο χώρο στάθμευσης γι’ ακόμα λίγο και γι’ αυτό δεν τίθεται σε λειτουργία από τώρα.

Να υπομνηστεί ότι το έργο περιλαμβάνει Σταθμό Μετεπιβίβασης στην Πλατεία Σολωμού, Φάση Ε’ – και Κατασκευή Υπόγειου Χώρου Στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου. Αυτό αφορά την κατασκευή διώροφου υπόγειου υποστηρικτικού χώρου στάθμευσης για 147 οχήματα (εκ των οποίων οι 8 θέσεις για οχήματα ΑΜΕΑ) κάτω από τη Λεωφόρο Ομήρου στο τμήμα μεταξύ της Πλατείας Σολωμού και της Λεωφόρου Ευαγόρου. Η πρόσβαση των χώρων θα γίνεται με ράμπες πρόσβασης από τη λεωφόρο.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.jpg

Επιτάχυνση στην Πλατεία Ελευθερίας

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του Δήμου, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει η Πλατεία Ελευθερίας, με τις Δημοτικές Υπηρεσίες να παρεμβαίνουν άμεσα και να αναλαμβάνουν δράση για τη γρηγορότερη δυνατή διεκπεραίωση του έργου. Όπως σημείωσε ο κ. Φάκας, «προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρωθεί το έργο και, για να δώσουμε και μία νότα αισιοδοξίας, να αναφέρουμε ότι, προ ολίγων ημερών, ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο πήραν κάποιες τολμηρές αποφάσεις, με τις οποίες θεωρώ ότι, επιτέλους, πλησιάζει η ολοκλήρωση της πολυπόθητης Πλατείας Ελευθερίας». Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε περαιτέρω, «αποφασίστηκε όπως τις εναπομείνασες εργασίες σε εσωτερικούς χώρους (πολυχώροι κ.λπ.) αναλάβει ο Δήμος από μόνος του, χωρίς να είναι υπό την επίβλεψη του αρχιτεκτονικού γραφείου του όλου έργου και του υφιστάμενου εργολάβου. Έτσι, αυτές θα ολοκληρωθούν από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς του Δήμου Λευκωσίας. Οι υπόλοιπες εργασίες που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους της τάφρου θα ολοκληρωθούν από τον υφιστάμενο εργολάβο του έργου. Με αυτόν τον τρόπο διαιρέθηκαν οι εργασίες σε δύο ομάδες για να ολοκληρωθούν ταχύτερα».

ΠΑΛΙΟ ΓΣΠ.jpg

Παλιό ΓΣΠ

Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στον ευρύτερο σχεδιασμό ανάπλασης της πρωτεύουσας και ειδικότερα του ιστορικού και εμπορικού κέντρου είναι η παρέμβαση στον χώρο του παλιού ΓΣΠ, όπου, σύμφωνα με τον κ. Φάκα, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του έργου από τους μελετητές. Όπως εξηγεί, «σκοπός είναι να δημιουργηθούν ένας μεγάλος υπόγειος διώροφος χώρος στάθμευσης και από πάνω ένας πανέμορφος χώρος συνάθροισης των Λευκωσιατών με τη δημιουργία αμφιθεάτρου. Αυτό θα προσδώσει σημαντική κυκλοφοριακή ανάσα με τη δημιουργία περίπου 700 χώρων στάθμευσης, αντιμετωπίζοντας, έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης». Παράλληλα, πρόσθεσε, «ο Δήμος Λευκωσίας, μετά τους μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς που έγιναν από το κεντρικό κράτος αλλά, δυστυχώς, δεν τελεσφόρησαν, ανέλαβε να δημιουργήσει από μόνος του ένα μικρότερο έργο, αλλά πολύ δημιουργικό και χρήσιμο για την πόλη μας, με τη φύτευση ενός καλλιεπούς πράσινου χώρου».

Όπως αναφέρεται στη σελίδα «Nicosia First», από την Τετάρτη, 29 Μαΐου 2019 μέχρι την Κυριακή, 2 Ιουνίου 2019 διεξήχθησαν δειγματοληπτικές γεωτρήσεις σε διάφορα σημεία στον χώρο στάθμευσης του Παλιού ΓΣΠ, στο πλαίσιο των μελετών του έργου για την ανάπλαση του χώρου.

Το έργο περιλαμβάνει μεγάλο αστικό πάρκο με εκτενή χώρο πρασίνου και υπαίθριο αμφιθέατρο, πλατεία και χώρους αναψυχής στο επίπεδο του δρόμου, συνδέοντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το κτήριο του ΘΟΚ με τον χώρο του παλιού ΓΣΠ.

