Κυπριακό

Προχωρά η ισλαμοποίηση των κατεχομένων: Με τζαμί το νέο «προεδρικό» του αποσχιστικού καθεστώτος

Ακόμα πιο έντονη και φανερή θα καταστεί η σκιά της ισλαμικής Τουρκίας επί των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, μέσα από τους συμβολισμούς του νέου συγκροτήματος που θα στεγάσει την «προεδρία» του αποσχιστικού καθεστώτος.

Κάτω από τον τίτλο «Σύμφωνα με την Kıbrıs Postası, προέκυψε ‘συγκρότημα κτιρίων με τζαμί’ το σχέδιο των κτιριακών εγκαταστάσεων της προεδρίας της δημοκρατίας: Θα κτιστεί και τζαμί», η Yeni Düzen (16/11/2021) γράφει ότι στο βίντεο στο οποίο προβλήθηκε χθες κατά την παρουσίαση του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το νέο «προεδρικό μέγαρο», αναφέρθηκε ότι εντός του κτιριακού συγκροτήματος θα υπάρχουν «προεδρικό μέγαρο», κτίριο της «βουλής», εθνικός κήπος, τζαμί και δρόμοι για περπάτημα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, στο βίντεο αναφέρεται επίσης ότι το κτιριακό συγκρότημα θα ανεγερθεί υπό μορφή μισοφέγγαρου στην περιοχή Κέρμια (Άγιος Δομέτιος) και Ορτάκιοϊ, λαμβάνοντας υπόψη την σημαία του καθεστώτος που υπάρχει στον Πενταδάκτυλο και την «συνοριακή πύλη».

Σύμφωνα με είδηση που δημοσίευσε στην Kıbrıs Postası ο Ερτουγρούλ Σένοβα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου του κτιριακού συγκροτήματος της «προεδρίας της δημοκρατίας» που θα κοστίσει 14 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (ΤΛ), λανσάρεται ως δώρο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν προς τον Ερσίν Τατάρ και προκάλεσε συζητήσεις εντός της κοινής γνώμης. Το βίντεο προβλήθηκε χθες κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 38ης επετείου από την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» στην παρουσία του Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

Με προσευχές ιμάμη ομαδικές τελετές εγκαινίων στην παρουσία Οκτάι

Κάτω από τον τίτλο «Διοργανώθηκε με προσευχή στη συνοδεία ιμάμη η ‘Ομαδική Τελετή Εγκαινίων, Παρουσίασης και Κατάθεσης Θεμέλιου Λίθου’ στην Κερύνεια», η Yeni Düzen (16/11/2021) γράφει ότι σε τελετή στην οποία συμμετείχε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο λεγόμενος πρωθυπουργός Φαϊζ Σουτζούογλου και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι τέθηκε χθες ο θεμέλιος λίθος του «Νέου Στρατιωτικού Νοσοκομείου Κερύνειας» του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τελέστηκαν τα εγκαίνια δρόμων που φτιάχνονται σε διάφορα μέρη στα κατεχόμενα και παρουσιάστηκαν επενδύσεις στον τομέα της υγείας που έγιναν στο κέντρο υγείας Ριζοκαρπάσου και το νοσοκομείο δυναμικότητας 500 κλινών που θα ανεγερθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Σουτζούογλου

Μιλώντας κατά την ομαδική τελετή, ο Σουτζούογλου είπε ότι το κονδύλι για την ανέγερση του δυναμικότητας 100 κλινών νέου στρατιωτικού νοσοκομείου Κερύνειας θα καλυφθεί από την Άγκυρα στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που υπογράφηκε με την Τουρκία με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2021.

Ανέφερε ότι το νοσοκομείο 500 κλινών στην κατεχόμενη Λευκωσία θα καταλαμβάνει έκταση 272 στρεμμάτων βορείως των εγκαταστάσεων του παράνομου «Μπαϊράκ» και ότι το τουρκικό Υπουργείο Υγείας μεταβίβασε το έργο στην ομάδα που κέρδισε την προσφορά για να ετοιμαστούν τα σχέδια και τα έγγραφα του έργου. Πρόσθεσε ότι το νοσοκομείο θα καταλαμβάνει μιαν κλειστή έκταση 135,000 τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτει 360 δωμάτια ασθενών και 118 κλίνες μονάδων εντατικής φροντίδας.

Αναφερόμενος στο οδικό δίκτυο στα κατεχόμενα, ο Σουτζούογλου σημείωσε ότι υπάρχουν δρόμοι μήκους 1,651 χιλιομέτρων και ότι αυτοί υλοποιήθηκαν με χρηματοδότηση ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιτών (ΤΛ) από την Τουρκία.

