Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αναβάθμιση Βρετανικών Βάσεων, Σύνταγμα του 1960 και εγκατάλειψη ΔΔΟ

Ο Στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith σε συνέντευξή του αναφέρθηκε, ανάμεσα σ’ άλλα, στα σημαντικά συμπεράσματα της «Ολοκληρωμένης Επιθεώρησης - για την Ασφάλεια, Άμυνα, Ανάπτυξη και Φόρεϊν Όφις» μετά την αποδέσμευσή της τον Μάρτιο του 2021 και πως τώρα είναι η ώρα «να αποδείξουμε το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο», οι οποίες «τώρα χρειάζονται έναν βαθμό αναβάθμισης των υποδομών»

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021 το Sigmalive προέβαλε σε ελληνική μετάφραση μια σημαντική είδηση: Την αποκλειστική συνέντευξη στο Forces News του Αρχηγού Στρατού Ηνωμένου Βασιλείου Στρατηγού Sir Mark Carleton-Smith (https://www.sigmalive.com/news/kypriako/845894/arxigos-stratou-hb-to-mellon-ton-vretanikon-vaseon-stin-kypro-vinteo, https://www.forces.net/news/time-future-proof-british-bases-cyprus-army-chief-says).

Η χρονική στιγμή της συνέντευξης (και το περιεχόμενό της) δεν ήταν τυχαία. Ήλθε σε μια συγκυρία έξαρσης «ενδιαφέροντος» από διάφορες χώρες να έχουν λόγο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο…

Στην πρώτη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στο νησί σε σχεδόν μια δεκαετία, ο Στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith επεσήμανε τη «γεωγραφική θέση της Κύπρου» για τον βρετανικό στρατό, «η οποία προσέφερε στο ΗΒ έναν στενό διμερή συνεταιρισμό με την ΚΔ διατηρώντας δύο κυρίαρχες Βάσεις για πολλά χρόνια». Το ταξίδι του ήταν μια ευκαιρία να δει από μόνος του το μόνιμο στράτευμα στην Κύπρο και τη συνεισφορά τού ΗΒ στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ στη Λευκωσία. Μίλησε για τα «μελλοντικά σχέδια (του ΗΒ) για την Κύπρο», για τη «σημασία της Κύπρου» κ.λπ.

Ο Στρατηγός αναφέρθηκε και στα σημαντικά συμπεράσματα της «Ολοκληρωμένης Επιθεώρησης - για την Ασφάλεια, Άμυνα, Ανάπτυξη και Φόρεϊν Όφις» μετά την αποδέσμευσή της τον Μάρτιο του 2021 και πως τώρα είναι η ώρα «να αποδείξουμε το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο», οι οποίες «τώρα χρειάζονται έναν βαθμό αναβάθμισης των υποδομών («Now's the time to "future-proof" the British bases in Cyprus… need «degree of infrastructure upgrade»).

«Οι στρατιώτες που βρίσκονται στις Βάσεις χρειάζεται να είναι έτοιμοι όχι μόνο για τις απαιτήσεις εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά να είναι προσανατολισμένοι και εγκλιματισμένοι για ένα πιθανό εύρος επιχειρήσεων σε αυτήν την περιοχή… Θέλουμε να ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις σε όλη την περιοχή, και αυτό υπογραμμίζει τη στρατιωτική συμβολή στην πολιτική αναγκαιότητα για επίτευξη των ευκαιριών μιας Παγκόσμιας Βρετανίας… Είναι μια περιοχή (Ανατολική Μεσόγειος) με έναν βαθμό στρατηγικής αστάθειας και είναι στρατιωτικό πλεονέκτημα για μας να εγκλιματίσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να προετοιμάζουμε τα στρατεύματά μας στην Κύπρο».

Ο Στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith επιβεβαίωσε και τόνισε: «H ‘‘Ολοκληρωμένη Επιθεώρηση’’ δεσμεύει τη Βρετανία να έχει περισσότερες ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό πολύ πιο συχνά και για μεγαλύτερες περιόδους για εκπαίδευση και ασκήσεις… Εφόσον αναμένουμε να είμαστε εδώ με διαρκή δέσμευση, τώρα είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε τις διευκολύνσεις στις κυρίαρχες περιοχές των Βάσεων και μέρος της αναθεώρησης (έχει αποφασισθεί), να ετοιμαστεί οικονομικό σχέδιο για τις προτεραιότητες και βελτιώσεις εντός της δεκαετίας… Τα στρατεύματα εδώ είναι έτοιμα για όλα τα ενδεχόμενα… είναι επίσης υπεύθυνα για επιχειρήσεις εκκενώσεων ή υποστήριξη πλησίον χωρών σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών καταστροφών».

