Ειδήσεις

Άρνηση ΑΚΕΛ για αποστολή αγήματος της ΕΦ στην Ελλάδα - Προσπάθεια φίμωσης δασκάλας

Πρόταση για συμμετοχή αγήματος της Εθνικής Φρουράς στην παρέλαση για τους εορτασμούς της επετείου από τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 κατέθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά, όπως καταγγέλλει, η πρόταση αυτή βρήκε αντίθετο τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού. Σε άλλη είδηση, έγινε προσπάθεια φίμωσης της δασκάλας Ελένης Σιούφτα στην Αθηένου από τις τοπικές Λαϊκές Οργανώσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Πρώτη Εκπομπή, κατέθεσε πρόταση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας για συμμετοχή κυπριακού αγήματος, «δεδομένου ότι η Κύπρος είχε μια ενεργό συμμετοχή στην Ελληνική Επανάσταση και ας μην ξεχνάμε τι επακολούθησε».

Όπως αναφέρει το SigmaLive, σημείωσε ότι «με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ενώ από τους υπόλοιπους δεν υπήρξε οποιαδήποτε τοποθέτηση ή υποστήριξη». Πρόσθεσε ότι η διαφωνία του κ. Κυπριανού ήταν ότι «είμαστε ξεχωριστό κράτος».

Εξήγησε ότι «από την πλευρά τη δική μας θεωρούσαμε ότι αυτό είναι αναγκαίο, γιατί πέρα απ όσα είπα για το 1821, θεωρώ ότι η οποιαδήποτε συμμετοχή της Κύπρου αλλά κυρίως κάποια αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα ειδικά αυτές τις εποχές είναι επιβεβλημένη και αναγκαία».

Σε ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου, Αναστασιάδη, απάντησε ότι «δεν γνωρίζω εάν ο πρόεδρος προχώρησε σε οποιοσδήποτε επαφές, αλλά από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι οι οποιασδήποτε ενέργειες δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα σε αυτή την πρόταση».

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε ότι «συνηγορήσαμε υπέρ της πρότασης που κατατέθηκε από τον κ.Σιζόπουλο, αλλά είναι λάθος που λέει ότι οι άλλοι δεν είπαν τίποτα, τόσο η ομιλούσα όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο εκπρόσωπος του ΕΛΑΜ είχαν συνηγορήσει υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής της Κύπρου στην παρέλαση. Είχα πει μια παλαιότερη πρόταση μου για συμμετοχή σώματος ενόπλων βρακοφόρων που θα είναι και το αντίστοιχο ευζωνικό μας εδώ στην Κύπρο και θα τονίζει την κρατική μας υπόσταση και την Ελληνικότητα».

Συμπλήρωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «όντως δεν αντέδρασε καθόλου, λες και δεν ήθελε να ακούσει αυτή την πρόταση. Ο κύριος Αβέρωφ δεν είπε τίποτα, δεν τοποθετήθηκε στο θέμα. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι άλλη χώρα, είμαστε δύο κράτη και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και η συζήτηση έληξε όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενστερνίστηκε την πρόταση του κ. Κυπριανού».

Προσπάθεια φίμωσης εκπαιδευτικού

Στην ίδια εκπομπή φιλοξενήθηκε και η εκπαιδευτικός Ελένη Σιούφτα με αφορμή την παρέμβαση των Λαϊκών Οργανώσεων του ΑΚΕΛ στην Εκκλησιαστική Επιτροπή της Αθηένου για τον πανηγυρικό λόγο της εκπαιδευτικού ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Στην εν λόγω επιστολή μεταξύ άλλων οι Λαϊκές Οργανώσεις εξέφραζαν προς τη Μητρόπολη Τριμυθούντος την έντονη δυσφορία τους για την επιλογή της εκπαιδευτικού να εκφωνήσει τον πανηγυρικό λόγο. Στην επιστολή μεταξύ άλλων διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η κ. Σιούφτα με παλαιότερη της ομιλία το 2018 είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις αφού με την ομιλία τότε εξέφραζε "ρητορική μίσους".

Η ίδια είπε στην παρέμβασή της λοιπόν ότι παραμονή της 25ης Μαρτίου, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον γραμματέα της Μητρόπολης ο οποίος την ενημέρωνε για την εν λόγω επιστολή που έλαβε η Μητρόπολη από τις Λαικές Οργανώσεις. Η κ.Σιούφτα υπογράμμισε ότι ο γραμματέας δεν της ζήτησε να τροποποιήσει το περιεχόμενο της επιστολής αλλά την ενημέρωσε ότι δέχθηκε και τηλεφώνημα από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

«Η επιστολή εμπεριέχει ψεύδη. Η επιστολή λέει ουσιαστικά ότι είμαι ομοφοβική. Εγώ είχα πει ότι με ενοχλούν τα αίσχη που γίνονται στις παρελάσεις περηφάνιας», είπε.

Η εκπαιδευτικός μάλιστα ανέφερε ότι είχε δεχθεί και προειδοποιήσεις. «Προειδοποίησαν ότι θα έκαναν επεισόδια αν δεν τους άρεσε η ομιλία μου. Δεν θα εκφωνήσω τον λόγο της 1ης Απριλίου. Αυτό είναι ανακρίβεια», ανέφερε.

Κληθείσα να απαντήσει αν αυτές οι προσπάθειες φίμωσης έχουν αντίκτυπο στην δουλειά της σημείωσε ότι παλαιότερα είχαν προσπαθήσει να παρέμβουν στη δουλειά της. «Είχαν πει ότι θα με έβγαζαν από την τάξη και θα μου έβαζαν το πτυχίο σε καταστροφέα εγγράφων. Επιχείρησαν να δημιουργήσουν προβλήματα», είπε.

1605c8eb1acf92[1].jpg