Η Τουρκία μάς δείχνει την τελευταία μας κόκκινη γραμμή

Τα πρώτα χρόνια της κατοχής ελπίζαμε όλοι σε μια λύση, που θα προνοούσε επιστροφή των προσφύγων. Οι περισσότεροι λογαριάζαμε πως θα επέστρεφαν σε περιοχές που θα μας επέστρεφαν και θα ήταν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Οι άλλοι θα επέστρεφαν στην περιοχή που θα παρέμενε υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Στο μυαλό μας είχαμε αποδεχτεί ότι θα υπήρχαν δυο περιοχές με τη δική τους διοίκηση, που θα αποτελούσαν την Κυπριακή Διπεριφερειακή ομοσπονδία.

Τότε δεν σκεφτόμαστε κόκκινες γραμμές. Διεκδικούσαμε επιστροφή μεγάλου τμήματος εδάφους με αντάλλαγμα την αποδοχή της ομοσπονδίας και της αυτοδιοικούμενης περιοχής των Τουρκοκυπρίων. Προϋπόθεση ήταν η εφαρμογή των τριών ελευθεριών για ολόκληρη την επικράτεια της Κ.Δ. Σύντομα όμως αποδείχτηκε πόσο ουτοπική ήταν η προσδοκία μας. Οι Τούρκοι πάντα αδιάλλακτοι. Δεν έκαμναν ούτε υποχώρηση, ούτε την παραμικρή παραχώρηση. Όσο για επιστροφή εδάφους, ούτε λόγος.

΄Ετσι ακολουθήσαμε τη γραμμή των δικών μας υποχωρήσεων, μεταθέτοντας την κόκκινη γραμμή μας, ανάλογα με τις απαιτήσεις της Τουρκίας και τις πιέσεις των ασπόνδων φίλων μας. Η διπεριφερειακή ομοσπονδία έγινε διζωνική. Αργότερα αποδεχτήκαμε και την πολιτική ισότητα. Η απαίτηση για επιστροφή των προσφύγων περιορίστηκε στην εθελοντική επιστροφή. Η μία κυριαρχία αφαιρέθηκε από τον κυπριακό λαό και αποδόθηκε στους ΄Ελληνες και τους Τούρκους της Κύπρου. Στη μία ιθαγένεια προστέθηκε η δεύτερη εσωτερική ιθαγένεια των δυο κρατιδίων. Η μια διεθνής προσωπικότητα καταργήθηκε, εφόσον τα δυο κράτη θα είχαν δικαίωμα υπογραφής διεθνών συμφωνιών και οι συμφωνίες του παράνομου κράτους θα νομιμοποιούνταν.

Τελευταία η πλευρά μας αποδέχτηκε παραμερισμό της Κ.Δ. και στις δήθεν διεθνείς διασκέψεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις συμμετείχαν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα και απουσίαζε η Κ.Δ. Και στις συσκέψεις αυτές ο ΠτΔ αποδέχτηκε εκ περιτροπής προεδρία, μετατροπή των σφετεριστών σε ιδιοκτήτες, με την προϋπόθεση της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και της κατάργησης των εγγυήσεων και του δικαιώματος της μονομερούς επεμβάσεως. Ο Γ.Γ. κατέγραψε τις υποχωρήσεις του ΠτΔ, ενώ η Τουρκία δεν αποδέχτηκε ούτε αποχώρηση των στρατευμάτων, ούτε κατάργηση των εγγυήσεων.

Τώρα μέσα στη δίνη της τουρκικής πειρατείας και της εισβολής στην ΑΟΖ της Κ.Δ. οι ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων έχουν ως πρώτο τους στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών «από εκεί που μείναμε στο Γκραν Μοντανά». Ελπίζουν, λένε, σε λύση που θα επενενώσει την Κύπρο και θα τερματίσει τις παράνομες και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας. Κούνια που τους κούναγε.

Η Τουρκία πέτυχε όλους τους στόχους που είχε από τις ενδοκυπριακές συνομιλίες. Είναι όλες οι δικές μας υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Παρέμεινε όμως ένας και μοναδικός, ο πιο σημαντικός στόχος της Τουρκίας. Επιδιώκει την κατάργηση της Κ.Δ., που με την υπογραφή της συμφωνίας θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από την ομόσπονδη κυβέρνηση. Θα είναι η κεντρική κυβέρνηση των δυο κρατιδίων, που θα ακολουθεί τις υποδείξεις της Άγκυρας. Προσωπικά πιστεύω ότι η Τουρκία για να πετύχει την κατάργηση της Κ.Δ. θα κάμει κάποιες υποχωρήσεις για τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις. Αυτό θα παρουσιαστεί σαν μεγάλη υποχώρηση και όλοι οι διεθνείς Πόντιοι Πιλάτοι θα μας πιέσουν για να αποδεχτούμε την ΔΔΟ, που θα είναι μια λύση Συνομοσπονδίας, τουρκικών προδιαγραφών.

Η Τουρκία με την αδιάλλακτη στάση της, με εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις πειρατικές διατρήσεις για κλοπή του ορυκτού μας πλούτου και με την προσήλωση και την επιμονή της στον στόχο της κατάργησης της Κ.Δ., μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ποια πρέπει να είναι η κόκκινή μας γραμμή. Μια και μοναδική. Η συνέχιση και η διατήρηση της Κ.Δ., μέλους του ΟΗΕ και ισότιμου μέλους της Ε.Ε. Αν περάσουμε και αυτήν την κόκκινη γραμμή, αν βρούμε λύση «από εκεί που μείναμε στο Γκραν Μοντανά», θα νομιμοποιήσουμε την κατοχή, θα οδηγηθούμε στη διχοτόμηση και θα καταλήξουμε στην τουρκοποίηση..

Η συνέχιση και η διατήρηση της δικής μας Κ.Δ. είναι η τελευταία μας κόκκινη γραμμή και η τελευταία μας ελπίδα. Και καμιά λύση δεν θα μπορεί να είναι καλύτερη. Οι Τούρκοι τα πήραν όλα. Μπορεί να κλέψουν και τον ορυκτό πλούτο από την ΑΟΖ μας. Δεν μπορούν όμως να καταργήσουν την Κ.Δ., χωρίς την υπογραφή μας.