Αναλύσεις

Διπλό τουρκικό δόγμα μέσω Πενταμερούς: Διάλυση της ΚΔ και αναβάθμιση σχέσεων με ΕΕ

Στήνεται διπλωματικό σκηνικό με ΕΕ, ΟΗΕ, Βρετανούς και θεατές Αθήνα - Λευκωσία

Διπλό στημένο παιχνίδι έχει τροχοδρομηθεί ενόψει της επικείμενης Πενταμερούς Διάσκεψης, στο οποίο εμπλέκονται η Τουρκία, η ΕΕ, ο ΟΗΕ και η Βρετανία με την ανοχή Αθηνών και Λευκωσίας. Εάν όλα εξελιχθούν «ομαλά», όπως δηλαδή η Τουρκία τα έχει σχεδιάσει, με την τακτική των εκβιασμών και τις διπλωματικές επαφές στο παρασκήνιο, τότε, στο πλαίσιο της Πενταμερούς, η Άγκυρα θα προσδοκά βάσιμα να επιτύχει την ισότιμη κυριαρχία και την πολιτική ισότητα. Στόχος της είναι η κατανομή των εξουσιών και η λύση των δύο κρατών, που θα συνεταιριστούν στο πλαίσιο ενός πολιτειακού συστήματος, το οποίο θα αποτελείται από δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη, ανεξαρτήτως εάν θα ονομαστεί ομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία ή συνομοσπονδία.

Ήδη, τα βρετανικά έγγραφα, από το 1974 και προηγουμένως, ώς το 1996, αποκαλύπτουν ότι τόσο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όσο και η χαλαρή ομοσπονδία, την οποία συζητά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και καταγράφει στην τελευταία έκθεσή του ο ΓΓ του Οργανισμού Ην. Εθνών, αποτελούν τουρκικές λύσεις, που με την πάροδο του χρόνου υιοθετήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά και δη από τις κυπριακές Κυβερνήσεις.

Εάν η Πενταμερής δεν αποτύχει, εάν δηλαδή εξευρεθεί φόρμουλα για συνέχιση της διαδικασίας, ή εάν αποτύχει, χωρίς, όμως, να επιρριφθούν ευθύνες στην Τουρκία, τότε, τον προσεχή Μάρτιο, αντί της επιβολής κυρώσεων επί της Άγκυρας, όπως Λευκωσία και Αθήνα διέδιδαν ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα επιχειρηθεί νέο άνοιγμα από την ΕΕ προς την Τουρκία. Το άνοιγμα αυτό έχει ήδη συζητηθεί με την ανοχή της Κύπρου και της Ελλάδας μεταξύ του Υπάτου Εκπροσώπου της Κοινής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ και του Τούρκου ΥπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες. Γίνονται, δε, επαφές και τεχνοκρατικοί σχεδιασμοί, ενώ το όλο εγχείρημα στηρίζεται, αφενός στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – ΕΕ, και, αφετέρου, στην κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες εντός της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα στη "Σημερινή" που κυκλοφορεί.