Θα είναι άραγε η πενταμερής το τέλος της Κ.Δ.;

Βρισκόμαστε σε μια πολύ δυσοίωνη περίοδο για το Κυπριακό. Είμαστε σε αναμονή της πενταμερούς διάσκεψης, από την οποία θα απουσιάζει η Κ.Δ. και στη θέση της θα βρίσκεται ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ο ΠτΔ αποδέχτηκε τον υποβιβασμό του κράτους της Κ.Δ. σε μία κοινότητα, που θα αποτελέσει τη μία συνιστώσα πολιτεία της ΔΔΟ. Η διάσκεψη, που δεν είναι διεθνής, αλλά διάσκεψη των δυο κοινοτήτων με τις εγγυήτριες δυνάμεις, είναι ένα στημένο παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα.

Όλοι λένε ότι ο ΠτΔ δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση του Γ.Γ. για συμμετοχή στη διάσκεψη. Και, όμως, η Τουρκία μπορεί να δηλώνει ότι πάει στη διάσκεψη για να συζητήσει λύση δυο κρατών. Δεν αρνείται τη συμμετοχή της, αλλά υποχρεώνει τον Γ.Γ. να ορίσει τη διάσκεψη σε ημερομηνία που θα εξυπηρετεί τους στόχους της. Και ο Γ.Γ., συνεργός στη σημαδεμένη τράπουλα, λέει ότι στο τραπέζι το κάθε μέρος δικαιούται να καταθέσει τις δικές του θέσεις, καλύπτοντας έτσι την τουρκική θέση για δύο κράτη. Και ο ΠτΔ φοβάται να του υποδείξει ότι η εντολή του είναι να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στις πλευρές. Και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν αναφέρονται σε λύση δύο κρατών.

Η δική μας πλευρά θα μπορούσε να δηλώσει ότι προσέρχεται στην άτυπη διάσκεψη μόνο για να διαπραγματευτεί λύση με εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Πολλοί λένε πως ήταν ευκαιρία να δηλώσει ότι συζητά μόνο λύση ενιαίου κράτους, σε αντιπαράθεση με τη θέση της Τουρκίας, ότι συζητά μόνο λύση δυο κρατών. Αυτή η θέση πιθανόν να αποθάρρυνε τον Γ.Γ. να συγκαλέσει την άτυπη διάσκεψη. Αμέσως φυσικά πολλοί στην Κύπρο και στο εξωτερικό θα κατηγορούσαν την πλευρά μας, ότι ευθύνεται για τη διακοπή του διαλόγου, πράγμα για το οποίο ποτέ δεν κατηγόρησαν την άλλη πλευρά.

Προσωπικά θεωρώ ότι η ΔΔΟ, όπως την διαπραγματεύτηκαν ώς τώρα οι ΠτΔ Χριστόφιας και Αναστασιάδης, οδηγεί στην κατάργηση της Κ.Δ., στη νομιμοποίηση της κατοχής και της διχοτόμησης και μετατροπή της Κ.Δ. σε τουρκικό προτεκτοράτο. Όμως κατανοώ ότι δεν μπορούμε να αποκηρύξουμε τη ΔΔΟ, που καθορίζεται μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, παρά τις απαράδεκτες για μας πρόνοιες που ορίζονται στις εκθέσεις του Γ.Γ. και περιλαμβάνουν την πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων. Ερμηνεύουν ότι ο όρος διζωνικότητα δηλώνει ότι «κάθε ομοσπονδιακό κράτος θα διοικείται από μια κοινότητα, στην οποία θα υπάρχει σταθερά εγγυημένη, ξεκάθαρη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας περιουσιών στην περιοχή της κάθε κοινότητας».

Οι πρόνοιες για πολιτική ισότητα και για πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας είναι απαράδεκτες και συγκρούονται με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όμως μπήκαν στις εκθέσεις του Γ.Γ. το 1991, πριν ακόμα η Κ.Δ. καταστεί ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Η πλευρά μας μπορεί να δηλώσει ότι συζητά μόνο τον τρόπο εφαρμογής της πολιτικής ισότητας και της πλειοψηφίας πληθυσμού και ιδιοκτησίας, οι οποίες πρέπει να καθοριστούν στο πλαίσιο και όχι κατά παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κατά τα άλλα η ΔΔΟ πρέπει να έχει όλα τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ομοσπονδία και όχι τη συνομοσπονδία και να έχει μόνο μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν πρέπει να συζητούμε καμιά παρέκκλιση, ούτε να αποδεχόμαστε την εκ περιτροπής προεδρία, ούτε εγγυήσεις, ούτε δικαίωμα επέμβασης, ούτε παραμονή στρατευμάτων, ούτε ισότιμη κυριαρχία. Πιστεύω ότι αυτό περίπου εννοούσε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος με τον όρο «σωστό περιεχόμενο». Και ο ίδιος αντιλαμβανόταν ότι δεν μπορούσαμε να αποκηρύξουμε τη ΔΔΟ, αφού η ηγεσία μας αποδέχτηκε το 1991 την πολιτική ισότητα και την πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας, όταν καταγράφηκε στις εκθέσεις του Γ.Γ.

Φυσικά η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί συζήτηση αυτών των θεμάτων. Κανείς όμως δεν θα μπορεί να κατηγορήσει την πλευρά μας για υπαναχώρηση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Έτσι η Τουρκία θα μείνει εκτεθειμένη με την απαίτηση για λύση δυο κρατών. Αυτή θεωρώ ότι είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση της πλευράς μας στην απαίτηση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Κάποιοι θα πουν ότι με τη στάση αυτή θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και δεν θα υπάρχει λύση. Απαντώ ότι θα είναι καλύτερη εξέλιξη από τη λύση ΔΔΟ με τους όρους που τώρα την διαπραγματεύεται ο ΠτΔ και την αποδέχονται οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε μια ρατσιστική ΔΔΟ, που θα μας οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση.

Είναι καιρός η πλευρά μας να εγκαταλείψει την υποχωρητική στάση και να επιδείξει διεκδικητική στάση με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Έχουμε χρέος απέναντι στους προγόνους μας, αλλά κυρίως απέναντι στους απογόνους μας.