Τατάρ

Η Kıbrıs (16/11/2021) γράφει ότι στη δική του ομιλία, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με την νέα τους πολιτική προχωρούν προς το μέλλον με πιο σταθερά βήματα και επανέλαβε ότι τέλειωσε πλέον η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο. Σημείωσε ότι έχει κηρυχθεί η νέα πολιτική στη βάση των δύο κρατών και της κυριαρχικής ισότητας και ότι σε αυτό το πλαίσιο εργάζονται μαζί με την Τουρκία για ανάπτυξη των υποδομών και της οικονομίας της «ΤΔΒΚ».

Επισημαίνοντας τη σημασία του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία για την αύξηση της γεωργικής παραγωγής στα κατεχόμενα, ο Τατάρ ανέφερε ότι και οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας είναι σημαντικές για το σύστημα υγείας στα κατεχόμενα και υπενθύμισε το νοσοκομείο για την πανδημία που ανέγειραν στην κατεχόμενη Λευκωσία. Είπε ότι στο σύστημα υγείας θα συμβάλει τόσο το στρατιωτικό νοσοκομείο στην Κερύνεια όσο και το νοσοκομείο 500 κλινών που θα ανεγερθεί στην Λευκωσία, αλλά και το νοσοκομείο 200 κλινών που ανεγείρεται στη Μόρφου.

Ο Τατάρ αναφέρθηκε επίσης και στην σημασία που έχουν για το μέλλον της «ΤΔΒΚ» οι δρόμοι που θα φτιαχτούν.

Αναφερόμενος στα νέα κτίρια του «προεδρικού» και της «βουλής», ο Τατάρ υποστήριξε ότι είναι σημάδι της «κυριαρχίας» του «κράτους» της «ΤΔΒΚ» που θεωρείται εκ μέρους της Τουρκίας ότι αξίζει στον τουρκοκυπριακό «λαό». Είπε ότι τα υφιστάμενα κτίρια της «προεδρίας» και της «βουλής» δεν είναι ικανοποιητικά και γι’ αυτό τα νέα κτίρια θα καλύψουν όλες τις ανάγκες και θα αυξήσουν την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Σημειώνοντας ότι και το «εθνικό πάρκο» από το οποίο θα επωφελείται ο τουρκοκυπριακός «λαός» θα είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, ο Τατάρ υποστήριξε ότι αυτές οι επενδύσεις για το μέλλον της «ΤΔΒΚ» γίνονται παρά τις δυσκολίες και ότι η «ΤΔΒΚ» δεν είναι μόνη.

«Η ΤΔΒΚ θα συνεχίσει να υπάρχει, να ενισχύεται και να υπηρετεί τον λαό της με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ευημερία», ισχυρίστηκε.

Οκτάι

Στη δική του ομιλία, ο Οκτάι εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι θέτουν τα θεμέλια, παρουσιάζουν και εγκαινιάζουν τέτοια έργα που ενισχύουν την ανεξαρτησία του τουρκοκυπριακού λαού σε μια τέτοια σημαντική μέρα όπως η επέτειος της ανακήρυξης της «ΤΔΒΚ».

Υποστήριξε ότι χθες επαναβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι ως Τουρκία θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό του τουρκοκυπριακού «λαού» και ότι θα διαμορφώσουν μαζί το μέλλον στην περιοχή.

Είπε ότι η Τουρκία υπό την ηγεσία του Ρετζεπ Ταγγίπ Έρντογαν πάντα στηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» και υποστήριξε ότι αγωνίζονται μαζί για μιαν «ΤΔΒΚ» που θα ανοιχτεί προς τον κόσμο ενάντια σε εκείνους που αγνοούν παντελώς τους Τουρκοκύπριους οι οποίοι αποτελούν βασικό στοιχείο του νησιού από το 1571 και ενάντια στα εμπάργκο. «Αυτός ο αγώνας μας είναι η ευθύνη μας έναντι της σημαίας μας με το μισοφέγγαρο, του αίματος των πεσόντων μας που έδωσε το χρώμα του στην σημαία, στην ζωή τους και σε όλους τους προγόνους μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι όταν κοιτάξει κανείς σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή βλέπει έργα που έγιναν με τη «συνεργασία» ανάμεσα στην Τουρκία και την «ΤΔΒΚ» και αποτελούν απτά σημάδια της στήριξής τους για ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην διαφημιστική ταινία που παρακολούθησαν κατά την τελετή, ο Οκτάι είπε ότι σε αυτήν υπάρχουν εργασίες που είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών των θεσμών τους μόνο κατά τους τελευταίους έξι μήνες και πρόσθεσε ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή τα έργα της συνεργασίας τους, όπως το νέο στρατιωτικό νοσοκομείο στην Κερύνεια, το νοσοκομείο 500 κλινών στη Λευκωσία, τα κτίρια του «προεδρικού» και της «βουλής», που θα είναι «ισχυρό σύμβολο της ανεξαρτησίας» των Τούρκων της Κύπρου, και ο εθνικός κήπος.