Τι εννοεί ο Στρατηγός, όταν τονίζει ότι τώρα είναι η ώρα «να αποδείξουμε το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο» και ότι « θα ενισχύσουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις σε όλη την περιοχή», δεν είναι ξεκάθαρο. Μήπως εννοεί ανάμειξη και άλλων χωρών της περιοχής, και της Τουρκίας; Στο «πλαίσιο ευκαιριών μιας Παγκόσμιας Βρετανίας», σύμφωνα με την μετά το Brexit στρατηγική;

Ποιος σχεδιασμός υπάρχει, που δεν τον ανέφερε ο Στρατηγός με τη δήλωσή του «εφόσον αναμένουμε να είμαστε εδώ με διαρκή δέσμευση, τώρα είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε τις διευκολύνσεις στις κυρίαρχες περιοχές των Βάσεων»;

Γιατί η κυπριακή Κυβέρνηση δεν ανακοινώνει λεπτομέρειες στον λαό; Εφόσον τόσο ο Στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith όσο και ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης στα twitter τους ανέφεραν ότι ο Στρατηγός επισκέφθηκε και το ΓΕΕΦ. Και «είχαν εποικοδομητική συζήτηση για τις προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και για το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας». Ο δε Sir Mark Carleton-Smith αποκάλεσε την ΚΔ ως σημαντικό εταίρο. Παραθέτω τρεις φωτογραφίες από το twitter του Αντιστράτηγου Δ. Ζερβάκη, που καλύπτουν την επίσημη επίσκεψη του Βρετανού Στρατηγού στο ΓΕΕΦ. Οι δύο με φόντο το κατεχόμενο λιμανάκι της σκλαβωμένης ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ (https://twitter.com/armycgs?lang=el, https://twitter.com/chod_cy).

Πρόταση για επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960

Οι βρετανικές «κυρίαρχες» περιοχές των Βάσεων πάνε πακέτο με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της ΚΔ του 1960. Επομένως, αν αφενός η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει τέτοιες προσαρμογές/αναβαθμίσεις των Βάσεων (αποικιακά κατάλοιπα υπό την κάλυψη «κυρίαρχες») και αφετέρου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμασά τον ίδιο καιρό επιστροφή στο «Σύνταγμα» του 1960, μήπως σχετίζονται; Όμως τόσο το Λονδίνο όσο και η Λευκωσία θα πρέπει να εγκαταλείψουν επιτέλους τη 47χρονη εμμονή τους στη βρετανο-τουρκική ρατσιστική διαιρετική ΔΔΟ, καθώς τίποτα δεν είναι στατικό στην πολιτική. Να αναθεωρήσουν τη στάση τους ως… «σημαντικών εταίρων»!

Εξάλλου, η λέξη «κυρίαρχες» μπήκε το 1959 σκόπιμα ως μια ασφαλιστική δικλίδα έναντι αντιδράσεων των Κυπρίων. Γι’ αυτό και έκτοτε τονίζουν ότι η συνέχιση της παρουσίας των Βάσεών τους στην Κύπρο εξαρτάται από την «ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ».

Άξιον μελέτης το άρθρο του αγαπητού Γιώργου Κολοκασίδη, δικηγόρου, στη «Σημερινή», 14 Σεπτεμβρίου 2021, «Σύνταγμα του ’60;» - Αλλαγές στο Σύνταγμα χρειάζονται. Απαρχής το σχεδίασαν να είναι δυσλειτουργικό για να καταρρεύσει προς όφελος της Τουρκίας. Οι Βρετανοί ανέμεναν την κατάρρευσή του εντός 4-5 χρόνων. Αλλά κρατήθηκε η ΚΔ με το ψήφισμα 186/1964. Παρόλη την τουρκική βιασύνη με το πραξικόπημα για διάλυση του κράτους.

Η πρόταση Αναστασιάδη, αν είναι ειλικρινής, βοηθάει την ΚΔ να βρει τον σωστό δρόμο λύσης. Όμως, ήδη βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με τις προτάσεις του για ΜΟΕ που αναγνωρίζουν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου κ.λπ (δηλώσεις του στο ΡΙΚ, 4.10.21). Και τους Τουρκοκύπριους, όσους πράγματι ενδιαφέρονται για το καλό τους και σέβονται την ΚΔ ως πολίτες και της ΕΕ. Αλλά και το Λονδίνο, το οποίο αποχώρησε από την ΕΕ το 2020! Αν όλοι αποφασίσουν να σεβαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της ΚΔ, που καταπατούνται με τη συνεχή εμμονή τους στην καταστροφική ΔΔΟ που την τουρκεύει ολόκληρη κατά συνταγή Δρος Νιχάτ Ερίμ του 1956 και δήλωση Βρετανού Υπ. Αποικιών 18.12.1956, για ξεχωριστή αυτοδιάθεση του18%...

