Πατέρα, γιατί ενεργείς ως δειλός νυχτοβάτης!

Η πανδημία ανέδειξε με τις διαστάσεις που έλαβε σε χρόνο αλλά και θανάτους, μιαν ακόμη πτυχή της δυνατότητας τής άλλης άποψης: το δικαίωμα διαφωνίας ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται. Το σφάλμα είναι ότι μετέρχονται οι διαφωνούντες μέσα ή μεθόδους που αποτελούν πρόσθετο πλήγμα στην ορθολογική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Προφανέστατα, το κάθε Κράτος ξεχωριστά οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η επιδημία. Αυτό επιβάλλει το γενικότερο δημόσιο συμφέρον, αλλά και το καθήκον προστασίας του δικαιώματος ζωής κάθε πολίτη. Μάλιστα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκοσμιοποίησης των προσπαθειών για αντιμετώπιση του φαινομένου, οι συνεχείς επιστημονικές έρευνες και μελέτες έχουν διαμορφώσει πρόσθετες αντιλήψεις και υποχρεώσεις για κρατική δράση και επιβολή περιορισμών ακόμη και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνεπώς είναι απόλυτα κατανοητό το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης, η οποία όμως έχει όρια το δεσμευτικό δίκαιο και τα δικαιώματα των άλλων. Στάση ζωής, διαμαρτυρίες με βανδαλισμούς και νυχτοβατικές καταστροφές σε σχολικά κτήρια και άλλα δημόσια κτήρια και ανώνυμες απειλές στο διαδίκτυο αποτελούν υπέρβαση, απαράδεκτη, του δικαιώματος διαφωνίας, σε βαθμό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ποινικό αδίκημα.

Ο κάθε γονέας θα πρέπει κύρια να απαντήσει κατά συνείδηση στο ερώτημα τού κάθε σημερινού παιδιού, γιατί επέλεξε να ενεργεί για την απλή προστατευτική μάσκα ως «νυχτοβάτης» που αντιδρά με καταστροφή, φωτιά και ζημιές; Τι θα γίνει τώρα που θα πρέπει ψύχραιμα και με ιδιαίτερη προσοχή να εφαρμοστεί και ο εμβολιασμός των παιδιών από πέντε ετών και άνω; Τι αφήνει στα παιδιά ως δίδαγμα συμπεριφοράς, η όλη αυτή καταστρεπτική μανία;

Λέμε όλοι ότι η δική μας γενιά πρέπει να διαφυλάξει για την επόμενη ό,τι έχουμε κληρονομήσει από τις προγενέστερες γενιές. Η ιστορία, δυστυχώς, θα καταδείξει μιαν ακόμη αποτυχία της γενιάς μας, γιατί, όσα κατάφεραν οι γενιές που προηγήθηκαν με τους αγώνες και τις θυσίες τους, δεν φανήκαμε άξιοι να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές (Κύπρο ελεύθερη και ισότιμα ευρωπαϊκή), και θα προστεθεί τώρα και η εσφαλμένη αντίδραση στην πανδημία.

Ας γίνει σεβαστόν ότι το αγαθό της υγείας δεν είναι ζήτημα μόνο ατομικής αντιμετώπισης. Το ίδιο και η φιλαλληλία και η αλληλοκατανόηση. Είναι χρήσιμα στον όποιο αντίλογο τα επιχειρήματα και όχι η βιαιότητα. Απλώς διδάσκουμε την ανυπακοή και την καταστροφολογία, δήθεν χάριν της προστασίας της υγείας απ’ ό,τι η επιστήμη κατάφερε να διαμορφώσει ως μέθοδο αντιμετώπισης των χιλιάδων θανάτων.

Τα σημερινά παιδιά, ό,τι και εάν θεωρούμε πως γίνεται για το καλό τους, πρέπει να αισθάνονται ότι ζουν σε μια κοινωνία που λειτουργεί ως Κράτος Δικαίου. Άρα, πράξεις ως η δειλή υπό το πέπλο του σκότους καταστροφή, δεν εξυπηρετούν την όποια δικαία θέση ή άποψη.

Κατά τα άλλα, έχουν υπογράψει συμβόλαιο αναζήτησης φυσικού αερίου με δύο Εταιρείες για το οικόπεδο πέντε, με φόντο τη Σημαία της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ (!) και του Κατάρ (!), ως να ήταν διακρατική τριμερής συμφωνία. Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι, δήθεν, τα κράτη των ΗΠΑ και του Κατάρ διαβεβαίωσαν την Τουρκία ότι δεν θα προχωρήσουν οι δύο εταιρείες που υπέγραψαν μαζί μας σε έρευνες σ’ όλο το εν λόγω τεμάχιο, γιατί το αμφισβητεί η Τουρκία.