Μήπως γίναμε κι εμείς «φρενοκομείο»;

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, που ηγήθηκε της Μητρός Ελλάδος, μετά την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, σε κάποια στιγμή για όσα απαράδεκτα διαδραματίζονταν στη χώρα διερωτήθηκε, αν η Ελλάδα έμοιαζε με «φρενοκομείο».

Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Κύπρο με

έξαρση των ιδίων συμπεριφορών, ιδίως τον τελευταίο καιρό, όταν μάλιστα η τουρκική επιθετικότητα εντείνεται και απειλεί ευθέως την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Γίνεται λοιπόν λόγος για διαφθορά και διαπλοκή, για σήψη και αυταρχισμό και οργανώνονται μάλιστα και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέχρι σημείου να ζητείται η παραίτηση της Κυβερνήσεως. Διερωτώμαι αν σε τέτοια περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση θα διορθώσει τα κακώς έχοντα νοουμένου ότι λειτουργεί σύστημα… πολιτικής ανακύκλωσης, αφού είναι κτισμένο εξ υπαρχής πάνω σε σαθρά θεμέλια.

Για τα όσα συμβαίνουν διαχρονικά από της δημιουργίας του «κράτους της ορκής του Θεού» - όπως το αποκαλούσε ο μακαρίτης ο Θεμιστοκλής Δέρβης - που μιλούσε για «υπάτους, ανθυπάτους και αποπάτους» που κατά καιρούς μάς κυβέρνησαν, είχα ασχοληθεί εκτενώς στο παρελθόν και ιδίως με το άρθρο μου «Κύπρος της διάλυσης».

Ευθύνη, κατ’ εμένα, φέρουν όλοι οι ως άνω τόσο για την καταβαράθρωση του εθνικού μας ζητήματος, όσο και για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Και η κατάσταση αυτή δεν θεραπεύεται με εκδηλώσεις τύπου «Ως Δαμαί».

Οι οργανωτές αυτών των εκδηλώσεων, όπως διεφάνη από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, αγνόησαν πλήρως ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή (και όχι όπως λέγεται κάποτε λανθασμένα «ημικατοχή»), που απειλεί την εθνική και φυσική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, ότι οι πάσης φύσεως τουρκικές απειλές εντείνονται καθημερινά, ο εποικισμός τη Αμμοχώστου συνεχίζεται, οι έκνομες τουρκικές ενέργειες κατά ξηρά από τα Στροβίλια μέχρι τη Δένεια, κατά θάλασσα οι πειρατικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ κ.λπ.

Όλα αυτά τα αγνόησαν οι οργανωτές των τελευταίων εκδηλώσεων.

Εξάλλου, εάν οργανώνονταν κάποιες αντικατοχικές εκδηλώσεις, οι οργανωτές θα χαρακτηρίζονταν ως «φασίστες», «ακροδεξιοί» και άλλως πως που δυναμιτίζουν το «καλό κλίμα»(!) και καλλιεργούν τον «εθνικισμό» και τον «σοβινισμό».

Διερωτώμαι, λοιπόν, εάν κι εμείς ομοιάζουμε με «φρενοκομείο», για το οποίο μίλησε ο Κ. Καραμανλής.

Η «πέμπτη φάλαγγα» - όπως την αποκάλεσα και άλλοτε - αποτελούμενη από τουρκοπροσκυνημένους, τουρκόφρονες, αγγλόδουλους και άλλους, έχουν αναλάβει εργολαβικά την ηθική και εθνική αποδυνάμωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Όσον αφορά αυτούς που παρουσιάζονται ότι πρωτοστατούν στην ηθική εξυγίανση της κυπριακής κοινωνίας, μία είναι η συμβουλή μου:

Εάν επιθυμούν τη δημιουργία «ενός κόσμου όμορφου και ηθικά πλασμένου», όπως λέει και ο ποιητής, ο καλύτερος τρόπος είναι να δώσουν το καλό παράδειγμα αρχίζοντας από τους εαυτούς τους.

*Πρώην συνδικαλιστής