Αναλύσεις

Η δίπορτη διπλωματία των Ιταλών και το άρωμα κυρώσεων από την ΕΕ

Τι παίζεται πίσω από τον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ στη λογική του αμοιβαίου οφέλους...

Έγιναν, μεν, τα πρώτα βήματα για την τετραμερή στρατιωτική συνεργασία, αλλά η Ιταλία το παίζει δίπορτο. Ήταν η χώρα που δεν συναίνεσε στον αρχικό σχεδιασμό του τελευταίου σκέλους της άσκησης στις 28 του μήνα, που αρχικώς προέβλεπε την εκπροσώπηση των συμμετεχουσών χωρών, δηλαδή της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της ίδιας της Ιταλίας σε υπουργικό επίπεδο, ώστε να σταλούν πέραν των στρατιωτικών και ξεκάθαρα συναφή μηνύματα.

Στην ουσία, η Ρώμη, με εύσχημο τρόπο, δεν ήθελα να ενοχληθεί η Τουρκία ακόμη περισσότερο, πέραν από όσα προκύπτουν μέσω της αεροναυτικής άσκησης «Ευνομία 2020». Άλλωστε, μετά την συμμετοχή της στην Τετραμερή, θα λάβει μέρος σε κοινή άσκηση και με την Τουρκία, για να κρατεί και τα δύο σχοινιά.

Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ελλάδα, αλλά κυρίως η Κύπρος ήταν πολύ προσεκτικές στον τρόπο διαχείρισης της Ιταλίας, για να μην προκύψουν προβλήματα που θα αφορούσαν ακόμη και αυτή την αναβολή της άσκησης. Το κέρδος από την Τετραμερή και την αεροναυτική άσκηση «Ευνομία 2020» ήταν πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που ζητούσε διπλωματικά η Ιταλία για να κατευνάσει τον θυμό της Τουρκίας, με την οποία έχει κοινά συμφέροντα στη Λιβύη. Ταυτοχρόνως, είχαμε και την κίνηση της Ελλάδας στο Ιόνιο, δηλαδή την επέκταση της αιγιαλίτιδάς της ζώνης στα 12 ν.μ. με τη σύμφωνη γνώμη της Ρώμης.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.