Από ’κει που μείναμε προ κορωνοϊού… Αλλά πού θα φτάσουμε;

Θα συνεχίσουμε από ’κει που μείναμε στο Γκραν Μοντανά και θα καταλήξουμε εκεί που σχεδίασαν και απέτυχαν να μας επιβάλουν το 2004 με το σχέδιο Ανάν. Η πλατφόρμα του ΝΑΙ θα παίξει τα ρέστα της και το μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου. Θα λένε όμως ότι απέφυγαν τη διχοτόμηση και πέτυχαν την επανένωση. Αλλά απλώς θα νομιμοποιήσουν τη διχοτόμηση και θα ανοίξουν τον δρόμο για την τουρκοποίηση. Ο λαός πρέπει να τους κλείσει τον δρόμο. Και ο λαός έχει τη δύναμη, την ικανότητα και την αξιοπρέπεια, όπως απέδειξε το 2004

Η πενταμερής στο Γκραν Μοντανά υπήρξε ένα κομβικό σημείο στις ευσεβοποθικές αναζητήσεις της ηγεσίας μας με δυο υπαλλακτικούς στόχους. Ή να λύσουμε το Κυπριακό με λύση ΔΔΟ, που να είναι λειτουργική και βιώσιμη (όπως πίστευαν κάποιοι), ή να εκθέσουμε την Τουρκία, αφού αποκαλυφθούν διεθνώς οι αδιάλλακτες θέσεις της. Το αποτέλεσμα υπήρξε αποκαρδιωτικό για τους ακολούθους του «πατριωτικού ρεαλισμού», όπως αποκαλούν την ουτοπική τους προσπάθεια να εξευμενίσουν τον κατακτητή, πιστεύοντας ότι θα αποδεχτεί «επανένωση» της Κύπρου. Η Τουρκία ενήργησε ξανά στο πλαίσιο της γνωστής αδιαλλαξίας της με την υποβολή και προβολή των απαράδεκτων θέσεών της. Και αντί να βρεθεί εκτεθειμένη, ο Πόντιος Πιλάτος Γ.Γ. του ΟΗΕ και η εκπρόσωπος της ΕΕ αναγνώρισαν στην Τουρκία καλή πρόθεση και την επαίνεσαν για τη στάση της στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Δηλαδή, πλήρης καταποντισμός για την πλευρά μας.

Πολλοί στην πλευρά μας κατηγορούν τον ΠτΔ ότι έχασε την ευκαιρία να λύσει το Κυπριακό, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Αρρωστημένος ευσεβοποθισμός. Ακόμα και ο Γ.Γ. στην έκθεσή του αναφέρει αντικατάσταση των εγγυήσεων με νέο σύστημα εγγυήσεων (κάτι να αλλάξει) και σταδιακή μείωση των στρατευμάτων. Φυσικά ο πολύς κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι πρέπει να ξεχάσουμε το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις». Αλλά η πλευρά μας για να καλοπιάσει το θηρίο είχε αποδεχτεί την πλήρη πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής προεδρία, την ιδιοκτησία των σφετεριστών, την παραμονή των εποίκων και άλλες καταστροφικές πρόνοιες. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η χαμένη ευκαιρία ήταν για την Τουρκία και όχι για την πλευρά μας.

Αλλά και στο Γκραν Μοντανά η πλευρά μας είχε ακόμα μιαν αποτυχία και η Τουρκία ένα πολιτικό κέρδος. Στις πενταμερείς συναντήσεις που έγιναν στη Γενεύη, στο Μοντ Πελεράν και στο Γκραν Μοντανά η Τουρκία κατάφερε να εξαφανίσει την Κ.Δ. Ο κ. Αναστασιάδης είχε αποδεχτεί την πενταμερή συνάντηση, στην οποία οι πέντε συμμετέχοντες ήταν οι τρεις εγγυήτριες χώρες και οι δύο κοινότητες της Κύπρου. Η Κ.Δ. ήταν απούσα και όχι μόνο αόρατη και αθέατη.

Τώρα που πέρασε το πρώτο κύμα της επίθεσης του κορωνοϊού, οι γνωστοί θιασώτες των υποχωρήσεων άρχισαν να πιέζουν το ΠτΔ για επανέναρξη του διαλόγου και άρση του αδιεξόδου. Ο ΠτΔ και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ έχουν «σιασιάρει» να επαναρχίσει ο διάλογος απ’ εκεί που μείναμε στο Γκραν Μοντανά κι έχοντας ως ευαγγέλιο το καταστροφικό πλαίσιο Γκουτέρες και τις κατοχυρωμένες υποχωρήσεις Αναστασιάδη. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε την πάγια θέση τού ΑΚΕΛ ότι η τουρκική προκλητικότητα θα αναχαιτιστεί μόνον εάν και εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε την Τουρκία, μέσα από έμπρακτες ενέργειες, ότι με την επίλυση των προβλημάτων στη γειτονιά μας, με την ύπαρξη σχέσεων ειρηνικών με τις γειτονικές χώρες θα καταφέρει [η Τουρκία] να γίνει μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Θα πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες, λένε, από ’κει που έμειναν. Οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προσβλέπουν σε μια λύση, που να αποκλείει τη διχοτόμηση και να επιτύχει την απελευθέρωση και την επανένωση. Κούνια που τους κούναγε. Απλώς θα επιβεβαιωθεί και πάλιν η απουσία της Κ.Δ. από τη διάσκεψη των τριών εγγυητριών και των δύο κοινοτήτων. Και αν ο ΠτΔ δεν αντέξει στη διεκδικητική του στάση που δείχνει τελευταία, θα συμφωνηθεί μια προκαταρκτική στρατηγική συμφωνία, που θα αποτελέσει και το πιστοποιητικό κατάργησης της Κ.Δ. Θα καταστεί έτσι εκλιπούσα και οι συνομιλίες θα συνεχίζονται μέχρι να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες της λύσης.

Αποτέλεσμα της στρατηγικής συμφωνίας θα είναι η παράκαμψη του δημοψηφίσματος. Θα φτάσουμε σε σημείο χωρίς επιστροφή, για να μην μπορεί κανένας να απορρίψει τη συμφωνία και την τελική λύση.

Θα συνεχίσουμε από ’κει που μείναμε στο Γκραν Μοντανά και θα καταλήξουμε εκεί που σχεδίασαν και απέτυχαν να μας επιβάλουν το 2004 με το σχέδιο Ανάν. Η πλατφόρμα του ΝΑΙ θα παίξει τα ρέστα της και το μέλλον του Ελληνισμού της Κύπρου. Θα λένε όμως ότι απέφυγαν τη διχοτόμηση και πέτυχαν την επανένωση. Αλλά απλώς θα νομιμοποιήσουν τη διχοτόμηση και θα ανοίξουν τον δρόμο για την τουρκοποίηση. Ο λαός πρέπει να τους κλείσει τον δρόμο. Και ο λαός έχει τη δύναμη, την ικανότητα και την αξιοπρέπεια, όπως απέδειξε το 2004.