Από μόνοι τους οι Βρετανοί παραδέχονται ότι η πολιτική τους και η εμμονή τους να αναγκάσουν τους Έλληνες της Κύπρου να δεχθούν τις τουρκικές αξιώσεις είναι σχιζοφρενική. Τα συμφέροντά τους και η παραμονή των Βάσεών τους δεν θα βρουν τους Κύπριους, πιστεύω, εναντίον των, αν αποφασίσουν να συμπεριφερθούν ανθρώπινα και σωστά. Έστω και μετά από 47 χρόνια και τις εγκληματικές των ευθύνες για τη συνηγορία τους για τις δύο τουρκικές εισβολές. Ας σεβαστούν, λοιπόν, την ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ για αμοιβαίο συμφέρον. Έστω και τώρα.

Ο Sir Mark Carleton-Smith είναι μεταξύ των υποψηφίων ενώπιον του Πρωθυπουργού Boris Johnson για αντικατάσταση του στρατηγού Sir Nick Carter, που κατέχει την Αρχηγία του Στρατεύματος από το 2018 (Chief of the Defence Staff). Λέγεται ότι διατηρεί καλές προσωπικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό, αμφότεροι απόφοιτοι του Eton, και υπηρέτησε στον Κόλπο, στα Βαλκάνια, στο Ιράκ και Αφγανιστάν. Ένας από τους προκατόχους του Sir Mark Carleton-Smith μεταξύ 1952-1955 ήταν ο Sir John Harding, ο οποίος διετέλεσε Chief of the Imperial General Staff, της ονομαζόταν ο ρόλος τότε.

image003.jpg

Ο Στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith με τον Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη στο ΓΕΕΦ.

image005.jpg

Ο Στρατηγός Sir Mark Carleton-Smith στο ΓΕΕΦ

Tο Κυπριακό βρίσκεται σε τελμάτωση. H Τουρκία αυξάνει τις επιθετικές και επεκτατικές της διαθέσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας (συν τις προετοιμασίες της να γιορτάσει τα 100χρονα της τουρκικής δημοκρατίας το 2023 με τη φιλοδοξία του Ερντογάν να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία και να εγκαινιάσει και τον πυρηνικό σταθμό που κτίζει η Ρωσία στο Άκιουγιου - 115 χιλιόμετρα από τα βόρεια της Λευκωσίας). Το ΝΑΤΟ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έχασε τον αποπροσανατολισμό του εφόσον αρχικά ιδρύθηκε ως αντίβαρο του Κομμουνισμού, άσε που ποτέ του δεν έθεσε σε εφαρμογή το περιβόητο άρθρο 5 για να μην ενοχλήσει την Τουρκία… Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ακόμα χειρότερη μοίρα, δεν τολμά να αντιμετωπίσει έμπρακτα και όπως επιβάλλει το διεθνές δίκαιο την Τουρκία για τις ουκ ολίγες και όλων των ειδών παραβιάσεις της λόγω των στενών της συμφερόντων με αυτήν… Η Ελλάδα και η Γαλλία υπέγραψαν Αμυντική Συμφωνία, η οποία ανησύχησε το Λονδίνο και εξόργισε τους Τούρκους. Η Κύπρος προσπαθεί επιτέλους να εξοπλιστεί και έχουμε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για επιστροφή στο «Σύνταγμα του 1960» ταυτόχρονα με το ΗΒ να αναζητεί τον δικό του ξεχωριστό ρόλο δύναμης στον κόσμο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι η καλύτερη ίσως ευκαιρία για την ΚΔ και την Ελλάδα να τολμήσουν εκείνο που έπρεπε να ξεκινούσαν το 1974: Την απαίτησή για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ αντί την εμμονή τους για αναγνώριση των τετελεσμένων μέσω της βρετανο-τουρκικής Δι-κοινοτικής Δι-ζωνικής Ομοσπονδίας, που συνεπάγεται και τα δύο κράτη. Ποτέ δεν είναι αργά και τίποτα στατικό στην πολιτική. Σε μας εναπόκειται, ηγεσία και λαό, να απαιτήσουμε το δίκαιό μας και να παύσουμε να εκλιπαρούμε συνεταιρισμό με ένα κράτος-μαφία, που «δεν έχει ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο» (Δρ Νεοκλής Σαρρής).

(διαβάστε στη «Σημερινή της Κυριακής», 10/10/2021)

Υποστηρίξτε τη