Διεθνή

Η διπλωματία της Ινδίας σε σχέση με τα εμβόλια αντιμετώπισης του Covid-19

Πάνω από 1,3 δισεκατομμύριο Ινδοί ένιωσαν περήφανοι για τη χώρα τους, όταν ο Πρωθυπουργός Νεράντα Μόντι ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ινδία εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στον κόσμο για την αντιμετώπιση του Covid-19. Μεταδίδοντας ζωντανά από την εθνική τηλεόραση, ο Μόντι αναφέρθηκε στο εμβόλιο που θα φέρει ένα πιο υγιές και αισιόδοξο μέλλον. Η προσπάθεια εμβολιασμών της Ινδίας παρακολουθείται στενά απ’ όλον τον κόσμο, καθώς τα εμβόλια που παρασκευάστηκαν στη χώρα υπόσχονται αποτελεσματικότητα και «απελευθέρωση» από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Ινδία στο κλαμπ των παραγωγών εμβολίων

Από τα πιο σημαντικά σημεία στην τεχνολογική πορεία της Ινδίας, που συνέβαλαν στο να εδραιωθεί ως ο «φαρμακοποιός του κόσμου», ήταν η παραγωγή των δύο εμβολίων κατά του κορωνοϊού, του Covishield (η τοπική ονομασία του Oxford-AstraZeneca που αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας), αλλά και του Covaxin, που δημιουργήθηκε στην Ινδία από τη Bharat Biotech. Η Ινδία θεωρείται μία υπερδύναμη σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, αφού παράγει το 60% αυτών παγκοσμίως. Το εμβόλιο Covaxin, που παράγεται από τη Bharat Biotech, η οποία εξάγει εμβόλια σε 123 χώρες, αποτελεί παράδειγμα της νέας κατεύθυνσης που πήρε η χώρα για μιαν «αυτόνομη Ινδία». Επίσης, με αυτήν την εξέλιξη, η χώρα κατάφερε να γίνει μέλος στο αποκλειστικό κλαμπ των 5 χωρών παραγωγών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας, της Κίνας και πλέον της Ινδίας.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας - Ταχύτητα, κλίμακα και δυνατότητα

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ινδίας γίνεται σταδιακά, προσδιορίζοντας ομάδες προτεραιότητας και ενημερώνοντας τους πολίτες μέσω τηλεφώνου. Οι επαγγελματίες υγείας της χώρας, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, ήταν ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης φάσης εμβολιασμών που ξεκινήσαν στις 16 Ιανουαρίου 2021. Χιλιάδες άνθρωποι της «πρώτης γραμμής» έλαβαν την πρώτη δόση, σηματοδοτώντας την έναρξη του μεγαλύτερου έργου εμβολιασμών στον κόσμο. Στη δεύτερη φάση των εμβολιασμών της χώρας, που στοχεύει στα 300 εκατομμύρια ανθρώπους, θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα άνω των 50 ετών. Η σχολαστικότητα με την οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας αντικατοπτρίζει το τρίπτυχο, ταχύτητα-κλίμακα-δυνατότητα, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ινδίας. Το εθνικό lockdown που επέβαλε η χώρα για να περιορίσει την πανδημία από τον Μάρτιο του 2020 είναι ένα σχετικό παράδειγμα του τριπτύχου. Καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων μηνών, η Ινδία βελτίωσε κατασκευαστικές ατέλειες σε υλικά αυτοπροστασίας και αύξησε τις κλινικές δοκιμές.

Η διπλωματία του Covid

Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ινδίας στοχεύει όχι μόνο να καταπολεμήσει και να εξαλείψει τον ιό στην Ινδία, αλλά και να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες και εταίρους να ξεπεράσουν την πανδημία. Στο πλαίσιο του προγράμματος Vaccine Maitri, η Ινδία έχει ήδη παραχωρήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε γειτονικές χώρες όπως το Μπανγκλαντές, η Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και η Μυανμάρ. Περαιτέρω, αποστολές εμβολίων ταξίδεψαν στον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλλες, χώρες στρατηγικής σημασίας για την Ινδία. Στις 20 Ιανουαρίου δόθηκαν επιχορηγημένες 150.000 δόσεις εμβολίων στο Μπουτάν και 100.000 δόσεις στις Μαλδίβες, ακολουθούμενες με προμήθειες 1 εκατομμυρίου δόσεων στο Νεπάλ και 2 εκατομμυρίων στο Μπαγκλαντές. Στις 23 Ιανουαρίου στάλθηκαν επίσης 1,5 εκατομμύριο δόσεις στη Μυανμάρ, 100.000 δόσεις στον Μαυρίκιο και 50.000 δόσεις στις Σεϋχέλλες. Στο πλαίσιο τον θεμελιωδών αρχών της Ινδίας, ότι όλος ο κόσμος είναι μια οικογένεια, η Ινδία εμπορεύεται αλλά και δωρίζει αυτές τις φαρμακευτικές προμήθειες στις υπόλοιπες χώρες. Όσον αφορά την προμήθεια, τις ποσότητες και τους τύπους των εμβολίων που θα παρέχονται στο εξωτερικό, αυτό θα είναι βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου των εκάστοτε χωρών.

Η απόφαση για να σταλούν άμεσα εμβόλια σε γειτονικές χώρες λήφθηκε συνειδητά από την κυβέρνηση της Ινδίας, προς τήρηση της δέσμευσης της χώρας για προτεραιότητα στις γείτονες χώρες. Προμήθειες δίνονται επίσης στη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική, τη Βραζιλία και το Μαρόκο. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας τόνισε ότι η απόφαση για διάθεση εμβολίων σε γειτονικές χώρες και εταίρους λήφθηκε κατόπιν εξασφάλισης των τοπικών αναγκών.

Η Ινδία κατέθεσε τα διαπιστευτήριά της ως ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών δημόσιας υγείας στον κόσμο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της χώρας, καθ’ όλη την περσινή περίοδο, αφού προμήθευε με υδροξυχλωροκίνη πέραν των 150 χωρών για αντιμετώπιση του ιού. Χαρακτηρίζοντας την Ινδία ως «αληθινό φίλο», οι ΗΠΑ επαίνεσαν το Νέο Δελχί για τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε διάφορες χώρες και τη βοήθειά της προς την παγκόσμια κοινότητα. Η παραγωγή και διανομή εμβολίων από την Ινδία αποτελεί και κίνητρο για σύσφιγξη των σχέσεων με χώρες από τη Νότια Ασία, οι οποίες εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στα εμβόλια της χώρας.

Ηγέτες των γειτονικών χωρών, μεταξύ αυτών και ο Πρωθυπουργός του Νεπάλ, K.P. Oli, ευχαρίστησαν δημόσια την Ινδία μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Η παρούσα διπλωματική κατάσταση με τα εμβόλια συμπίπτει με τη θητεία της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη-μόνιμου μέλους, τονίζοντας τις ηγετικές αρετές της χώρας, όχι μόνο σε θέματα που αφορούν την πανδημία, αλλά και σε προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος το 2021.

* Ο Manish Chand είναι Διευθύνων Σύμβουλος & Αρχισυντάκτης του δικτύου India Writes, www.indiawrites.org αλλά και του India and the World, ενός πρωτοποριακού περιοδικού που επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τον κόσμο.