Ο κορωνοϊός και τα μέτρα

Ο κορωνοϊός αναστάτωσε τη ζωή μας σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Νεκροί, διασωληνωμένοι, υποφέροντες, σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, η ανεργία προχωρεί σε υψηλά επίπεδα, δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Τα ταξίδια-επαγγελματικά και μη- σταμάτησαν, πρόσωπο με πρόσωπο συσκέψεις ακυρώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από διαδικτυακές συναντήσεις.

Μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα είναι φανερόν ότι οι κυβερνήσεις των διαφόρων κρατών έχουν όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και το καθήκον, βέβαια στο πλαίσιο του νόμου αλλά και της λογικής, να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για προστασία των κατοίκων του κράτους τους από την πανδημία.

Πρέπει, βέβαια, να βρεθεί η χρυσή τομή. Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Υγεία, οικονομία, ψυχική υγεία και κυρίως ελευθερία. Ο άνθρωπος είναι και γεννάται ελεύθερος. Δεν μπορείς με ένα διάταγμα να του στερήσεις την ελευθερία του, αν δε είναι απολύτως απαραίτητο – που διερωτώμαι – και για το λιγότερο διάστημα δυνατόν.

Χωρίς να θέλω να παρελθοντολογήσω, ούτε να έλθω σε άσκοπη αντιπαράθεση και επίρριψη ευθυνών σε κανένα, αφού δεν είμαι ειδικός: είχαμε φθάσει τα σχεδόν μηδέν κρούσματα, ο αριθμός θανάτων χαμηλός, λίγοι αναλόγως ασθενείς στα νοσοκομεία. Δεν έπρεπε να συνεχίσουμε να παίρνουμε ανώδυνα για την ελευθερία μας μέτρα, ούτως ώστε να μη φθάσουμε στα πέραν των 900 κρουσμάτων καθημερινά, σε μεγάλο αριθμόν θανάτων, σε υπερπλήρη νοσοκομεία, σε κατάσταση πλησιάζουσα στην οικονομική κατάρρευση;

Πάρθηκαν από τις 11 του Γενάρη – 31 Γενάρη δρακόντεια μέτρα. Κατ’ οίκον περιορισμός από τις 9μ.μ – 5 π.μ. Λογικό, ίσως. Και ήλθαν επίσης αυτά τα «τυραννικά» sms. Απ’ ό,τι γνωρίζω, μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν τα sms.

Εκείνο που κατάφεραν τα sms, με σεβασμό, είναι να προσπαθούν μερικοί να «βρουν» τρόπους να ξεφύγουν.

Έτσι ανακάλυψαν την άσκηση στο Τρόοδος, και βρεθήκαμε μπροστά σε πλήθος κόσμου «στοιβαγμένου» ο ένας πάνω στον άλλον, χρησιμοποιώντας τον αρ. 6 του sms. Φταίει ο κόσμος μόνον; Τα παράλογα μέτρα σχετικά με τα sms, δυστυχώς, ίσως φαίνεται ότι φέρουν μέρος της ευθύνης.

Τα νέα εξαγγελθέντα μέτρα για τον Φεβρουάριο δεν νομίζω να έφεραν μεγάλη ελάφρυνση.

Ας αποσύρουμε, λοιπόν, αμέσως τα sms, ας αφήσουμε τον κόσμο να κυκλοφορεί λογικά, να μείνουν οι περιορισμοί για τις συναθροίσεις και να μη μας ζητούν να στέλλουμε sms για να αγοράσουμε κρέμα ξυρίσματος ή εφημερίδα.

Όσον αφορά εμένα, θέλω να συνεχίσω να απολαμβάνω, όπως κάνω από χρόνια, τον καλύτερο ίσως περίπατο της Ευρώπης, τις Φοινικούδες, χωρίς sms, και βεβαίως δεν θέλω να «περπατήσω» στο Τρόοδος!

*Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων