Κυπριακό

Ιδεολογικές σπόντες στη Βουλή περί αριστεράς, φασισμού και Εζεκία Παπαϊωάνου

Αλληλοκατηγορίες με ιδεολογικό υπόβαθρο και αναφορές περί αριστεράς και φασισμού, έγιναν από βουλευτές στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας για το Κυπριακό.

Αλληλοκατηγορίες με ιδεολογικό υπόβαθρο και αναφορές περί αριστεράς και φασισμού, έγιναν από βουλευτές στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Γιώργου Τάττη στο «SigmaLive», οι σπόντες περί αριστεράς από τον Χρίστο Χρίστου του ΕΛΑΜ και η αναφορά στον Εζεκία Παπαϊωάννου από τον Μιχάλη Γιωργάλλα της Αλλελεγγύης, έφεραν την αντίδραση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού.

Πρώτος είχε τον λόγο ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο οποίος αφού έκανε λόγο για εμπλοκή της Τουρκίας σε Συρία, Λιβύη και Αρτσάχ, αναφέρθηκε στην κυπριακή αριστερά, λέγοντας προς τους βουλευτές του ΑΚΕΛ ότι «εάν ήσασταν πραγματική αριστερά, θα έπρεπε πρώτοι να καταδικάζετε τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Στη συνέχεια τόνισε πως μπορεί να φωνάζουν κατά καιρούς Λευτεριά στην Παλαιστίνη, στο Κουρδιστάν και στο Ιρακ, αλλά αποκαλούν φασίστα και σοβινιστή όποιον φωνάξει Λευτεριά στην Κύπρο.

Τέλος, αναφορά έκανε στον ήρωα Θεόφιλο Γεωργιάδη ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, δεν είχε καμία σχέση με το ΑΚΕΛ και ήταν ο μόνος που συμπαραστάθηκε έμπρακτα στη μάχη του Κουρδικού PKK κατά του τουρκικού ιμπεριαλισμού.

Σειρά πήρε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος υποστηρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε όχι στο σχέδιο Ανάν για να πετύχει σωστή και βιώσιμη λύση, έκανε αναφορά τόσο στον ιστορικό ηγέτη του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάνου, όσο και στον πρώην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην φράση του κ. Παπαϊωάννου που είπε ότι «με βάση τις τουρκικές προτάσεις, το 1/5 του πληθυσμού θα εξουσιάζει τη μεγάλη πλειοψηφία. Είναι χειρότερη μορφή δικτατορίας της μειοψηφίας πάνω στην πλειοψηφία και από αυτήν που επικρατεί στη Ροδεσία και την Νότιο Αφρική».

Για τον κ. Μάτση, ο κ. Γιωργάλλας αναφέρθηκε στην φράση του που υποστήριξε πως η «διζωνικότητα προϋποθέτει απαραίτητα την ύπαρξη συνόρων, δηλαδή, την τουρκοποίηση των κατεχομένων και τη δημιουργία συνόρων με την Τουρκία».

Θέλοντας να απαντήσει στις δύο παραπάνω αναφορές, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για μεγαλόσχημες κουβέντες που μπορεί να φουσκώνουν τα στήθια του κόσμου από περηφάνεια, αλλά στο τέλος δεν φέρνουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Μίλησε δε για «εφιάλτες», πριν το 1974, ενώ τόνισε πως «ο πατριωτισμός είναι πράξεις και ενέργειες οι οποίες εξυπηρετούν το εθνικό συμφέρον και όχι τα μεγαλόστομα λόγια και τις διακηρύξεις άνευ ζημιάς». Ανέφερε επίσης πως το «ΑΚΕΛ είναι πατριωτικό κόμμα, είμαστε οι πρώτοι που αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά της Κύπρου. Αλλά και για τη λευτεριά της Παλαιστίνης, των Κούρδων και όποιων άλλων».

Θέλησε επίσης να ξεκαθαρίσει πως το ΑΚΕΛ δεν κατηγορεί ως φασίστες όσους αγωνίζονται για τη λευτεριά της Κύπρου, αλλά αυτούς που επιχειρούν να καλλιεργήσουν το μίσος σε άλλους ανθρώπους, που δεν σέβονται τη δημοκρατία. Ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά πως «όσο και να καμουφλάρεται το σήμερα το ΕΛΑΜ, αυτό είναι. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι έχουν ένα μητρικό κόμμα που έχει αναγνωριστεί από δικαστήριο ως εγκληματική οργάνωση».

Απαντώντας στον κ. Γιωργάλλα και την Αλληλεγγύη, είπε ότι καλό θα ήταν να μας κρίνουν γι’ αυτά που λέμε και όχι γι’ αυτά επιχειρούν να βάλουν στο στόμα μας, ενώ τόνισε πως ο Εζεκίας Παπαϊωάννου είπε επίσης πως όσοι πολεμούν τη λύση ΔΔΟ εξοπλίζουν τους ιμπεριαλιστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κυπριανού μίλησε και για τους εορτασμούς του ενωτικού δημοψηφίσματος και την διαμάχη που υπήρξε με τον Μουσταφά Ακιντζί το 2017, τονίζοντας πως επηρέασε αρνητικά τις διαπραγματεύσεις.