Ορισμοί των θαλάσσιων ορίων

Επειδή μετά τη δραστηριοποίηση των τουρκικών «πειρατικών γεωτρυπάνων» - ως θα τα ονόμαζα - στην αιγιαλίτιδα και υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και αργότερα στη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο), όπου οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, τα ΜΜΕ κάνουν χρήση πολλών λέξεων αλλά και ορισμών, θεώρησα καλό να εγκύψω στην ερμηνεία τους για να γνωρίσει ο απλός άνθρωπος την πραγματική σημασία τους.

Άντλησα λοιπόν τις πληροφορίες μου από το διαδίκτυο αλλά και από ελληνικά και ξένα λεξικά και ιδού λοιπόν μερικές από αυτές τις ερμηνείες.

Αιγιαλίτιδα ζώνη:

Είναι το ίδιο με τον όρο Χωρικά Ύδατα: πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή που περιβάλλει το έδαφος (ηπειρωτικό και νησιωτικό) ενός κράτους. Το πλάτος της δεν μπορεί να ξεπερνά τα 12 ναυτικά μίλια. Στην έννοια του νησιού περιλαμβάνονται οι νησίδες και οι βραχονησίδες. Στη ζώνη αυτή το κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία, η οποία επεκτείνεται στον εναέριο χώρο πάνω από αυτήν, στο βυθό και στο υπέδαφός της.

Υφαλοκρηπίδα:

Είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας. Ο ορισμός της κατά την Ωκεανογραφία είναι το τμήμα το οποίο αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ώς το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30°-45º. Το τμήμα με την απότομη κλίση ονομάζεται υφαλοπρανές. Το πλάτος της υφαλοκρηπίδας ποικίλλει ανάλογα με τη μορφολογία της κάθε περιοχής. Στη βάση του υφαλοπρανούς βρίσκεται το ηπειρωτικό ανύψωμα και από τα 2.500 μ. βάθος και πέρα αρχίζει η ωκεάνια άβυσσος. Υφαλοκρηπίδα, υφαλοπρανές και ηπειρωτικό ανύψωμα συναποτελούν το υφαλοπλαίσιο.

Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ):

Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του ΟΗΕ περί Δικαίου της Θάλασσας (1982), η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από το νερό και τον άνεμο. Εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) στα 200 ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή. Η χρήση του όρου μπορεί να περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα ονομαστικά και μόνο. Σε επίπεδο ουσίας δικαίου και συνεπαγόμενων δικαιωμάτων είναι δύο διαφορετικές ζώνες. Η ΑΟΖ δεν συμπεριλαμβάνει τα χωρικά ύδατα, ούτε και την υφαλοκρηπίδα πέραν των 200 ν.μ. Η διαφορά χωρικών υδάτων και ΑΟΖ είναι πως τα χωρικά ύδατα αφορούν σε πλήρη κυριαρχία, ενώ η ΑΟΖ αποτελεί απλό «κυριαρχικό δικαίωμα», το οποίο αναφέρεται στη δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους μέχρι και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η επιφάνεια είναι διεθνή ύδατα.

NAVTEX: (NAVigational TEleX, επίσης Navtex ή NavTex), είναι μια διεθνής αυτοματοποιημένη υπηρεσία άμεσης εκτύπωσης μεσαίας συχνότητας για τη διάδοση προειδοποιήσεων και προβλέψεων πλοήγησης και μετεωρολογίας, καθώς και επειγουσών πληροφοριών για την ασφάλεια στη θάλασσα (MSI) σε πλοία.

Το NAVTEX αναπτύχθηκε για να παρέχει έναν χαμηλού κόστους, απλό και αυτοματοποιημένο τρόπο λήψης αυτών των πληροφοριών σε πλοία στη θάλασσα εντός περίπου 370 χιλιομέτρων (200 ναυτικά μίλια) από την ακτή. Οι χρήστες δεν χρεώνονται για τη λήψη εκπομπών NAVTEX, καθώς οι μεταδόσεις συνήθως μεταδίδονται από την Εθνική Αρχή Καιρού (Ιταλία) ή το Ναυτικό ή την Ακτοφυλακή (όπως στις ΗΠΑ) ή την εθνική Αρχή πλοήγησης (Καναδάς).

Όταν τα μηνύματα περιέχουν προβλέψεις καιρού, χρησιμοποιείται μια συντομευμένη μορφή πολύ παρόμοια με την πρόβλεψη καιρού ναυσιπλοΐας.

Το NAVTEX αποτελεί συστατικό στοιχείο της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού/Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού. Το NAVTEX είναι επίσης σημαντικό στοιχείο του Παγκόσμιου Συστήματος Ασφάλειας Θαλάσσιων Κινδύνων (GMDSS). Σύμφωνα με τη Σύμβαση SOLAS, ορισμένες κατηγορίες σκαφών πρέπει να φέρουν το NAVTEX, από την 1η Αυγούστου 1993.

Τελικά θα ήθελα να αναφερθώ σε όσους έχουν την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει οποιεσδήποτε αποφάσεις ή ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν το Κυπριακό ή θα συμμορφωθεί προς τυχόν κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αιθίοπα λευκαίνουν.

Η Τουρκία μόνο μια γλώσσα καταλαβαίνει. Αυτήν της δυνάμεως και της ισχύος.

*Πρώην συνδικαλιστής