Αναλύσεις

Τουρκικός εκβιασμός και ανατροπή Κραν Μοντανά: Πρόταξη ισότιμης κυριαρχίας και μετά ασφάλεια

Προτάσσοντας ως προϋπόθεση για να γίνει συζήτηση επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, την αποδοχή της πολιτικής ισότητας στη λογική της ισότιμης κυριαρχίας, ανατρέπει το σκηνικό του Κραν Μοντανά, η Τουρκία.

Το σενάριο αυτό διαπιστώνεται ακόμη και από στενούς συνεργάτες του Προέδρου. Γι’ αυτό ετοιμάζονται νομικά αντεπιχειρήματα σε μια προσπάθεια άμυνας της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι συνεργάτες του έχουν τακτική επαφή με την τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής εξακολουθεί να τηρεί τις θέσεις τις οποίες εκφράζει και δημόσια (συνομοσπονδία, όχι πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων και άλλη μορφή συστήματος εγγυήσεων ή τουρκική Βάση με κυριαρχία στη λογική των Βρετανικών).

Εκτιμάται, δε, ότι οι ακραίες τουρκικές θέσεις και κυρίως η ισότιμη κυριαρχία θα επιχειρηθεί να καλυφθεί κάτω από την πολιτική ισότητα, την οποία ήδη αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά διότι καθορίζεται στο ψήφισμα 716 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.