Επίσης δημιουργούνται δύο υπόγεια επίπεδα με χώρους στάθμευσης, συνολικά 650 θέσεων, με διευκόλυνση πρόσβασης για άνετη κυκλοφορία και σύνδεση με δημόσιες συγκοινωνίες και το δίκτυο μικρών λεωφορείων Λευκωσίας.

Ανάπλαση Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση

Ένα ακόμη σημαντικό αναπτυξιακό έργο που προχωρεί προς υλοποίηση στη Λευκωσία αφορά την ανάπλαση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση. Το έργο αφορά την πλήρη Ανάπλαση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, από το ύψος της οδού Σάμου - Σπύρου Λάμπρου στα βόρεια, μέχρι τον κυκλικό κόμβο του Προεδρικού Μεγάρου στα νότια, μήκους 850μ. και συνολικού εμβαδού ανάπλασης 13.500τ.μ. και βρίσκεται ήδη στη β’ φάση του.
Οι εργασίες στη Λεωφόρο Κυριάκου Μάτση υλοποιούνται κατά μικρά τμήματα, όπως σημειώνεται πιο κάτω. TMHMA “A”: Από τον κυκλικό κόμβο Προεδρικού Μεγάρου μέχρι και την οδό Μαυρομμάτη παρά το Junior school. TMHMA “Β”: Από τη συμβολή της οδού Μαυρομμάτη μέχρι την οδό Κρατίνου.
TMHMA “Γ”: Από τη συμβολή της οδού Κρατίνου μέχρι και μετά την οδό Γλαύκου. TMHMA “Δ”: Μετά την οδό Γλαύκου μέχρι τη διασταύρωση Κυριάκου Μάτση με τις οδούς Σπύρου Λάμπρου-Σάμου.
Όπως επισήμανε ο κ. Φάκας, «το έργο θα εκτελεστεί σε τέσσερεις φάσεις και τώρα εκτελείται η δεύτερη. Προχωρεί σε πολύ καλούς ρυθμούς και ήδη η πρώτη φάση δόθηκε προς χρήση του κοινού και μπορεί κάποιος να δει το αποτέλεσμα».

.Αναβάθμιση Λεωφόρου Καλλιπόλεως

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως, ενώ έχει ήδη παραδοθεί στο κοινό το μεγαλύτερο μέρος του έργου. «Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναβάθμιση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως», λέει ο κ. Φάκας, «ενώ «παραδόθηκε σε χρήση του κοινού το μεγαλύτερο μέρος του έργου, από την αγορά του Αγίου Αντωνίου μέχρι τη Λεωφόρο Λεμεσού. Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν οι εργασίες στο κομμάτι της οδού Ευγενίας Θεοδότου και μάλιστα αυτές τις μέρες θα υπάρχει και ένα μερικό κλείσιμο της Διγενή Ακρίτα για να εκτελεστούν κάποιες εργασίες που αφορούν το έργο της Λεωφόρου Καλλιπόλεως».

Με την ολοκλήρωση του έργου θα βελτιστοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό στους δύο βασικούς άξονες της πρωτεύουσας.

Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων

Ένα άλλο σημαντικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και προχωρεί προς την ολοκλήρωσή του, φιλοδοξώντας να αναβαθμίσει δραστικά την πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης, είναι η Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων στην παλιά Λευκωσία. Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας νέος πυρήνας υποδομών και υπηρεσιών σε εγκαταλειμμένες υποδομές του ιστορικού κέντρου κοντά στη νεκρή ζώνη, που θα φιλοξενούν και θα στηρίζουν ποικιλότροπα νέες δυναμικές ΜμΕ και πολύ μικρές επιχειρήσεις του αναδυόμενου τομέα της Δημιουργικής Βιομηχανίας, των Τεχνών και του Πολιτισμού και των Σύγχρονων Τεχνολογιών.

Όπως επισημαίνει ο Χρύσανθος Φάκας, «είναι ένα υπέροχο έργο στο τέρμα της οδού Τρικούπη πλησίον της οδού Αισχύλου όπου, κατά κύριο λόγο, αναπλάστηκαν όλα τα κτήρια εκεί και τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από καλλιτέχνες και εικαστικούς, δημιουργούς για να δώσουν μία άλλη νότα στην παλιά πόλη. Σε συνδυασμό με κάποιες αναπλάσεις που έγιναν από ιδιώτες στην οδό Αισχύλου, δημιούργησαν σε μία υποβαθμισμένη περιοχή, παρά τη νεκρή ζώνη, έναν υπέροχο δρόμο με ωραία διατηρητέα σπίτια και αυτήν τη στιγμή μελετάται το θέμα της πεζοδρόμησης της οδού σε εκείνο το κομμάτι που έχουν αιτηθεί οι κάτοικοι. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και προχωρεί προς το τέλος του».