Αναλύσεις

Ιστορικό γεγονός ο ερχομός του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο

Στιγμή κύριας συμβολικής σημασίας του ταξιδιού του Πάπα στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, θα αποτελέσει η συνάντησή του με πρόσφυγες και μετανάστες σε Λευκωσία και Λέσβο αντίστοιχα

Ιστορικό γεγονός αποτελεί η επερχόμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2021. Είναι η δεύτερη φορά που Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Eκκλησίας επισκέπτεται την Κύπρο. Εξ ου και το πόσο σημαντική είναι η επίσκεψη για την πολιτική αλλά και θρησκευτική ηγεσία της χώρας μας. Όπως είναι φυσιολογικό, η κάθε πλευρά έχει τις δικές της προθέσεις και προσδοκίες από την επίσκεψη. Από τη μια στην ατζέντα της Κυβέρνησης πολύ ψηλά βρίσκεται το Κυπριακό, για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον Ποντίφικα, ενώ από την άλλη ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται ότι έρχεται με στόχο να στείλει τα δικά του μηνύματα για το μεταναστευτικό, αφού στιγμή κύριας συμβολικής σημασίας του ταξιδιού του θα αποτελέσει η συνάντησή του με πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων κάποιους μάλιστα ίσως πάρει μαζί του στο Βατικανό. Όπως έπραξε, δηλαδή, και το 2016, όταν επισκέφθηκε το νησί της Λέσβου και πρόσφερε άσυλο σε 12 Σύρους.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πάπας Φραγκίσκος θα αφιχθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, στις 15:00, όπου θα λάβει χώραν η τελετή υποδοχής του στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής και του Υπουργικού Συμβουλίου. Ακολούθως στις 16:00 θα έχει συνάντηση με ιερείς, διακόνους, κατηχητές, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα της Κύπρου, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία. Εκεί θα απευθύνει χαιρετισμό. Στις 17:15 της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί η επίσημη τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα του αποδοθούν τιμές Αρχηγού Κράτους, ενώ στις 17:30 ο Πάπας θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με εκπροσώπους των Αρχών της ΚΔ, την Κοινωνία των Πολιτών και Διπλωμάτες, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα απευθύνει και χαιρετισμό. Το βράδυ, στις 20:30, ο ΠτΔ θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της παπικής αντιπροσωπίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο Πάπας θα έχει εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, στις 08:30, ενώ στις 09:00 θα έχει συνάντηση με την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στη Λευκωσία. Εκεί ο Ποντίφικας θα απευθύνει τον τρίτο του χαιρετισμό. Ακολούθως, στις 10:00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Στάδιο ΓΣΠ, όπου ο Πάπας θα εκφωνήσει ομιλία, ενώ στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί οικουμενική προσευχή μαζί με μετανάστες στην Καθολική Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στη Λευκωσία, με τον Πάπα να απευθύνει εκ νέου χαιρετισμό. Η επίσκεψη του Ποντίφικα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, στις 09:10, με την αποχαιρετιστήρια τελετή στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας, ενώ στις 09:30 ο Πάπας θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα συνεχίσει την περιοδεία του. Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην Ελλάδα περιλαμβάνει άφιξη στην Αθήνα το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, επίσκεψη στη Λέσβο το πρωί της Κυριακής και αναχώρηση από την Αθήνα για Ρώμη το πρωί της Δευτέρας, 6 Δεκεμβρίου.

Η ατζέντα του ΠτΔ

Κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τον Πάπα Φραγκίσκο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού. Ο ΠτΔ θα σταθεί στο γεγονός ότι οι προσπάθειες που έγιναν αλλά και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τον ΟΗΕ σκοντάφτουν στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ θα τονίσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, μιας λύσης η οποία θα ανταποκρίνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ενημερώσει τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για προώθηση του διαθρησκευτικού διαλόγου. Περαιτέρω, θα συζητηθούν, επίσης, το μεταναστευτικό/προσφυγικό, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ζητήματα που άπτονται της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα προσφέρει άσυλο σε μετανάστες

Άλλωστε, στιγμή κύριας συμβολικής σημασίας του ταξιδιού του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο θα είναι η συνάντηση με πρόσφυγες και μετανάστες στη Λευκωσία. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο Ποντίφικας θα προσφέρει άσυλο σε μετανάστες. Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση που έκανε το 2016, όταν επισκέφθηκε τη Λέσβο και πρόσφερε άσυλο σε Σύρους μετανάστες που διέμεναν σε καταυλισμό και τους μετέφερε μαζί του στο Βατικανό στο ταξίδι της επιστροφής από την Ελλάδα, την οποία αναμένεται να επαναλάβει κατά την επίσημη επίσκεψή του και στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», ενόψει της επίσκεψής του στο νησί, ο Πάπας Φραγκίσκος ενημέρωσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο σε μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως μας λέχθηκε, το Υπουργείο βρίσκεται σε στάση αναμονής για περαιτέρω ενημέρωση, καθώς δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τον αριθμό των μεταναστών που προτίθεται να πάρει μαζί του στο Βατικανό. Στόχος, όμως, είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν σε συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών να ταξιδέψουν με τον Ποντίφικα κατά την αναχώρησή του από το νησί. Αυτό που καταδεικνύει η κίνηση αυτή είναι πως ο κυριότερος στόχος της έλευσης του Ποντίφικα στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα δεν είναι -στην παρούσα φάση- η ενίσχυση του διαθρησκευτικού διαλόγου, αλλά η προώθηση της φιλομεταναστευτικής γραμμής και αντίληψής του.

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 28/11/2021)