Πώς καταβαράθρωσαν το Κυπριακό

Το Κυπριακό, ένα θέμα Αυτοδιάθεσης των λαών, καταβαράθρωσαν αυτοί που το χειρίστηκαν από δικής μας πλευράς.

- Απεμπόλησαν το δικαίωμα Αυτοδιάθεσης.

- Εγκατέλειψαν το αίτημα της ΕΝΩΣΗΣ – χωρίς να τον ρωτήσουν – για το οποίο ο Κυπριακός Ελληνισμός υποβλήθηκε σε συνεχείς θυσίες αίματος.

- Υπέγραψαν τις επάρατες Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου που επανέφεραν την Τουρκία στην Κύπρο και της παραχώρησαν «μονομερές δικαίωμα επεμβάσεως», έδωσαν υπερπρονόμια στην τουρκοκυπριακή μειονότητα που καμιά μειονότητα παγκοσμίως δεν απολαμβάνει, έδωσαν «γην και ύδωρ» στους Βρετανούς με την παραχώρηση «κυρίαρχων» στρατιωτικών Βάσεων, από τις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, ουδέποτε θα αποχωρήσουν, όπως συμβαίνει και με το Γιβραλτάρ. Το μόνο μέρος απ’ όπου αποχώρησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία και επανήλθε η Τουρκία κατά τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης με τις οποίες παραιτήθηκε κάθε δικαιώματος επί της Κύπρου.

- Υπέβαλαν τα 13 σημεία τροποποίησης του Συντάγματος με συμβουλές του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή στη Λευκωσία, Σερ Άρθρουρ Κλαρκ, όταν η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων (Νοέμβριος 1963-Φεβρουάριος 1964) και κυβερνάτο από υπηρεσιακή κυβέρνηση και έτσι έδωσαν την ευκαιρία στους Τούρκους να προχωρήσουν στα σχέδιά τους για διχοτόμηση της Κύπρου.

- Ήλθαν σε αντιπαράταξη και ρήξη με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις με αποτέλεσμα να στείλει τη γνωστή επιστολή ο Γεώργιος Παπανδρέου (άλλα συμφωνούμε και άλλα πράττετε). Η δήλωση «επέζησα 13 ελληνικών κυβερνήσεων, θα επιζήσω και της 14ης», είναι γνωστόν σε ποιον ανήκει.

- Τορπίλισαν με διάφορες προφάσεις το σχέδιο μονομερούς ΕΝΩΣΗΣ, το οποίο ενέκρινε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και ο τότε Βασιλέας Κωνσταντίνος και κόμισε τον Αύγουστο του 1964 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πέτρος Γαρουφαλιάς κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Περί αυτού ασχολήθηκα πλειστάκις στο παρελθόν.

Και αυτά όταν η Κύπρος είχε καταστεί απόρθητο φρούριο με την παρουσία μιας ελληνικής μεραρχίας (1963-1967) και η ΕΝΩΣΗ ήταν πλέον τετελεσμένο γεγονός, με αποτέλεσμα ο Γ. Παπανδρέου να διακηρύξει στη Θεσσαλονίκη (27/10/1964, «Η ΕΝΩΣΗ ήλθεν, η ΕΝΩΣΗ έρχεται».

- Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, αντί η πολιτική ηγεσία της Κύπρου να προχωρήσει στη σύμπηξη ενός ενιαίου και αρραγούς εθνικοαπελευθερωτικού μετώπου με στρατηγική απελευθέρωσης, με ενότητα σκοπού και δράσης και να σφυρηλατήσει αυτήν την ενότητα, υπέγραψαν τις ούτω καλούμενες συμφωνίες «υψηλού επιπέδου» (συμφωνίες κορυφής), που έμμεσα απενοχοποιούσαν την Τουρκία.

Τα περί «μακροχρόνιου αγώνα» δεν ήταν παρά πομφόλυγες (λόγια κενά περιεχομένου).

- Στη συνέχεια υπέβαλαν και χάρτη για το «εδαφικό» που παραχωρούσε «γην και ύδωρ» στην Τουρκία και ούτω αποδεχθήκαμε τη διχοτόμηση και διευκολύναμε με την αποδοχή της Διζωνικής, Δικοινοτικής, Ομοσπονδίας τα σχέδια της Τουρκίας για επανάκτηση και ολοκληρωτικό έλεγχο της Κύπρου που ήταν και είναι ο μόνιμος σκοπός και στόχος της.

- Οι ούτω καλούμενες συνομιλίες/διαπραγματεύσεις δεν ήταν παρά «κουβέντες του καφενείου» όπως τις διατύπωσε στην αγγλική εφημερίδα «Independent» ο -στο μεταξύ- αποβιώσας δημοσιογράφος Robert Fisk.

- Στον διαρρεύσαντα χρόνο οι Τούρκοι εδραίωναν τα τετελεσμένα της εισβολής και συνεχώς δημιουργούσαν νέα. Εμείς δε με τις συνεχείς παραχωρήσεις και υποχωρήσεις μας διευκολύναμε τα σχέδιά τους ομοιάζοντες με μία γυναίκα, η οποία, ύστερα από πολλούς βιασμούς, όχι μόνον τους επιζητά αλλά και τους απολαμβάνει.

Μεταβαίνουμε τώρα στην ούτω καλούμενη «άτυπη πενταμερή διάσκεψη» τελείως «ξεβράκωτοι» (με συγχωρείτε), όταν η Κυπριακή Δημοκρατία υποβιβάζεται σε «ελληνοκυπριακή αρχή» και η Τουρκία ανενόχλητη συνεχίζει τις έκνομες ενέργειές της. Τώρα μας καλούν να ξεχάσουμε και την Αμμόχωστο.

Οι εμπνευστές της ούτω καλούμενης «άτυπης πενταμερούς διάσκεψης», ό,τι δεν πέτυχαν με την τουρκική εισβολή και το Σχέδιο Ανάν, επιδιώκουν τώρα να επιτύχουν με άλλους τρόπους.

Αυτά είναι μερικά από τα επιτεύγματα της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας (sic). Ό,τι απέμεινε τώρα να μας πουν είναι και το «αιωνία σας η μνήμη», αφού συνεχιζομένης αυτής της πορείας ολέθρου, πεφωτισμένη ηγεσία με εθνικό ανάστημα και ήθος ΔΕΝ υπάρχει για να χαράξει πορεία απελευθέρωσης.

*Πρώην συνδικαλιστής