Ειδήσεις

Αναστασιάδης προς Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Το ποσοστό προσφύγων/μεταναστών αντιστοιχεί στο 4% του πληθυσμού

Μετανάστες στο "Πουρνάρα" από Αφγανιστάν και Σομαλία λένε πόσα πλήρωσαν για να έρθουν Κύπρο. Από Αφγανιστάν μέσω Ιράν-Τουρκίας-κατεχομένων & από Σομαλία σε αραβική χώρα και μετά Τουρκία-κατεχόμενα.

Αύξηση κατά 40% περίπου σε σχέση με το προηγούμενο έτος έχει σημειώσει ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στο έδαφος που ασκεί έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίές του Προεδρικού, τα στοιχεία ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες. Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν την Ε.Ε και βρίσκεται στην ατζέντα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Κύπρος αποτελεί τη χώρα που δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες, σε σχέση με τον πληθυσμό της με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισημαίνει το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ένεκα των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτητών ασύλου αφορά σε πρόσωπα τα οποία συστηματικά και οργανωμένα προωθεί η Τουρκία προς τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου μέσω των κατεχομένων. Από τα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκύπτει ότι περίπου 12000 παράτυποι μετανάστες έφθασαν τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους, οι περισσότεροι από τα κατεχόμενα. Το ποσοστό των αιτούντων και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο αντιστοιχεί στο 4% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες πρόκειται για τεράστιο αριθμό σε σύγκριση με τον πληθυσμό της Κύπρου.

Στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της Ε.Ε το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 1%, με κοινή παραδοχή των Ευρωπαϊκών θεσμών πως η Κύπρος αποτελεί την πρώτη χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτημα για κατεπείγουσα εξεύρεση τρόπων παροχής απτής και συγκεκριμένης αρωγής προς την Κύπρο, τόσο από την ίδια την ΕΕ όσο και τους εταίρους της. Το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος απασχολεί και το διεθνή τύπο. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρονται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, τονίζοντας την προσπάθεια εργαλειοποίησης του θέματος της μετανάστευσης και της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου από πλευράς της Τουρκίας η οποία ενθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες να κατευθυνθούν μέσω των κατεχομένων στο έδαφος που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία. Χαρακτηρίζουν την Κύπρο ένα νησί που κατακλύζεται από τη μεταναστευτική κρίση, σημειώνοντας ότι υποδέχεται το μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.

Προεδρικές αναφορές παραπέμπουν σε προσφατο δημοσίευμα γαλλικής εφημερίδας η οποία σε πρόσφατο δημοσίευμα της αναφέρει ότι η Τουρκία προκαλεί ασφυξία στην Κύπρο επισημαίνοντας ότι συνεχώς καταφθάνουν χιλιάδες μετανάστες ξεγελασμένοι από λαθρέμπορους, πρακτορεία και ψευδείς διαφημίσεις με χειρισμούς της Άγκυρας. Το δημοσίευμα περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούν στο Πουρνάρα με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών να ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της δομής. Φιλοξενούνται επίσης μαρτυρίες για το πώς διοχετεύθηκαν στο νησί από αφρικανικές χώρες μέσω Κωνσταντινούπολης και του αεροδρομίου Eρτζιάν στα κατεχόμενα. Άλλο δημοσίευμα σε Γαλλικό περιοδικό κάνει αναφορά στα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη ενισχύσει την πράσινη γραμμή με συρματοπλέγματα για να περιορίσουν τις λαθραίες εισόδους. Επίσης κάνουν αναφορά στο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης αξίας 27,5 εκατ. ευρώ ισραηλινής κατασκευής που θα τοποθετηθεί και θα είναι πλήρως λειτουργικό μέσα στην επόμενη τριετία.

Από Αφγανιστάν μέσω Ιράν-Τουρκίας-κατεχομένων

Μετανάστες μίλησαν στην κάμερα του ΡΙΚ που βρέθηκε στο κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα. Αρκετοί από αυτούς παραδέχθηκαν ότι πλήρωσαν χιλιάδες για να έρθουν στα κατεχόμενα και έπειτα στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Τουρκίας.

Ένας μετανάστης ανέφερε στο ΡΙΚ ότι έφθασε στις ελεύθερες περιοχές από το Αφγανιστάν. «Πρώτα ήρθα από το Ιράν, μετά στην Τουρκία και μετά “βόρεια Κύπρο” και μετά εδώ. Πλήρωσα $3,500. Είμαι εδώ με την οικογένειά μου. Είμαστε τέσσερα άτομα. Στο Αφγανιστάν η κατάσταση δεν είναι με τους Ταλιμπάν. Εργαζόμουν στα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ταλιμπάν θα με σκότωναν. Γι’ αυτό ήρθα εδώ.»

Από Σομαλία σε αραβική χώρα και μετά Τουρκία-κατεχόμενα

Ένας άλλος μετανάστης, ο Μωχάμεντ, έφτασε από τη Σομαλία στην Κύπρο με τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά. Όπως είπε στο ΡΙΚ, «κανονικά οι διακινητές χρεώνουν πολλά λεφτά αλλά εμείς ως οικογένεια, εγώ και η οικογένειά μου, ήρθαμε από καταυλισμό προσφύγως στην Κένυα προηγουμένως. Ακολούθως, πήραμε από το λιμάνι της Μομπάσα βάρκα και μετά σε μια αραβική χώρα, δεν ξέρω ποια αραβική χώρα, και από εκεί με αεροπλάνο. Μας έδωσαν κάτι που μοιάζει με διαβατήριο. Και τους έδωσα $2,200. Είχαμε βοήθεια από άλλους φίλους. Από την Κωνσταντινούπολη μεταφερθήκαμε στο “βόρειο μέρος” (κατεχόμενα). Είναι “συνδεδεμένοι” (οι διακινητές”. Έτσι, ο ένας σε φέρνει σε επαφή με τον άλλο. Δεν μπορώ να πω είναι καλά ή κακά σε αυτό το κέντρο, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από την Κένυα που ήμασταν, γι’ αυτό ήρθαμε.»