Η «σιεροκουτάλα» προξενήτρα του ΟΗΕ

cache_1500x3000_Analog_medium_1268384_80514_1582021.JPG

Ο ΟΗΕ στο «προξενιό» για λύση του Κυπριακού διαθέτει μια «σιεροκουτάλα» προξενήτρα, όπως υπήρχε στα μέσα του περασμένου αιώνα στην Κύπρο και όπως την περιγράφω πιο κάτω.

Σε παλαιότερες εποχές το προξενιό ήταν η κύρια διαδικασία για σύναψη γάμου. Ακόμα και όταν υπήρχε αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, το προξενιό ήταν η συνηθισμένη διαδικασία για επιτυχή κατάληξη. Για τούτο την εποχή εκείνη η προξενήτρα ήταν σημαντικό πρόσωπο της κοινωνίας. Αυτή φρόντιζε για τη σύναψη των γάμων.

Υπήρχαν όμως και περιπτώσεις, όπου η προξενήτρα χρησιμοποιούσε όλες τις μεθόδους και διάφορα ύπουλα και ανήθικα μέσα για να καταφέρει την επιτυχία του προξενιού. Οι δυσκολότερες περιπτώσεις ήταν όταν η προξενήτρα προσπαθούσε να φέρει σε πέρας ένα παράλογο, άδικο και ανήθικο προξενιό. Όταν κάποιος άρχοντας που διέθετε τη δύναμη του χρήματος ήθελε να πείσει την οικογένεια μια όμορφης νεαρής, αλλά και την ίδια, να αποδεχτεί την πρότασή του, έστω και αν ο γάμος ήταν αταίριαστος και άδικος.

Τότε η προξενήτρα χρησιμοποιούσε όλη την τέχνη και την υπουλία της, κρύβοντας την αλήθεια και ωραιοποιώντας το ψέμα, για να ξεγελάσει τον αδύναμο ή τον φτωχό και ανίσχυρο, ώστε να πει το ΝΑΙ και να αποδεχτεί τους όρους, τη δύναμη και τον παραλογισμό του δυνατού και ανήθικου. Και σε πολλές περιπτώσεις ο έχων τη δύναμη και τον πλούτο «έτασσε» στην προξενήτρα σημαντική αμοιβή για να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Στις περιπτώσεις αυτές η προξενήτρα κέρδιζε επαξίως τον τίτλο της «σιεροκουτάλας»

Στο προξενιό για λύση του Κυπριακού πολλές προξενήτρες προσπαθούν να επιβάλουν στην Κύπρο έναν παράλογο γάμο, για τον οποίο θα εκδοθεί διαζύγιο πριν από την τέλεσή του. Γιατί αυτό απαιτεί εκείνος που θέλει αυτόν το γάμο. Και πάντα βρίσκει μια μικρή ή μεγάλη «σιεροκουτάλα» προξενήτρα, που προσπαθεί να πείσει τη νύφη να αποδεχτεί τις απαιτήσεις του επίδοξου γαμπρού, που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στη νύφη και την οικογένειά της. Η πρώτη μικρή «σιεροκουτάλα» ήταν ο Έιντε.

Η μεγάλη όμως «σιεροκουτάλα» της διεθνούς πολιτικής είναι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ώς τώρα κανένας δεν μπορούσε να τον κατηγορήσει ως ψεύτη και αναξιόπιστο, επειδή το έπαιζε επιτήδεια ουδέτερος. Ήταν φανερά μεροληπτικός και πάντα έβγαζε την Τουρκία «κούπα άπαννη». Αλλά η δημοσίευση των πρακτικών στο Κραν Μοντανά τού έβγαλε το προσωπείο του αμερόληπτου ουδέτερου. Τα πρακτικά είναι επίσημο κείμενο του ΟΗΕ και ο συντάκτης είναι υπάλληλος του ΟΗΕ. Στα πρακτικά φαίνεται με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Τουρκία ουδέποτε αποδέχτηκε κατάργηση των εγγυήσεων, του δικαιώματος μονομερούς επεμβάσεως και απομάκρυνσης των στρατευμάτων. Όμως ο Γ.Γ. άφηνε να νοηθεί το αντίθετο, ώστε ο ΠτΔ να κάμει και άλλες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις και στο τέλος να παγιδευτεί σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών. Αποδείχτηκε εντελώς αναξιόπιστος, ιδιοτελής και προστάτης της Τουρκίας και των συμφερόντων της. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια διεθνής «σιεροκουτάλα» της πολιτικής, που προσπαθούσε να ξεγελάσει την πλευρά μας και να εξυπηρετήσει την Τουρκία.

Η χειρότερη αντίδρασή του είναι ότι στην Έκθεσή του, τον Σεπτέμβρη του 2017, οι δηλώσεις του ήταν αντίθετες με όσα περιγράφονται στα επίσημα πρακτικά και είχαν σκοπό τη δικαίωση και την απονομή επαίνου στην Τουρκία και την επίρριψη της ευθύνες στις δύο πλευρές.

Αν είχε τσίπα ευθιξίας, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, που απεκάλυψαν πλήρως τις μεθοδεύσεις για να παγιδευτεί η Κ.Δ. και να υπογράψει τη διάλυσή της, θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Θα έπρεπε να δηλώσει στο Σ.Α. ότι αδυνατεί να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να καλέσει το Σ.Α. να ορίσει άλλον, για να προωθήσει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Σ.Α., να ενεργεί εκ μέρους του και να απευθύνεται σ’ αυτό.

Αν όμως ο Γ.Γ. είχε τσίπα ευθιξίας και αμεροληψίας και αν ενεργούσε ως εκπρόσωπος του Σ.Α. θα έπρεπε να απορρίψει εξ αρχής την απαίτηση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών. Αλλά, όταν η Τουρκία ζητά δύο κράτη, αυτός προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, σε βάρος της πλευράς μας. Με ποιο κίνητρο ή με ποιο αντάλλαγμα, άραγε, καλύπτει την Τουρκία και προστατεύει τα συμφέροντά της;

Οι αποκαλύψεις των πρακτικών δίνουν στον ΠτΔ το δικαίωμα να αποσύρει τις υποχωρήσεις που έκαμε στο Κραν Μοντανά, δηλώνοντας ότι αυτές ήταν αποτέλεσμα δόλου και ψευδών παραστάσεων.