Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η αγορά ακινήτων από ξένους μετά την πανδημία

«Αυτήν τη στιγμή, πολλοί ξένοι επενδυτές και άτομα με υψηλά εισοδήματα από χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Άπω Ανατολής και Ρωσίας, για τους οποίους οι προτεραιότητες στην εποχή της πανδημίας άλλαξαν, αναζητούν ‘‘ασφαλείς’’ επενδυτικές επιλογές και προορισμούς»

Η πανδημία, που ακόμη επηρεάζει παγκοσμίως όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα, έχει επιβάλει κρίσιμες αλλαγές στον κόσμο όπως τον ξέραμε. Παράλληλα δοκίμασε τα αντανακλαστικά των χωρών παγκοσμίως, με κάποιες εξ αυτών να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ανάμεσα σε αυτές και η Κύπρος, που μέσω γρήγορων και αποτελεσματικών χειρισμών κατάφερε να αντιμετωπίσει έγκαιρα την εξάπλωση του ιού, διατηρώντας χαμηλό τον αριθμό κρουσμάτων.

Ο τομέας των ακινήτων δέχτηκε ισχυρό πλήγμα σε μια περίοδο που βρισκόμασταν σε ανοδική πορεία ανάπτυξης, αφενός λόγω του κυπριακού προγράμματος επενδύσεων, χωρίς όμως να αποτελεί και τον αποκλειστικό παράγοντα, αφετέρου λόγω των σημαντικών έργων που τράβηξαν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών. Η πανδημία Covid-19 παρέλυσε τα έργα για περίπου δύο μήνες, «κλέβοντας» έτσι σημαντικά χρονοδιαγράμματα.

Οι χώρες ανά το παγκόσμιο «περιποιούνται» τις πληγές που άφησε η πανδημία και προσπαθούν να αναδιοργανώσουν τους στόχους που θα τις βοηθήσουν να πετύχουν μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη. Για μικρά κράτη όπως η Κύπρος, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και άλλα, που οι οικονομίες τους δεν βασίζονται σε βιομηχανίες και παραγωγή αλλά σε τουρισμό και υπηρεσίες, το πρόγραμμα επενδύσεων που εφαρμόζουν είναι ζωτικής σημασίας. Εν μέσω έντονων επικρίσεων και ανησυχιών από την Κομισιόν σε σχέση με τα επενδυτικά προγράμματα, η Κύπρος και η Μάλτα προχωρούν σε αναβαθμίσεις των μοντέλων τους, που τα κάνουν πιο λειτουργικά και αξιόπιστα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μάλτας, η οποία έφτασε το όριο των 1.800 αιτήσεων που έθεσε οδηγώντας τη χώρα σε αναβάθμιση του προγράμματος, αλλά και αυτό της Κύπρου με τις πρόσφατες αλλαγές στη δομή του.

Το εγγύς μέλλον φαντάζει αβέβαιο, όμως οι ευκαιρίες που συνήθως προκύπτουν από κρίσεις αποτελούν τα θεμέλια για το επόμενο βήμα. Αυτήν τη στιγμή, πολλοί ξένοι επενδυτές και άτομα με υψηλά εισοδήματα από χώρες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Άπω Ανατολής και Ρωσίας, για τους οποίους οι προτεραιότητες στην εποχή της πανδημίας άλλαξαν, αναζητούν «ασφαλείς» επενδυτικές επιλογές και προορισμούς.

Πατώντας γερά ξανά στα πόδια μας, και «φωνάζοντας» τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, μπορούμε να προσελκύουμε το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον με τα νέα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, και να επαναφέρουμε το θετικό κλίμα στην οικονομία μας. Και αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία των σωστών μηνυμάτων που αποστέλλονται σε όλες τις κατευθύνσεις.

Για αρχή, η τάση προς τα ακίνητα ως ασφαλής επένδυση επιβεβαιώνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού επικρατεί το γεγονός ότι ο κλάδος μπορεί να επιφέρει μεγάλες αποδόσεις, που στην τελική ξεπερνούν την αρχική επένδυση, μέσα από τη συνεχιζόμενη σταθερή αύξηση της αξίας τους. Όλα αυτά σε αντίθεση με την αβέβαιη απόδοση πολλών χρηματιστηρίων και σκαμπανεβάσματα εθνικών νομισμάτων. Αυτή η τάση ενισχύεται με την αυξημένη ζήτηση για ασφάλεια αλλά και τα οφέλη που προσφέρει μια δεύτερη υπηκοότητα στους επενδυτές και τις οικογένειές τους.

Στην εποχή του κορωνοϊού, η Κύπρος επαλήθευσε ότι ήταν και παραμένει ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση διεθνώς, και συμπεριλαμβάνεται στις χώρες με τους καλύτερους χειρισμούς στην Ευρώπη, σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Κύριοι παράγοντες γι’ αυτήν τη διάκριση:

 Τα γρήγορα αντανακλαστικά για ουσιαστική αντιμετώπιση των κρουσμάτων.

 Η σωστή λειτουργία των νοσηλευτηρίων και η αφοσίωση που έδειξαν οι επαγγελματίες υγείας.

 Η σωστή επιβολή μέτρων και η σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση τους πιστώνουν την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Με γνώμονα τα θετικά στοιχεία που έχει να επιδείξει η Κύπρος, τα πρωτοποριακά οικιστικά και εμπορικά έργα, αλλά και η ασφάλεια που εμπνέει το νησί, ξένοι επενδυτικοί οίκοι, επαγγελματίες υπηρεσιών επενδύσεων αλλά και πιθανοί αγοραστές, στρέφουν ξανά το βλέμμα τους προς εμάς.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνονται:

 Η ασφάλεια και η χαμηλή εγκληματικότητα.

 Σχεδιασμός και υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, όπως μαρίνες, καζίνο, ξενοδοχειακές μονάδες κ.ά.

 Σταθερή και σθεναρή οικονομία.

 Ευνοϊκή φορολογική πολιτική για ξένους επενδυτές.

 Καλό νομικό και τραπεζικό σύστημα.

 Ενοποιημένο ιατρικό σύστημα.

 Από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ευρώπη.

 Πολύ υποσχόμενο τομέα φυσικού αερίου.

 Εξαιρετικό κλίμα και βραβευμένες παραλίες.

Επιπλέον, η συνεχής αναβάθμιση και βελτίωση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, και η πρόσφατη διασύνδεσή του με τον νόμο για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, γνωστό και ως Anti Money Laundering (AML), η Κυβέρνηση ισχυροποιεί το πρόγραμμα, «παντρεύοντάς» το με τις ανάγκες των ξένων επενδυτών, και παράλληλα εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε αμφιβολία ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τη διαφανή διαδικασία εφαρμογής του.

Τέλος, πρέπει όλοι να γίνουμε «πρεσβευτές» της χώρας μας, σε μια εποχή που η πανδημία που έφερε νέα δεδομένα συνεχίζει, ούτως ώστε να προβάλουμε τα πολλά πλεονεκτήματα της Κύπρου και να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές και σοβαρές επενδύσεις που ωφελούν μακροπρόθεσμα την οικονομία μας.

* Ο Λούκας Κίτρου είναι ο υπεύθυνος πωλήσεων της Μαρίνας Αγίας Νάπας

Υποστηρίξτε τη