Αποχώρηση ή αποστασία

Κάποιοι χαρακτηρίζουν την ενέργεια των πέντε πρώην στελεχών του ΔΗΚΟ ως αποχώρηση από το κόμμα, ενώ κάποιοι, περιλαμβανομένου του υποφαινόμενου, την χαρακτηρίζουν με την πολιτική της διάσταση: Είναι μια καθαρή αποστασία. Ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του χαρακτηρίζει την αποχώρηση ως «εκούσια αποχώρηση από κάπου», στην προκειμένη περίπτωση από το κόμμα τους. Η ενέργεια των αποστατών θα ήταν αποχώρηση από το κόμμα ή και από την πολιτική, αν για κάποιους λόγους, που θα ανέφεραν ή δεν θα κοινοποιούσαν, θα αποχωρούσαν από το κόμμα και την κομματική και πολιτική τους δραστηριότητα. Θα ήταν μια επιλογή τους, για δικούς τους λόγους, που θα είχαν κάθε δικαίωμα να την κάνουν. Θα περιορίζονταν στην εργασία τους ή στο σπίτι τους και από κάθε κομματική δραστηριότητα. Τότε θα μιλούσαμε για αποχώρηση και όχι για αποστασία. Όμως, εδώ μιλάμε για αποστασία και η αποστασία αυτή έχει ως ταυτότητά της μια λεγόμενη πλατφόρμα με εξέδρα αναχώρησης για τα Μηδικά παλάτια με τις χρυσές καρέκλες.

Ο Μπαμπινιώτης χαρακτηρίζει την αποστασία ως «εκούσια αποχώρηση κάποιου από πολιτικό σχηματισμό». Από πολιτικό σχηματισμό και όχι από κομματική ή πολιτική δραστηριότητα. Ως αποστάτη χαρακτηρίζει κάποιο «πρόσωπο, που εγκαταλείπει τις αρχές του, πρόσωπο που εγκαταλείπει την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει». Τέτοια είναι και η περίπτωση των πέντε στελεχών του ΔΗΚΟ, όπως και των προηγούμενων στελεχών που αποστάτησαν, όταν το κόμμα τους αποχώρησε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Τότε το ΔΗΚΟ διαχώρισε τη θέση του από τις θέσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Αυτοί εγκατέλειψαν την «πολιτική παράταξη στην οποία ανήκαν», επειδή προτίμησαν να διατηρήσουν τις θέσεις και τα αξιώματα, που τους πρόσφερε ως αντάλλαγμα ο κ. Αναστασιάδης. Οι τελευταίοι αποστάτες δεν είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στο κόμμα τους και το αντάλλαγμα κάποιας θέσης ή αξιώματος την ίδια στιγμή. Απλώς διατύπωσαν μερικούς λόγους, για τους οποίους επέλεξαν την αποστασία. Δεν είπαν διαφωνούμε και αποχωρούμε απλώς από το κόμμα. Τόνισαν ότι σχηματίζουν πλατφόρμα, από την οποία θα πολεμούν το κόμμα στο οποίο ανήκαν και κυρίως κάποια πρόσωπα της ηγεσίας του κόμματος, τα οποία φορτώνουν με ανύπαρκτες κατηγορίες. Φυσικά τόνισαν ότι αποστατούν, επειδή το κόμμα άλλαξε τις αρχές και τις αξίες του, πράγμα που και όποιος δεν ασχολείται με την πολιτική κατανοεί και αναγνωρίζει ότι είναι ψέμα. Το ΔΗΚΟ παραμένει σταθερό στις θέσεις του, ιδιαίτερα στο εθνικό θέμα και τη λύση του. Βρίσκεται σε σταθερή διαφωνία με τον ΠτΔ. Ακόμα και ο ΠτΔ παραδέχτηκε την αποτυχία της πολιτικής τού κατευνασμού της Τουρκίας, πολιτική με την οποία σταθερά διαφωνούσε και διαφωνεί το ΔΗΚΟ.

Είμαστε μικρός τόπος. Όλοι ξέρουν ότι η εμφανισθείσα πλατφόρμα ενεργούσε και όταν ήταν ακόμα αθέατη. Η πλατφόρμα αυτή έχει τον μεγάλο της μέντορα, τον Μίδα της πολιτικής, που ό,τι πιάνει γίνεται χρυσή καρέκλα ή αξίωμα, το οποίο προσφέρει αφειδώλευτα σε κάθε αποστάτη, που εγκαταλείπει τον Νικόλα και ακολουθεί την χρυσοφόρα καρέκλα του. Ήδη ένας δήλωσε ότι έχουν το ίδιο DNA με άλλο κόμμα. Γι’ αυτό αποστάτησαν. Τα παραδείγματα είναι πολύ γνωστά σε όλη την Κύπρο. Αν είσαι πιστός στις αρχές του κόμματος και κοντά στον Νικόλα Παπαδόπουλο, δεν έχεις να κερδίσεις ούτε κομματικό αξίωμα, ούτε πολιτική ανέλιξη. Η εξουσία είναι αλλού. Αν όμως γίνεις αποστάτης, γίνεσαι σίγουρα ή υπουργός, ή επίτροπος, ή πρεσβευτής ή τέλος πάντων τρυπώνεις στο προεδρικό μέγαρο και κάθεσαι στην καρέκλα μιας ανύπαρκτης θέσης.

Πάντως πρέπει να αναγνωρίσουμε στους τελευταίους αποστάτες κάτι. Στο ΔΗΚΟ δεν είχαν τίποτε πια να κερδίσουν. Τα πήραν όλα όσα θα μπορούσαν να πάρουν. Έτσι η αποστασία τους δεν είχε καμιάν απώλεια. Έχει όμως άμεσο όφελος ή κέρδος. Με όρους χρηματιστηρίου, έκαναν μιαν «αρπαχτή». Πάντα θα υπάρχουν θέσεις πρεσβευτή, υπουργών, συμβούλων, προέδρων, μελών ΔΕΔΥ και ΕΕΥ κ.λπ. Επένδυσαν, λοιπόν, σε αυτές τις «μετοχές», τις γρήγορες και άμεσες. Άλλωστε είχαν καταλάβει ότι οι «μετοχές» τους στο ΔΗΚΟ είχαν χαμηλή αξία.

Οι αποστάτες, λοιπόν, επέλεξαν την πολιτική «αρπαχτή». Όμως υπάρχει και ο ΔΗΚΟϊκός κόσμος. Που, ως φορολογούμενος νοικοκύρης, θα τους τιμωρήσει.